den 6 december

Interpellation 1999/2000:131 av Kenneth Johansson (c) till statsrådet Ingela Thalén om förtidspensionering av unga

I Sverige är det möjligt att förtidspensioneras vid 16 års ålder. Förra året hade närmare 3 400 personer under 20 år förtidspension eller sjukbidrag. Bland personer under 30 år ökar antalet förtidspensioneringar. I övriga åldersgrupper är trenden den motsatta.

Förtidspensioneringen i sin nuvarande form tillkom under 1960-talet, i en helt annat tid och under helt andra förutsättningar än de som råder i dag. Ungdomstiden har förlängts, bl.a. går 98 % av ungdomarna vidare från grundskolan till studier inom gymnasieskolan. Dessutom har arbetsmarknaden förändrats, numera är det ovanligt att unga får ett stadigvarande förvärvsarbete före de fyllt 20 år.

Sverige ska vara ett samhälle tillgängligt för alla. Vi måste våga tro på människors förmåga och vilja att arbeta eller studera. Trots detta erbjuds unga funktionshindrade förtidspension, i många fall innan andra vägar är prövade. Särskilt oroande är att förtidspensioneringarna bland personer ökar trots ambitionen att pröva andra möjligheter. Förtidspensionering leder till ett passivt liv som gör att de inte får möjlighet till utbildning och rehabilitering som de annars kan kräva.

Många unga upplever det kränkande att i tidiga år erbjudas förtidspension eftersom det signalerar att man inte har möjlighet att arbeta. Förtidspensionering leder till passivisering men det är ändå svårt att tacka nej. Det är ändå ett extra ekonomiskt stöd och när man erbjuds pensioneringen kan det vara svårt att se att vägarna till arbete och utbildning stängs.

Förtidspensionsutredningen avlämnade i augusti 1998 betänkandet Unga i ohälsoförsäkringen @ tid för aktivitet och utveckling (SOU 1998:106). Den lämnade bl.a. förslag om att ingen ska förtidspensioneras före 30 års ålder. I stället ska man kunna få habiliteringspenning eller långtidssjukpenning. Den föreslog också en höjd åldersgräns för ersättning vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga.

Förslaget har remissbehandlats men regeringen anger i budgetpropositionen att ett förslag kan väntas tidigast under år 2000. Ungdomshandikapprörelsen är oroad över att förslaget till förändring dröjer.

1. Är regeringen beredd att ställa sig bakom principen om att ingen under 30 år ska förtidspensioneras?

2. Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att den slentrianmässiga förtidspensioneringen av unga upphör?

3. Avser regeringen att föreslå habiliteringspenning eller långtidssjukpenning som ett alternativ till förtidspensionering för unga?