den 5 november

Interpellation 1999/2000:68 av Catharina Hagen (m) till finansminister Bosse Ringholm om beskattning av personaloptioner

De kunskapsintensiva företagen i Sverige röner en allt större uppmärksamhet från omvärlden. De personer som arbetar inom dessa företag är ofta mycket eftertraktade och har inte sällan unika kunskaper. Efterfrågan på denna kompetens är stor inte bara i vårt land utan också från andra länder. Det är ett internationellt problem att bristen på humankapital inom många expanderande branscher i dag är mer uttalad än bristen på finansiellt kapital.

Inom IT-branschen, och särskilt den amerikanska, är olika slag av optionsprogram det viktigaste sättet för nystartade tillväxtföretag att behålla nyckelpersonal. I Sverige beskattas vinsten på personaloptioner som lön, vilket är mycket mer oförmånligt än beskattningen i t.ex. USA. Med en mer förmånlig beskattning i Sverige skulle det bli mer attraktivt för företag att växa i Sverige. Och det skulle bli ett incitament mindre för företag att flytta ut sina arbetsplatser. Företag som har bra idéer måste få växa för att tillfredsställa behov hos konsumenter. I Sverige är det få småföretag som växer.

Sverige har nu chans att få stor utväxling på vår unika kompetens inom områden som biomedicin, telekom, data, Internet o.d. Det kräver dock att våra företag kan konkurrera på liknande villkor som sina konkurrenter när det gäller att attrahera och behålla kompetent personal. En del av de konkurrensmedel som står till buds är en lindrigare beskattning av personaloptioner. En väg att gå är att beskatta dem som inkomst av kapital.

Det är dock bråttom att något görs, vi har ingen tid att förspilla om vi ska kunna hindra en utveckling som pekar mot att alltfler affärsidéer utvecklas utomlands.

Med hänvisning till ovanstående vill jag därför fråga:

  1. Vilka åtgärder kommer finansministern att vidta för att vi ska få en konkurrenskraftig beskattning av personaloptioner?
  2. När kommer dessa åtgärder att genomföras?