Inledning
Under flera år har vi debatterat det nuvarande studiemedelssystemet och krävt förändringar. Att en proposition äntligen föreläggs riksdagen är därför positivt, men dessvärre innebär det förslag som regeringen lagt fram bara en mariginell förbättring för studenterna. Kristdemokraterna vill medverka till att bygga ett långsiktigt, hållbart och överblickbart studiefinansieringssystem som vilar på bredast möjliga politiska förankring. Vi presenterar därför i denna motion ett antal punkter där vi anser att regeringens förslag bör utvecklas och förbättras.
Utgångspunkterna för det nya studiemedelssystemet bör vara att det skall vara ekonomiskt hållbart och överblickbart både för den enskilde studenten och samhället. Det skall också motverka social snedrekrytering och locka till studier. Att minska studenternas skuldsättning och därigenom samtidigt medverka till att högre studier lönar sig är andra centrala delar. Slutligen bör målsättningen vara att skulderna skall betalas tillbaka.
Högre bidragsnivå och avskaffat fribelopp
I dag utgör studiebidragets andel av studiemedlen ca 28 %. Regeringen föreslår nu en höjning av bidragsdelen till 34,5 % av totalbeloppet. Regeringen föreslår också en höjning av fribeloppet, dvs den inkomst den studerande kan ha och ändå vara berättigad till fullt studiestöd. Inkomstprövningen kommer emellertid fortfarande att finnas kvar.
Kristdemokraterna har länge argumenterat för ett studiemedelssystem där totalbeloppet är fördelat på hälften bidrag och hälften lån. Som ett första led i denna satsning har vi i vårt förslag till statsbudget avsatt drygt 260 miljoner kronor mer än regeringen. Att regeringen nu tar ett steg i rätt riktning är positivt, men det är med besvikelse vi konstaterar att regeringen fortfarande har lång väg att gå om man vill leva upp till ambitionerna för studiemedels- systemet. Att åtminstone acceptera Studiestödsutredningens föreslag om en generell bidragsnivå på 40 % hade varit ett angeläget första steg. Ett totalt avskaffande av fribeloppet är därtill det enda rimliga om vi vill utforma ett studiemedelssystem där den enskilde uppmuntras att ta ett personligt ansvar.
Studiemedelssystemet skall också genom sin utformning attrahera även de grupper som av tradition inte söker sig till högre utbildning. Dessa kommer framför allt från inkomstsvaga grupper och studieovana hem och är som regel mer tveksammma att ta lån för studier än andra. För att rekryteringen ändå skall lyckas är det därför viktigt att studiemedelssystemet gör det möjligt att studera utan att dra på sig stora lån. En hög bidragsdel och ett avskaffande av fribeloppet kan i detta sammanhang vara avgörande.
Både den enskildes plånbok och statskassan mår bra av begränsat låntagande. Studiemedelssystemet bör därför utformas så att den enskildes behov tillgodoses samtidigt som återhållsamheten att ta lån uppmuntras. Ett sådant system måste innehålla en tillräckligt stor bidragsdel och en obegränsad möjlighet att påverka sin inkomst via arbete etc. Även i detta avseende är regeringens förslag otillräckligt
Kostnaderna för utbildning och studiestöd kan, med regeringens egna ord, ses som en samhällelig investering som ger avkastning i ett senare skede i form av ökad ekonomisk tillväxt och social och kulturell utveckling. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen inte går längre i sina satsningar med hänvisning till att ekonomin inte tillåter, särskilt som man gång på gång påpekar att det går bra för Sverige. Vi tvingas alla till prioriteringar om hur vi vill använda befintliga medel och regeringen har valt att inte prioritera studenter. I stället satsar man bl a på maxtaxa. Vi beklagar detta och står samtidigt fast vid våra tidigare deklarerade ståndpunkter när det gäller bidrag och fribelopp, samt strikta krav på studiereslutat vilket vi beskriver längre fram i motionen.
Studerandes ekonomi och levnadsvillkor
Regeringen föreslår ingen ändring av totalbeloppet. Detta har kritiserats av studerandegrupper som anser att totalbeloppets storlek är otillräckligt för många och att studiemedlens värde urholkats de senaste tio åren. Kristdemokraternas förslag till studiemedelssystem, med en högre bidragsdel och och inget inkomsttak, gör att totalnivån måste diskuteras utifrån delvis andra förutsättningar. Vi vill till skillnad mot regeringen diskutera studenternas helhetssituation, inklusive studiemedel, eftersom vi inte delar regeringens åsikt att speciella behov tillgodoses inom ramen för andra förmånssystem.
