den 8 december

Interpellation 1999/2000:134 av Birgitta Carlsson (c) till statsrådet Ingela Thalén om socialtjänstens handläggning av ärenden rörande barn

FN:s barnkonventionen utgår ifrån att barndomen har ett värde i sig och att barn är en utsatt grupp i samhället med särskilda behov av omvårdnad och skydd, som också innefattar ett rättsligt skydd. Konventionen tillerkänner barn grundläggande medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Den bygger på fyra viktiga principer: att barnet har rätt till likvärdiga villkor, att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut, att barnet har rätt till liv och utveckling samt att barnet har rätt att säga sin mening och få den respekterad.

År 1998 kompletterades socialtjänstlagens portalparagraf med en ny bestämmelse som syftar till att stärka barns ställning inom socialtjänsten. När åtgärder rör barn ska särskilt beaktas vad hänsynen till barnens bästa kräver. Bestämmelsen svarar mot artikel 3 i FN:s barnkonvention.

I socialtjänstlagen finns det också bestämmelser om anmälan (71 § SoL). Dels att var och en som får kännedom om att en underårig blir utsatt för fara för sin hälsa eller utveckling, t.ex. misshandel, bör anmäla detta till socialnämnd. Dels en skyldighet för anställda inom myndigheter att genast anmäla till socialtjänsten om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden bör ingripa till en underårigs skydd. Skyldigheterna gäller även de som är verksamma inom motsvarande verksamheter på det privata området.

Socialtjänsten har det formella ansvaret för att utreda och agera till skydd för underåriga. I några rapporter bl.a. i en gjord av Länsstyrelsen i Skåne har det framkommit att anmälningarna inte leder till en utredning inom socialtjänsten. I samma utredning har det framkommit att hälften av de barn som placerades i fosterhem under förra året hamnade i hem där de inte kände någon av familjemedlemmarna. Det finns anledning att kvalitetssäkra barnutredningarna samt förbättra utbildning för socionomer vad avser barnutredningar.

Centerpartiet anser att det finns anledning att undersöka om barnperspektivet har fått genomslag i socialtjänstens arbete, om anmälningsplikten fungerar och hur barnutredningarna genomförs. Det är allvarligt om anmälningar inte tas på allvar, det är lika allvarligt om utredningarna genomförs på ett sätt som inte sätter barnens och familjernas rättssäkerhet främst.

1. Avser regeringen vidta åtgärder så att barnperspektivet får genomslag i socialtjänstens arbete?

2. Vilka åtgärder avser regeringen vidta för att stärka kunskapen om barnutredningar hos blivande socionomer?

3. Vilka åtgärder avser regeringen vidta för att förbättra barnens trygghet vid familjehemsplaceringar?