den 2 december

Interpellation 1999/2000:129 av Lennart Daléus (c) till statsminister Göran Persson om handlingsplan för trygghet och demokrati

Vi lämnar snart ett sekel bakom oss där våld, krig och massmord drabbat mänskligheten. Våldsideologier och dess despoter till ledare har med systematik mördat miljontals människor enbart på vår kontinent. Demokratin och de mänskliga rättigheterna segrade över våldet. Efter andra världskrigets slut spirade samarbetet mellan demokratierna i Västeuropa och ett halvt sekel senare vann de demokratiska krafterna även i östra Europa.

Vi får inte ta demokratin för given. Under de senaste åren har antidemokratiska krafter visat sin brutala närvaro i Sverige. I går redovisade fyra stora tidningar att det inte är någon marginell företeelse att dessa våldsverkare hotar poliser och deras familjer samt sätter rättssystemet ur spel. Sedan tidigare är det känt att de misshandlat och mördat människor på grund av hudfärg, homosexualitet eller demokratiskt engagemang. Våldsdåden och hoten om våld syftar till att tysta oss eller skrämma oss till tystnad. Det nazistiska och rasistiska våldet har trappats upp.

Det finns samtidigt en enorm kraft och vilja hos många människor, speciellt bland unga, att kämpa för mänskliga rättigheter och mot våldsverkare. Skolungdomar visar öppet sin avsky i demonstrationer, senast i går den 30 november, var många ungdomar ute på gator och torg för att ta ställning mot våldet. Vi måste ta till vara de positiva krafterna. Kampanjen "Levande historia" med boken Om detta må ni berätta är mycket viktig för att förstärka kunskapen om Förintelsen och dess offer. Den är dock inte tillräcklig. Centerpartiet anser att det behövs en bred, sammanhållen och folklig offensiv mot brott och våldstendenser och en av riksdagen beslutad handlingsplan för ökad trygghet och för en förstärkt demokrati.

Många upplever i dag en stark och tilltagande otrygghet i sin dagliga tillvaro. Så har det säkert varit i alla tider, men det torde vara obestridligt att brott och våldstendenser har ökat och ändrat karaktär under senare år. Våldet har blivit råare och utövas av allt yngre åldersgrupper. Allt större mängd av egendomsbrott och våldsbrott förblir ouppklarade.

Ofta resulterar människors oro över utvecklingen i rop på "hårdare tag". Det är viktigt att polis- och åklagarväsende har tillräckliga resurser att utföra sina svåra och viktiga samhällsuppgifter. Centerpartiet föreslår i en partimotion att en halv miljard kronor mer än regeringen tillförs polisen, domstolsväsendet och kriminalvården.

En kraftfull satsning av det slag Centerpartiet föreslagit är viktig för att de områden som tillförs mer pengar ska kunna fullfölja sina uppgifter på ett bättre sätt. Det är också en viktig signal om att samhället inte accepterar den nuvarande våldsutvecklingen. Det är emellertid enbart ett sätt av många för att bryta den negativa utvecklingen. Orsakerna till den oroande utvecklingen är många. Därav följer att de åtgärder som krävs för att vända den negativa utvecklingen också måste spänna över ett brett fält.

För att långsiktigt bryta trenden krävs att man söker och åtgärdar rötterna till det onda. Vi måste undersöka orsakerna till att ungdomar ofta i tidig ålder medvetet söker sig till dessa högerextrema grupper. Alla människor i alla åldrar har ett behov av att bli sedda, hörda, bekräftade. Det får inte vara på det sättet att enskilda ungdomar upplever att som den enda vägen för att bli bekräftad och erkänd som ung i dag 1999 i Sverige är att delta i ett engagemang i en högerextrem rörelse.

För att inte människor ska söka sig till de antidemokratiska rörelserna krävs även ett sammanhållet system av åtgärder, som genomsyrar alla samhällsområden. Barn måste ges en god omvårdnad. Familjepolitiken behöver stärkas och omorienteras. Föräldrarnas roll och ansvar behöver stärkas. Skolan och dess verksamhet behöver också stärkas med sikte på att ge barn och ungdomar en bättre fostran och rättsuppfattning.

Hela vuxenvärlden behöver ta ett större ansvar för att gripa in när vi ser företeelser i vår närhet som behöver beivras. Vi bör oftare ställa oss frågan vad vi själva kan göra, inte enbart ropa på åtgärder från andras sida. Det kräver en bred opinionsbildning och utbildning. Studieförbunden och ideella organisationer kan här spela en viktig roll. Medierna har i detta hänseende en viktig uppgift. Centerpartiet vill medverka till en bred kraftsamling @ ett handlingsprogram för nästa sekel @ för trygghet och förstärkt demokrati.

Avser statsministern att starta en bred, sammanhållen och folklig offensiv mot brott och våldstendenser och föreslå riksdagen en handlingsplan för ökad trygghet och för en förstärkt demokrati?