den 3 november

Interpellation 1999/2000:59 av Beatrice Ask (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om social kompetens som kärnämne i gymnasieskolan

Det inre arbetsklimatet i skolan är avgörande för dess förmåga att erbjuda eleverna en stimulerande och utvecklande miljö för lärande. Om detta är förhoppningsvis alla som är väl insatta i skolans verksamhet överens.

Moderata samlingspartiet ser med stort allvar såväl på skolans kunskapsförmedlande uppgift som fostrande roll. Behovet av konkreta initiativ för att stärka skolans möjligheter att skapa en väl fungerande studiemiljö för eleverna är uppenbart.

Ett initiativ från moderat sida var vår motion om skolans uppdrag att bidra till ökad social kompetens. Motionen handlade bl.a. om att den värdegrund läroplanen vilar på ska konkretiseras ytterligare och målen göras tydligare. Den föreslog vidare att det behövs en översyn av skolförordningens bestämmelser om möjligheter till ytterligare disciplinära åtgärder mot elever. Denna motion avslogs av riksdagens rödgröna majoritet.

Jag noterar därför med viss förvåning och nyfikenhet skolministerns utspel om att hon nu överväger att införa ett nytt kärnämne i gymnasieskolan kallat social kompetens. Enligt uppgifter är dock skolministern inte säker på att social kompetens ska vara ett ämne i grundskolan. Skolministern anger att inom ämnet social kompetens ska åtskilliga timmar avsättas i skolan för att aktivt arbeta med frågor som rör respekten för medmänniskor, solidaritet och demokrati.

Detta är viktiga frågor som redan tas upp i skolan och som borde vara en del av arbetet i alla skolämnen. De lämpar sig däremot mindre väl som grundstomme till ett eget kärnämne i gymnasieskolan. Att känna empati, ömhet och respektera sina medmänniskor är avgörande egenskaper hos alla människor för att kunna fungera väl i samhället. Till skolans uppdrag hör att bidra till elevernas fostran och öka deras sociala kompetens. Detta kräver en helhetssyn.

Om skolan ska kunna öka elevernas sociala kompetens måste de värden detta förutsätter utgöra en viktig del av elevernas undervisning och fostran redan i grundskolan. Barnens sätt att möta varandra i olika situationer grundläggs i tidig ålder.

Med hänvisning till ovanstående vill jag till statsrådet Ingegerd Wärnersson ställa följande frågor:

1. Ämnar statsrådet att lägga fram en proposition om social kompetens som nytt kärnämne/ämne i gymnasieskolan?

2. På vilket sätt avser statsrådet att ta initiativ för att bättre än hittills säkra ett samarbete mellan hem och skolor vad gäller barnens fostran?