den 20 oktober

Interpellation 1999/2000:36 av Lars Elinderson (m) till socialminister Lars Engqvist om ungdomshem för kriminella

Enligt TV-programmet Striptease har flera grovt kriminellt belastade personer under en längre tid arbetat som vårdare på ett av statens speciella ungdomshem för unga brottslingar, Hammargården utanför Färingsö. Dessutom har det framkommit misstankar om att ungdomar som vårdas på hemmet rekryterats till kriminell verksamhet av anställda på vårdhemmet. Flera anställda sägs ha haft anknytningar till organiserad brottslighet. Det påstås att anställda haft anknytning till de kriminella organisationerna Brödraskapet, Hells Angels och Bandidos.

Statens institutionsstyrelse, SiS, är central förvaltningsmyndighet för särskilda ungdomshem och LVM-hem. I den av regeringen utfärdade instruktion som reglerar SiS uppgifter stadgas bl.a. att SiS ska svara för tillsynen över de särskilda ungdomshemmen och LVM-hemmen. Även av socialtjänstlagens 23 a § framgår att SiS ansvarar för tillsynen över dessa hem. Ansvarig för tillsynen är SiS tillsynsfunktion som leds av överdirektören och i övrigt utgörs av de delar av staben, planeringsenheten och administrativa enheten vilka för varje tillsynstillfälle avdelas för uppgiften.

Till skillnad från de statliga institutionerna ansvarar länsstyrelsen och socialnämnden i respektive kommun för tillsynen över verksamhet inom ungdoms- och missbruksvård i enskild regi. På motsvarande sätt har länsstyrelsen ansvaret för tillsynen av kommunernas och landstingens vårdhem inom samma område. Tillsynsverksamheten kan se olika ut, men i princip är formerna för tillsynen relativt likartade i de olika länen.

Enligt uppgift har SiS påbörjat en utredning med anledning av uppgifterna om missförhållandena på Hammargården. Utredningen sägs också avse frågan om motsvarande utredning bör göras vad gäller övriga hem av samma typ. Den utredning som nu ska ske betraktas av ledningen för SiS som en del i styrelsens tillsynsuppgift.

Oavsett vad denna utredning/dessa utredningar (tillsyner) kommer fram till, kan man konstatera att de enligt nuvarande regler ska göras av huvudmannen själv, under direkt ledning av överdirektören på SiS. Om de påstådda missförhållandena bekräftas innebär detta således, att den löpande tillsyn som överdirektören enligt reglerna har ansvar för inte utförts på ett tillfredsställande sätt. Han skulle i detta läge, såvitt jag förstår, tvingas rikta anmärkning mot sin egen styrelse, sig själv och sina närmaste medarbetare.

Om motsvarande missförhållanden uppkommer på enskilda eller kommunala vårdhem ska förhållandena utredas av ett externt organ, länsstyrelsens sociala enhet (och i förekommande fall kommunens socialnämnd), vilket naturligtvis är en garanti för att tillsynen/utredningen sker på ett objektivt och opartiskt sätt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialministern:

Kommer socialministern att se över tillsynsreglerna när det gäller statliga vårdinstitutioner med anledning av de uppgifter som framkommit om missförhållanden vid Hammargården?