den 29 oktober

Interpellation 1999/2000:49 av Gudrun Lindvall (mp) till socialminister Lars Engqvist om nickelallergier

Trots att mängden nickel i smycken varit begränsad till högst 0,05 % nickel sedan tio år i Sverige ökar antalet nickelallergiker. 15 % av alla europeiska kvinnor och mellan 2 och 5 % av männen är nickelallergiska. Många utvecklar eksem, ofta besvärliga sådana.

En färsk undersökning om allergiframkallande nickel har gjorts av yrkes- och miljödermatologiska enheten inom samhällsmedicin i Stockholms läns landsting.

Enligt undersökning frigörs nickel från 96 % av undersökta föremål inom gruppen sybehör. Det gäller metallknappar, tryckknappar och dragkedjor m.m., detaljer som ofta har direkt och långvarig hudkontakt. Av smycken, klockor etc. avgav 25 % för mycket nickel. Spännen på skor och sandaler hade högst andel inom den gruppen, ca 60 %, därnäst kommer hårspännen, 45 %, och skärp, 40 %. Från vart fjärde smycke, accessoar, klocka, glasögon, spänne och knapp frigörs för mycket nickel efter en EU-regel som börjar gälla nästa år. Två av tre örhängen eller piercingsmycken som sätts in efter håltagning innehåller fortfarande för mycket nickel, helt i strid med de svenska reglerna. Kontrollen är för dålig. Inom yrken med våtkontakt med föremål som innehåller nickel, till exempel frisörer och lokalvårdare, är risken stor för allergi, liksom bland anställda i vårdyrken, i restaurangbranschen och metallarbetare.

Sveriges regler är för tama. Nickelallergierna måste tas på allvar eftersom detta är en allergi som påverkar livet mycket för dem som drabbas och också påverkar yrkeslivet och yrkesvalet för många människor. Med dagens svenska regler riskerar många ungdomar att drabbas. Det finns många goda skäl för att nu skärpa de svenska reglerna. I Danmark har man i tio år haft en regel som säger att föremål som är i långvarig och direkt kontakt med huden inte får avge mer än 0,5 mikrogram nickel per kvadratcentimeter och vecka. Där har antalet nyinsjuknade i nickelallergi börjat minska. I EU skärps reglerna alltså nästa år.

Mina frågor till ministern är:

När avser ministern skärpa de svenska reglerna beträffande nickelinnehåll i hudnära produkter och hur kommer reglerna att skärpas?

Vilka åtgärder avser ministern föreslå för att underlätta för dem som drabbats av nickelallergi?