den 14 december

Interpellation 1999/2000:148 av Lars Björkman (m) till statsrådet Mona Sahlin om handlingsprogram för åkerinäringen

Sommaren 1998 uppvaktade den svenska åkerinäringen Kommunikationsdepartementet med krav om att regeringen skulle uppmärksamma situationen för den svenska åkerinäringen och harmonisera dess konkurrensförutsättningar. I anslutning till detta uppdrog regeringen åt Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA, att i samråd med berörda myndigheter studera kostnadsstrukturen och konkurrenssituationen. I uppdraget, som utförts i samarbete med åkerinäringen, ingick att särskilt belysa hur lönekostnaderna ser ut för den konkurrensutsatta internationella trafiken och hur kostnadsbilden ser ut bl.a. vad avser sociala kostnader. SIKA redovisade detta uppdrag den 15 maj i år.

Vid ett antal tillfällen har det från regeringens sida framförts att ett handlingsprogram för åkerinäringen snart ska presenteras. Något handlingsprogram har dock inte presenterats. I stället verkar det som om regeringen väljer att blunda för de allt allvarligare problemen inom åkerinäringen. I höstens budgetproposition försämrade man dessutom förutsättningarna för åkerier att driva sin verksamhet. I budgetpropositionen presenterade regeringen en höjning av dieselskatten med 25 öre. En mycket dålig åtgärd, med tanke på hur denna näring samt vår miljö kommer att drabbas. Jag vill påminna statsrådet om vad hon anförde den 21 maj 1999:

"Inom departementet går vi nu igenom och tar ställning till det redovisade materialet.

Lars Björkman nämner särskilt dieselskatten i sin interpellation. Jag vill därför framhålla att EG-kommissionen sammanställt en jämförelse så sent som i april i år, där det framgår att den svenska skattenivån för miljöklass 1 ligger runt genomsnittet i EU."

För att ytterligare påminna statsrådet Mona Sahlin om vad som tidigare sagts så finns följande rader från samma protokoll:

"Vi har haft SIKA:s rapport i sex dagar. Så pass seriöst tar jag den att när jag säger att vi skall noga gå igenom och bereda den är det inte gjort på sex dagar.

Jag kan dock nämna de saker som vi diskuterade bl.a. i den diskussion vi förde förra gången. Vi driver fortfarande mycket hårt i EU det som är en av de viktigaste sakerna som frågeställaren nu tog upp, nämligen att förbättra och harmonisera övervakningen och kontrollen av yrkestrafiken. Dessutom kommer den aviserade utredning som Justitiedepartementet, och inte Näringsdepartementet, håller i väldigt nära i tiden. Det är en översyn av möjligheterna att kunna driva in böter vid trafikbrott också av utländska åkare.

För övrigt vill jag betona de saker som SIKA:s rapport tar upp där man pekar på att det finns kostnadsskillnader. Det är tre områden: rörliga kostnader för bränsle, däck och service, förarkostnader och företagskostnader. Det är dessa tre områden som vi mycket noga går igenom. Frågeställaren och jag har samma ambition. Det skall vara lika och rimliga kostnader och konkurrensvillkor också för svensk åkerinäring. Jag tycker inte att vi skall misstro varandra i denna ambition."

"Men jag vill ändå betona igen: Jag tar situationen för åkerinäringen på stort allvar. Bl.a. därför fick SIKA uppdraget och bl.a. därför studerar vi dess förslag och analyser mycket noga för att kunna ge bättre villkor för den här branschen."

"Jag sade att det är en kombination av produktivitetsförändringar inom branschen, kompetensutveckling inom branschen, åtgärder inom EU och vad den svenska staten och riksdagen kan göra för att förändra villkoren. Det är i kombinationen av de här sakerna som framtiden för åkerinäringen ligger."

Som statsrådet vet så ökar trafikfarorna när de utländska fordonen bryter mot kör- och vilotidsreglerna. Polisens möjligheter att beivra dessa lagöverträdelser är mycket begränsade och utfärdade sanktioner kan endast i undantagsfall verkställas. Vid trafikkontroller måste böter kunna drivas in på plats, alternativt skall fordonet stoppas för vidare färd tills böterna betalas. Detta system tillämpas i de flesta andra länder.

SIKA-utredningen ligger sedan länge klar. Den bekräftar i allt väsentligt @ det finns detaljer och nyanser @ vad Växjö högskola redan för mer än ett år sedan tog fram och redovisade vad gäller den ojämlika konkurrenssituationen som finns mellan svenska åkeriföretag och utländska.

1. Vilka åtgärder ämnar regeringen vidta för att undanröja den ojämna konkurrenssituationen som finns mellan svenska åkeriföretag och utländska?

2. Vad avser statsrådet göra för att förbättra förutsättningarna för den svenska åkerinäringen?

3. Kommer det något handlingsprogram?