den 1 december

Interpellation 1999/2000:123 av Beatrice Ask (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om ämnet religionskunskap i grundskolan

Skolverket har tillställt regeringen förslag till reviderade kursplaner för grundskolan. De föreslagna ändringarna beräknas träda i kraft den 1 juli år 2000. Det är regeringen som fattar beslut.

Enligt uppgifter från Skolverket har experter och referenspersoner emellertid uttryckt att det finns ett behov av att uppdatera kursplanen i religionskunskap bl.a. när det gäller den mångkulturella aspekten och kunskapssynen. Detta framkom dock inte som en angelägen åtgärd från lärarnas sida i den genomförda undersökningen av kursplanernas tillämpning.

I Skolverkets redovisning av motiven till föreslagna förändringar framgår det att den allmänna utgångspunkten varit att minska den detaljerade styrningen. Detta har bl.a. fått till följd att momentinriktade anvisningar om bl.a. kristendomen tagits bort, heter det från myndigheten. Den tydliga betoningen av kristendomens betydelse för vårt lands kultur, lagar och sedvänjor har tonats ned för att i stället, enligt Skolverket, ersättas av ett kulturmötesperspektiv och betoning av bearbetning av livsfrågor.

Det är dessa kopplingar som ger anledning till befogad oro. Skolminister Ingegerd Wärnersson har som en av få aktiva åtgärder som statsråd lyft fram betydelsen av läroplanens värdegrund. Fokus föreslås helt flyttas från frågor som rör kristendomen till reflexion kring livsfrågor och etiska frågor. Att etiska frågeställningar är viktiga och grundläggande är helt uppenbart, därom behöver inte råda några skiljaktiga meningar.

Det är riksdagen som lagt grunden för kursplanerna. I proposition 1992/93:220 tas kursplanernas innehåll upp ämne för ämne. När det gäller religionskunskapen heter det bl.a. "Ett lands religiösa liv är en del av dess kultur. Kristendomen har haft och har stor betydelse i det svenska samhället och dess inflytande sträcker sig från kultur, värde och normsystem, lagstiftning och rättssystem, till samhällsmoral, sedvänjor och tradition. Ämnet skall därför ge kunskaper om den kristna trons föreställningsvärld som en grund för förståelse av hur svensk och västerländsk kultur och samhällsutveckling påverkats och påverkas av Bibeln och kristen tro." Det kan knappast vara ett ställningstagande som några tjänstemän eller regeringen bara kan "tona ned" för att de tycker så. Jag utgår från att skolministern delar den uppfattningen.

Med hänvisning till ovanstående vill jag till statsrådet Ingegerd Wärnersson ställa följande frågor:

1. Avser statsrådet att ge riksdagen möjlighet att yttra sig över eventuella förändringar i kursplanerna för grundskolan innan regeringen fattar beslut?

2. Om detta inte anses nödvändigt vilka initiativ till förändringar av Skolverkets förslag till reviderade kursplaner kommer skolministern att föreslå regeringen?