den 25 oktober

Interpellation 1999/2000:43 av Ola Karlsson (m) till näringsminister Björn Rosengren om företagandet för statligt ägda företag

Utövandet av det statliga ägandet har skadat värdet och förtroendet för de av staten ägda företagen. Detta har med all önskvärd tydlighet framkommit i pressen och övriga medier de senaste veckorna, vilket följande citat är exempel på:

"Statlig dominans i nya Telia oroar investerare

@ @ @ Varnar för svag utveckling på börsen. @ @ @ Assidomän avskräckande exempel. De tunga institutionella investerarna oroas av det stora statliga ägandet i Telia-Telenor. Erfarenheterna från exempelvis Assidomän förskräcker." (FiT den 2 april 1999)

"Börsintroduktionen av Telia/Telenor är planerad till andra kvartalet nästa år. De svenska ägarnas agerande har omöjliggjort en tidigare notering", säger Tormod Hermansen. "Intrycket av oenighet mellan ägarna har skadat bolagets ledning", sade Telenors vd Tormod Hermansen i går. "Börsnoteringen av det fusionerade Telia /Telenor har drabbats av förseningar, främst på grund av den svenske näringsministern Björn Rosengren", antyder Hermansen. (FiT den 14 oktober 1999)

"Vem kan vilja köpa aktier i ett sandlådeföretag?

Fusionen mellan Telia och Telenor blir av. Ägarna kommer att skriva under bolagsbildningen. Processen har helt enkelt gått för långt. Dessutom behöver näringsminister Björn Rosengren pengarna. Men efter gårdagens händelse måste alla som någon gång övervägt att skaffa sig den svensknorska teleaktien ta sig en allvarlig funderare. Vem vill äga aktier i ett bolag där en kris uppstår varje gång ett beslut ska fattas?" (DI den 19 oktober 1999)

"Vem vill äga aktier i ett bolag där en av ägarna anser sig behöva tygla sin blivande VD genom att precisera självklarheter i ägaravtalet? Vem vill äga aktier i ett bolag, där VD Tormod Hermansen anklagar de svenska ägarna för att ha sänkt värdet på bolaget? Vem vill äga aktier i ett bolag där VD Tormod Hermansen preciserar investeringsplaner på upp emot 100 miljarder kronor per år, trots att styrelsen vare sig diskuterat eller godkänt planerna. Vem vill äga aktier i ett bolag där personfrågorna står högst på agendan?" (DI den 19 oktober 1999)

"Men återigen demonstreras att politiker inte bör göra affärer. Politiken har nämligen helt andra lagar än marknadsekonomin. Vad bryr sig Fjaervoll eller Rosengren om börsvärde eller framtida marknadsutveckling om deras partier riskerar att förlora marginalröster i nästa opinionsmätning? Därför haglar beskyllningarna över Kölen om olika skitsaker. Mest handlar det om nationell prestige och minst om företagens värde. Att den kommande börsnoteringen är en av de största emissionerna någonsin på våra breddgrader har helt kommit bort." (DI den 19 oktober 1999)

"Svenska staten har sänkt värdet på Telia Telenor"

Tormod Hermansen, vd för telefusionen, som EU godkände i går, anklagar de svenska ägarna för att deras agerande de senaste månaderna har sänkt värdet på bolaget. "Och det tar tid att reparera", säger han som förklaring till senareläggningen av bolagets börsintroduktion. Han räknar också med en utspädning av det statliga ägandet i bolaget. "Under augusti och september har det hänt saker som sänkt bolagets värdering. De svenska ägarna rev ned förtroendet för bolaget, och då måste de också ha tålamod att vänta med börsintroduktionen", säger han. (DI den 14 oktober 1999)

"Sälj Nordbanken!

Om inte staten tänker sälja Nordbanken bör bankens övriga aktieägare överväga en försäljning. Nordbankens och finländska Meritas aktieägare är att beklaga. Gårdagens utspel från finansminister Ringholm att staten alltid bör ha en viss ägarandel är direkt skadligt för banken och dess ägare." (FiT den 13 oktober 1999)

"Efter Bosse Ringholms uttalande är risken stor att den dåliga utvecklingen fortsätter. Med en fortsatt statlig stämpel blir det svårare för Nordbanken att komma åt de riktigt intressanta affärerna. Tillväxten blir inte vad den kunde vara, något som slår mot aktiens värdering. De nya signalerna från svenska staten förstärker Finanstidningens bild av Nordbanken som en för tillfället ointressant aktie. Sälj därför dina aktier. Åtminstone om inte staten säljer." (FiT den 13 oktober 1999)

"På aktiemarknaden konstaterar analytikerna att ännu en svensk minister skapar stora rubriker i Norge. Merita-Nordbanken har ju lagt ett bud på norska Kreditkassen och Bosse Ringholms osäkerhet kring ägandet kan sätta käppar i hjulen.

@ @ @ Det här skrämmer ju norrmännen i ett läge där man håller på att genomföra en politiskt mycket känslig affär, säger en analytiker.

@ @ @ Visserligen har ju Ringholm dementerat det han sade i tisdags men skadan är nog redan skedd, säger han." (DN den 14 oktober 1999)

"Analys/Merita-Nordbanken: Förtroendet minskar. Möjligheten till bankfusioner förenklas knappast"

(DN den 13 oktober 1999)

"Ett Telianor har som det nu ser ut dåliga förutsättningar att få en bra värdering på börsen. Det är inte helt omöjligt att Telia skulle värderas högre ensamt på börsen än ett fusionerat Telia /Telenor. Enligt ägaravtalet motsvarar norrmännens ägarandel 40 procent av bolaget. En rabatt i den storleksordningen är inte otänkbar om ägarna fortsätter på det inslagna spåret." (Affärsvärlden den 20 oktober 1999)

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att återupprätta förtroendet för och värdet i de företag där svenska staten i dag är ägare?