den 3 november

Interpellation 1999/2000:65 av Ulf Nilsson (fp) till miljöminister Kjell Larsson om Barsebäck

Sveriges regering har beslutat att stänga kärnreaktorn Barsebäck 1 av politiska skäl mot ägarens vilja, utan att ta ställning till en förändrad folkopinion och utan att göra någon miljökonsekvensbeskrivning av stängningens konsekvenser. Inte heller har några säkerhetsaspekter från granskande myndigheter legat till grund för beslutet.

Stängningsbeslutet har inte prövats enligt miljöbalkens föreskrifter om miljökonsekvensbeskrivningar. Krav på en miljökonsekvensbeskrivning av Barsebäcksstängningen har ett flertal gånger avvisats av regeringen med eller utan motivering. Det närmaste en motivering som framförts har varit att det inte skulle behövas en miljökonsekvensbeskrivning av enbart en stängning. Men det är ju inte själva stängningen i sig som behöver utredas utan de konsekvenser stängningen leder till. Det förefaller märkligt att motsätta sig en så positiv åtgärd som en miljökonskvensbeskrivning.

Av 6 kap. miljöbalken framgår:

3 § Syftet med en miljökonsekvensbeskrivning är att identifiera och beskriva de direkta och indirekta effekter som en planerad verksamhet eller åtgärd kan medföra dels på människor, djur, växter, mark, vatten, luft, klimat, landskap och kulturmiljö, dels på hushållningen med mark, vatten och den fysiska miljön i övrigt, dels på annan hushållning med material, råvaror och energi. Vidare är syftet att möjliggöra en samlad bedömning av dessa effekter på människors hälsa och miljön.

Den ersättningskraft som kan komma i fråga är import av dansk kolkraft, som redan i dag importeras när tillgänglig vattenkraft och kärnkraft inte räcker till och följaktligen kommer att importeras i ännu högre grad efter en eventuell stängning. Den danska kolkraften har inte samma miljörestriktioner som den svenska och har lägre beskattning.

Följden blir att den av förorenande nedfall redan drabbade sydvästsvenska regionen kommer att utsättas för än värre påfrestningar på miljö och folkhälsa.

OECD:s IEA har påpekat att en stängning kan medföra att Sveriges åtaganden vid Kyotokonferensen inte kan fullföljas.

Europakommissionens egen ExternE-utredning vid Joint Research Centre, som är den största och mest djupgående miljö- och hälsokonsekvensutredning av elproduktion som hittills gjorts, har entydigt visat att kärnkraft medför klart mindre skador på miljö och hälsa än någon form av förbränning av antingen fossila bränslen eller biobränslen.

Kommer regeringen att låta göra en miljökonsekvensbeskrivning innan reaktor 1 vid Barsebäcksverket stängs?