den 19 oktober

Interpellation 1999/2000:34 av Ingemar Vänerlöv (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om teckenspråksundervisning

Hösten 1995 startade vid Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg Sveriges första och enda program med teckenspråk för hörande elever som lokal gren på det samhällsvetenskapliga programmet. Varje år tas det in 32 elever på programmet. De kommer från hela landet eftersom grenen godkändes för riksintag hösten 1996. Våren 1998, efter 825 timmars utbildning i teckenspråk, gick den första kullen ut gymnasiet med mycket goda resultat. Det fanns elever som direkt klarade testet för att bli antagna till teckenspråkstolkutbildning, någon kom in på förberedande tolkutbildning och ett stort antal kom in på påbyggnadsutbildning i teckenspråk. Dock uppstod ett problem för alla dessa elever. Utbildningarna finns endast på folkhögskola i Sverige, vilket omintetgjorde möjligheten att få studiemedel för dessa 19-åriga elever, eftersom CSN-reglerna medger studiemedel för folkhögskolestudier bara för dem som fyllt 20 år.

Läsåret 1998/99 löstes problemet genom att AMS gick in med pengar och köpte en utbildning på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv till eleverna så att teckenspråksstudierna kunde fortsätta. Det var dock en engångslösning, varför problemet kvarstod inför läsåret 1999/2000. Teckenspråksansvarig i Vänersborg planerade därför en påbyggnadsutbildning med tio platser vid komvux som skulle starta ht 99. Avsikten var att ge eleverna en god möjlighet att vidareutbilda sig för att bl.a. klara det test som krävs för att komma in på den tvååriga teckenspråkstolkutbildningen. Hela planeringen med studieplaner, tillstånd för riksintag, antagna elever och praktikplatser var klar när bakslaget kom. Eleverna kunde inte bli beviljade studielån därför att de inte var 20 år. Trots upprepade påstötningar vägrade Utbildningsdepartementet låta CSN göra avsteg från reglerna. Därför fick planerna för innevarande läsår olyckligtvis skrinläggas. Detta är olyckligt dels för de studerande som tappade ett år, dels för möjligheterna att lite snabbare få den stora bristen på teckenspråkslärare och tolkar i någon mån åtgärdad.

Regeringen har nyligen lagt sin proposition Ett reformerat studiestöd och därmed skulle ovan nämnda problem var avhjälpt, men eftersom det nya studiestödssystemet inte skall träda i kraft förrän år 2001 kvarstår problemet även under läsåret 2000/01. Det vore olyckligt om även de teckenspråkselever som går ut gymnasiet våren 2000 måste göra uppehåll i sina studier på grund av ett otidsenligt studiestödsregelverk. För att uppehålla kunskapen måste den ständigt praktiseras.

Regeringen borde stötta utbildningen i teckenspråk så mycket som möjligt, eftersom bristen på teckenspråkslärare och i synnerhet tolkar är mycket stor.

Med fler utbildade lärare kommer teckenspråket att spridas i samhället, vilket kommer att innebära mer jämlikhet för döva i Sverige. Det talas ofta om tillgänglighet för funktionshindrade. Dövas möjligheter härvidlag är dock ej så stora eftersom det inte finns tillräckligt med tolkar. Det saknas 1 000 teckenspråkstolkar i dag. Döva har sedan 1981 rätt att få samhällsinformation och sin skolgång på sitt första språk som är teckenspråk. Detta är dock ogörligt om det ej finns tillräckligt med lärare som behärskar teckenspråk.

En handlingskraftig regering borde i ett sådant här angeläget ärende kunna hitta någon utväg att för ett enda år frambringa någon form av dispens så att eleverna direkt efter gymnasiet kan fortsätta sina teckenspråksstudier.

Vad ämnar statsrådet vidtaga för åtgärder för att göra det möjligt för de teckenspråkselever som efter studier vid Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg vill fortsätta sina teckenspråksstudier med studiemedel hösten 2000 trots att de inte är 20 år?