den 20 oktober

Interpellation 1999/2000:35 av Lars Elinderson (m) till socialminister Lars Engqvist om privata inslag i vården

I ett svar på en interpellation i januari i år angående försäljning av landstingsägda sjukhus, svarade socialministern bl.a. att han "välkomnar alternativ till den traditionella driften i offentlig regi. Konkurrens inom produktionen av hälso- och sjukvård bidrar till att öka kostnadsmedvetandet. Även för patienterna har de alternativa driftsformerna medfört positiva effekter, bl.a. en ökad tillgänglighet till vården och ett bättre bemötande".

Däremot, säger socialministern i sitt svar på interpellationen, reagerade han över att majoriteten i Stockholm och Skåne också har för avsikt att sälja sjukhusbyggnaderna, vilket socialministern formulerar som en "privatisering av produktionsmedlen".

"För att garantera mångfald och alternativ inom vården är det enligt min mening av stor vikt att landstinget behåller de ändamålsenliga byggnaderna, t.ex. sjukhusen, och att olika vårdgivare får konkurrera om driften av verksamheten."

I den debatt som följde av socialministerns svar på interpellationen upprepade jag två gånger frågan om han var positiv till att landstingen överlät driften av sjukhus till externa vårdgivare, bara man inte gjorde sig av med fastigheterna.

Två gånger fick jag till svar att så var fallet. Utöver konstaterandet att "då handlar det ytterst om att behålla produktionsapparaten, exempelvis sjukhusen och fastigheterna" slog socialministern fast, att han såg positivt till en ökad andel sjukvård i privat regi. Samtidigt konstaterade han att ansvaret för sjukvården åvilade landstingen, och att regeringen inte avsåg att förhindra eventuella sjukhusförsäljningar.

Nyligen beslöt majoriteten i Stockholms läns landsting att göra just det socialministern sagt sig bejaka bl.a. i sitt interpellationssvar för snart ett år sedan. Man har överlåtit driften av S:t Görans sjukhus till en extern intressent, men valt att behålla "produktionsmedlen" dvs. sjukhusbyggnaderna.

Bure Hälsa och Sjukvård AB köper verksamheten och aktierna i S:t Görans sjukhus AB för 250 miljoner kronor. Ansvaret för personal, medicinsk kvalitet och investeringar övergår till företaget. Företaget övertar vidare de fulla kostnaderna för pensioner, försäkringar, miljörevision och IT-system, dvs. kostnader som tidigare ej har betalats av S:t Görans sjukhus AB.

Vårdinriktning blir densamma som i dag och med motsvarande volym som under 1999 för de kommande tre åren.

Som patient har man samma rättigheter inom all vård i Stockholms läns landsting och patientavgiften är densamma på alla sjukhus. Patienterna har samma möjligheter som tidigare att söka vård vid S:t Görans sjukhus.

Landstinget beställer och finansierar all vård med krav på rätt kvalitet och rätt pris. Landstinget ansvarar för att följa upp och utvärdera den vård som ges. Landstinget ska verka för konkurrensneutralitet och lika spelregler för den egna vårdverksamheten och S:t Görans sjukhus verksamhetsområden.

Sjukhuset kommer att hyras av Bure Hälsa och Sjukvård AB med ett hyresavtal på tio år. Fastigheten ägs av Stockholms läns landsting och förvaltas av Locum.

Genom avtalet mellan Stockholms läns landsting och Bure bedöms vården i Stockholm bli effektivare än i dag, samtidigt som landstinget får ökade resurser. Därigenom minskar behovet av besparingar och neddragningar inom landstingets egen verksamhet.

Trots det svar socialministern lämnade på min interpellation i vintras har han och övriga regeringen reagerat mycket starkt på att driften av S:t Görans sjukhus överlåtits på en extern intressent. Enligt olika uppgifter pågår förberedelser för åtgärder som skulle förhindra sådana försäljningar.

Samtidigt som det förs diskussioner i de borgerligt styrda landstingen om att överlåta driften av sjukhus till externa vårdgivare finns i andra landsting långtgående förslag om nedläggningar eller stora förändringar av sjukhus. Förändringar som kommer att medföra försämringar för såväl patienter som personal. Jag har ännu inte hört några reaktioner från socialministern på dessa förslag.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa tre frågor till socialministern.

  1. Pågår det i Regeringskansliet förberedelser för åtgärder som skulle förhindra att driften av sjukhus överlåts till privata intressenter, även om detta innebär att utbudet av sjukvård i området ökar och patienterna erbjuds vård på samma villkor som på landstingets egna sjukhus? Skulle sådana åtgärder i så fall komma att omfatta såväl den egentliga vården som andra verksamheter, t.ex. städfunktioner, köksfunktioner, laboratorieverksamhet, olika tekniska funktioner som i dag ofta bedrivs på entreprenad?
  2. Kommer sådana åtgärder också att innebära förbud för landsting att bedriva sjukvård i hyrda lokaler?
  3. Kommer regeringen på samma sätt som man nu vill förhindra att landsting överför driften av sjukhus till externa huvudmän vidta åtgärder att förhindra att landsting lägger ned sjukhus eller vidtar åtgärder som försämrar utbudet av sjukvård?