den 19 november

Interpellation 1999/2000:104 av Ola Karlsson (m) till näringsminister Björn Rosengren om elförsörjningen i södra Sverige

Under några få år har en stor del av reservkraftverken i landet avvecklats. Åtta fossileldade kraftverk med en sammanlagd produktionskapacitet om 2 470 MW har lagts i malpåse. Samtidigt har antalet gasturbiner som används vid toppbelastning blivit färre. Tillsammans motsvarar avställningarna mer än 10 % av Sveriges produktionskapacitet av el.

Svenska kraftnät bedömer att den maximala elförbrukningen söder om Gävle är 23 000 MW medan produktionskapaciteten inklusive import från norr är maximalt 20 000 MW. Det kan alltså vid full elproduktion i södra Sverige ändå uppstå ett underskott om 3 000 MW. Det är möjligt att importera ca 2 200 MW varför det kan uppstå en akut brist på el. Den planerade Polenkabeln som har en importkapacitet om 600 MW är försenad varför den inte kommer att kunna nyttjas under kommande vinter.

Uppstår effektbrist i södra Sverige finns en beredskap för att stänga av förbrukning i delar av nätet. Områden med en förbrukning om ca 100 MW stängs då av en timme i taget. Nästa timme tas nästa område om 100 MW osv. Att stänga stora områden skapar stora påfrestningar för samhället. Livsviktig apparatur kan komma att stängas och processindustrier kan skadas allvarligt. Stora problem uppstår vid sjukhem och vårdboenden där reservkraft saknas. Stora effektproblem riskeras vid återinkoppling med åtföljande risker för näten. Listan på problem kan lätt göras lång och visar hur viktig en säker elförsörjning är i ett modernt och välutvecklat samhälle.

Att i ett läge med stora risker för effektbrist i det sydsvenska elsystemet dessutom stänga ytterligare 600 MW vid Barsebäck i ett första steg och senare ytterligare 600 MW framstår som farligt och dumt. Genom att förtidsavveckla de båda reaktorerna i Barsebäck minskar marginalerna riskabelt mycket.

En av orsakerna till avvecklingen av svenska reservkraftverk är de olika skattereglerna i Sverige respektive Danmark. Det är betydligt billigare att importera smutsig kolkraft från orenade danska kolkraftverk än att använda de svenska kraftverken som har effektiv rening. Avregleringen har dessutom medfört att ansvaret för höglastkapacitet och effektbalans blivit otydligare.

Är regeringen beredd att ompröva stängningen av Barsebäck med anledning av riskerna för elbrist i södra Sverige vid kall väderlek?

Avser regeringen vidta några åtgärder för att säkra tillgången till el i södra Sverige?

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att klargöra ansvaret för höglastkapacitet?