den 23 december

Interpellation 1999/2000:174 av Sven Bergström (c) till miljöminister Kjell Larsson om hälsovådliga utsläpp från fordonstrafiken

För att nå ett långsiktigt hållbart och tryggt trafiksystem behövs det inte bara bättre vägar och järnvägar utan också en bättre trafiksäkerhet och högre ambitioner för att miljöanpassa trafiksystemen. Riksdagen har enigt ställt sig bakom den s.k. nollvisionen som tar sikte på att ingen människa ska behöva dödas eller skadas allvarligt genom trafikolyckor.

Utöver de akuta dödsriskerna i trafikolyckor utgör i dag miljö- och hälsoeffekterna av vägtrafiken, främst i storstadsområdena, ett växande bekymmer. I Västeuropa innebär nu den allt intensivare trafiken att luftföroreningarna från vägtrafiken ger fler förtida döda än vad trafikolyckorna ger. Det framgår av en aktuell rapport från WHO.

För att skapa en trafikmiljö där människor inte ska behöva känna hot vare sig från trafikolyckor eller från hälsofarliga utsläpp måste enligt min mening, utöver det elvapunktsprogram för bättre trafiksäkerhet som presenterats, arbetet intensifieras också på andra fronter.

Det handlar dels om att rena och förbättra motorer, katalysatorer, partikelfällor och annan utrustning som begränsar de direkta utsläppen. Det handlar om att förbättra befintliga bränslen. Och det handlar om att systematiskt introducera och stimulera miljöriktiga, biobränslebaserade drivmedel.

Detta är också helt nödvändigt för att kunna klara de miljömål som riksdagen ställt sig bakom. Precis som nollvisionen på trafiksäkerhetens område, bör enligt min mening en nollvision för användningen av hälsovådliga bränslen upprättas.

En sådan vision bör innehålla en plan för hur användningen av fossila bränslen successivt ska minimeras och till sist fasas ut och ersättas med förnybara, miljöriktiga bränslen. Inför Sveriges ordförandeskap i EU år 2001 kan det vara lämpligt att anta utmaningen att utarbeta en tioårsplan för användning av miljövänliga drivmedel. En plan som drar upp riktlinjerna för hur vi i Sverige och Europa i ett första steg kan halvera användningen av bensin, olja och diesel.

Mot denna bakgrund vill jag fråga miljöministern följande:

  1. Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidtaga för att nedbringa dödstalen som följer av de hälsovådliga utsläppen från fordonstrafiken främst i storstäderna?
  2. Är statsrådet beredd att ta initiativ till en nollvision också för hälsovådliga utsläpp från fordonstrafiken?