den 3 november

Interpellation 1999/2000:62 av Ulla-Britt Hagström (kd) till socialminister Lars Engqvist om forskning om kvinnors alkoholdrickande

Kvinnor och män dricker alkohol i skilda världar. Kvinnors missbruk är ofta svårt att angripa eftersom skam- och skuldkänslorna är så uttalade. Vården och rehabiliteringen måste ha bättre kunskap om skillnader mellan manliga och kvinnliga alkoholister, så att vård och behandling kan anpassas till kvinnors behov. Det är positivt att kvinnors alkoholmissbruk i dag görs mera synligt. De kvinnor som träder fram och visar mod hjälper andra kvinnor att våga söka behandling.

Socialtjänsten har stor kunskap om alkoholskador, men minskade resurser begränsar insatserna. Den 1 november 1998 fick ca 20 300 missbrukare av alkohol, narkotika, läkemedel och/eller lösningsmedel vårdinsatser inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg. Andelen kvinnor var 30 %. Detta kan jämföras med att man i mitten av 60-talet räknade med en kvinnlig alkoholist på 23 manliga. Unga flickor har alltmer anammat männens beteende och dricker redan innan de går ut på krogen. Kvinnor med missbruksproblem blir ofta utsatta för våld.

Såväl forskning som vård och litteratur är oftast baserade på det faktum att alkoholmissbrukaren är en man. Det verkar som om forskning om kvinnor och alkohol är en starkt nedprioriterad verksamhet. Vård och behandling för mödrar med alkoholproblem saknas till stor del.

Enligt arbetsmiljölagen ska alla företag ha en alkohol- och drogpolicy. Troligtvis har endast hälften av företagen upprättat en sådan policy.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att forskningen om kvinnor och alkohol ska intensifieras?

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att socialtjänstens kunskaper om alkoholskador bättre ska kunna tas till vara?