den 5 november

Interpellation 1999/2000:69 av Lena Olsson (v) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om landstingens och kommunernas ekonomi

I en enkät som tidningen Landstingsvärlden gjort, där den intervjuat ekonomicheferna i landsting och regioner, visar det sig att underskottet för år 1999 kommer att bli 6,1 miljarder kronor, vilket är 1,3 miljarder mer än budgeterat.

I senaste Kommun Aktuellt uppges att var femte kommun har stora bekymmer med att klara balanskravet år 2000. Omkring 20 kommuner som klarar kravet till år 2000 tror inte att de klarar en balans de två följande åren. Trots att staten tillfört ytterligare resurser räcker de uppenbarligen inte till för att klara en bra service, bättre vård och högre kvalité i skola och omsorg.

Landsting och kommuner har uppenbara svårigheter med att konkurrera om arbetskraften och vi vet att nya arbetstillfällen kommer skapas inom vården och utbildningssektorn. Och behovet av vårdpersonal av alla kategorier och lärare är redan stort.

Flertalet kommuner och landsting klarar inte inom nuvarande ekonomiska ramar att skapa en konkurrenskraftig lönesättning, vilket är en av förutsättningarna för att ge god service av hög kvalité till sina medborgare.

En effekt av de låga lönenivåerna inom kommun och landsting är att personalen i allt större utsträckning söker sig till bemanningsföretag. Personal hyrs sedan in av kommuner och landsting till en betydligt högre kostnad. Bemanningsföretagen i vården är ett problem, som kommer att accentueras om inte kommun och landsting kan hävda sig på lönemarknaden och därmed få behålla en bra och välutbildad personal.

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till "kommunministern":

  1. Vad avser regeringen att göra för att kommuner och landsting skall kunna uppfylla löften till sina medborgare om en god vård av hög kvalité inom vård, skola och omsorg?
  2. Vad avser regeringen att vidta för åtgärder för att kommuner och landsting skall bli konkurrenskraftigare och i större utsträckning kunna behålla sin personal?
  3. Vad avser regeringen att vidta för åtgärder för att kontrollera det växande antalet av bemanningsföretag som utarmar och fördyrar vården och omsorgen?