den 10 november

Interpellation 1999/2000:72 av Sofia Jonsson (c) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om skolans kärnämnen

Förskola och skolan är och ska vara bärare av moraliska värden som tolerans, respekt för alla människors lika värde och rättigheter och insikt om vars och ens personliga ansvar.

I skollagens s.k. portalparagraf (1 kap. 2 § skollagen) anges också de värden skolan ska arbeta för. "@ @ @ Verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. Särskilt skall den som verkar inom skolan

  1. främja jämställdhet mellan könen samt
  2. aktivt motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbning och rasistiskt beteende".

I förskolans läroplan finns också inskrivet att förskolan ska "@ @ @ grundlägga och förankra de värden som vårt samhällsliv vilar på. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan skall hålla levande i arbetet med barnen."

Värdegrunden, i betydelsen våra grundläggande värderingar, är en ständigt aktuell fråga. En viktig uppgift för verksamheten i förskola och skola, är och kommer alltid att vara, att lägga en grund för och förankra de värden som vårt samhälle vilar på. Skolministern har utlyst 1999 som värdegrundsår och Skolverket har tagit fram ett kommentarmaterial till värdegrunden, "Ständigt.Alltid!", som stöd till de som arbetar i skolan.

Frågor om värden, om etik och moral hör därför hemma i skolans och förskolans vardagsarbete, i undervisningen och i övrig verksamhet. Om målet är att utveckla elevernas kunskaper och värderingar så behandlas frågor om respekt, solidaritet och demokrati bäst i sitt naturliga sammanhang i alla de situationer som uppstår i skolans vardag.

I ett läge när gymnasieskolan brottas med stora problem med bl.a. elever som, på vissa program, går ut gymnasieskolan utan att vara godkända i flera kärnämnen så presenterar skolminister Ingegerd Wärnersson idén om att införa ett nytt kärnämne @ social kompetens. Jag anser att vi i stället bör fokusera oss på att stärka grundkunskaperna så att alla elever klarar av de kärnämnen som vi faktiskt har i dag.

En annan aspekt på att införa ett nytt kärnämne är: Vad innebär det för elevers framtid som får betyget Icke godkänd i ett sådant ämne? Att redan i skolåren skilja ut de elever som inte riktigt passar in i skolans miljö, ofta på grund av problem med skolgång i övrigt, är inte Centerpartiets väg till en skola som ger alla godkända kunskaper.

Med anledning av detta vill jag härmed fråga statsrådet följande:

  1. Är statsrådet beredd att göra förändringar i de nuvarande kärnämnena till förmån för ett nytt kärnämne @ social kompetens?
  2. Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att stärka grundkunskaperna och komma till rätta med problemet att vissa elever inte får godkänt i de kärnämnen som finns i gymnasieskolan i dag?