Principen att summan av bidrag och lån är lika för alla studerande måste således sättas i relation till övriga system. Vi anser att tilläggslånet inte är en hållbar lösning för att möta studenternas ekonomiska helhetssituation. Bland annat vill regeringen införa en åldersgräns för det tilläggslån som skall kunna sökas. Om behoven finns måste dessa kunna tillgodoses även om personen är 24 år eller yngre. Studerande med barn är t ex en ekonomiskt utsatt grupp och regeringens förslag tillgodoser inte på något sätt deras behov. Kristdemokraternas vårdnadsbidrag omfattar även studenter och utgör utifrån ett helhetsperspektiv en bättre lösning för den enskilde. Vi föreslår också en höjning av lägsta nivån i föräldraförsäkringen från 60 till 120 kronor per dag. Dessa båda satsningar förbättrar, till skillnad mot förslagen i propositionen, situationen för studerande med barn. De erfarenheter som finns från de försämringar som gjorts, bl a när barntillägget drogs in för svux/svuxa, visar att detta tillägg var avgörande för många kvinnors möjlighet att studera. Vi vill att regeringen återkommer till riksdagen med en konsekvensanalys av situationen för studerande med barn. Denna bör ligga till grund för ett beslut om eventuellt barntillägg.
Det högre bidraget
Studerande med låg utbildningsbakgrund skall uppmuntras. Vi är därför positiva till att en särskild resursram avsätts för att ett ett högre studiebidrag skall kunna lämnas för studier på grundskole- och gymnasienivå. Vi är emellertid tveksamma till att ett "först till kvarn-system" skall gälla. Det är rimligare att bedömningen görs utifrån ett medvetet urval. Det är angeläget att fånga upp dem som är beredda att satsa på att ta igen förlorade studieår så snart som dessa själva känner sig redo. De skall inte behöva invänta rätt ålder. Systemet måste präglas av flexibilitet.
Studiestödstid
Regeringen anser att studiemedel skall lämnas för sådan del av studietid som omfattas av den kursplan eller motsvarande som som gäller för utbildningen. Eftersom flertalet utbildningar anger utbildningens omfattning i antal veckor anses det lämpligt att studiestödet anpassas till detta. Studiemedel skall alltså lämnas för varje hel vecka som utbildningen pågår och där den studerande deltar. Ett studieår motsvarar normalt 40 veckor, vilket motsvarar nio månader.
Regeringen påpekar emellertid att elever i det nuvarande svux/svuxa- systemet, som inte får någon undervisning under juluppehållet, inte kommer att få studiemedel under denna tid. Även om övergångsregler utlovas ser vi en risk i detta och vill markera hur viktigt det är att omställningen sker successivt och med stor flexibilitet så att inte enskilda personer drabbas på ett oskäligt sätt.
Längsta tid för studiemedel
Regeringen föreslår att studiemedel skall få lämnas under sex år för utbildning på högskolenivå och annan eftergymnasial nivå. Detta är bra. Möjligheterna till studiestöd utöver de fastställda gränserna som finns i dagens system skall, enligt det nya förslaget, i princip upphöra. Kristdemokraterna delar i huvudsak regeringens uppfattning men anser att man måste ha en mer flexibel formulering för undantag än den som regeringen ger och som medger undantag för funktionshinder eller mycket speciella omständigheter.
Studiestödsberättigade utbildningar
I propositionen föreslås att regeringen skall avgöra vilka utbildningar som skall vara berätttigade till studiemedel. Dessa bedömningar måste ske utifrån korrekta grunder. Vi ifrågasätter att utgångspunkten i bedömningen skall vara befintliga ekonomiska ramar. För oss är det viktigt att utbildningar som motsvarar kvalitets- och nivåkraven inte undanhålls av ekonomiska skäl.
Återbetalning
Den höga skuld som dagens system ofta medför för den enskilde leder till att många studenter ger upp hoppet och inte räknar med att kunna betala tillbaka sina skulder. Detta urholkar förtroendet för systemet och undergräver känslan av personligt ansvar för egna skulder. Tyvärr är det allt vanligare att studenter uppmuntras till eller väljer att dra på sig så höga studieskulder som möjligt eftersom de ändå skrivs av. Regeringens förslag där återbetalningen relateraras även till lånestorleken är ett steg i rätt riktning, eftersom det i det avseendet tvingar till personligt ansvarstagande. Utgångspunkten att lån skall betalas tillbaka är också i enlighet med Kristdemokraternas grundläggande syn. Rimligheten i detta ökar ju lägre lånedel systemet tillåter, och i Kristdemokraternas alternativa system kommer betalningsbördan att minska. Det är viktigt att de ekonomiska konsekvenserna för individen inte blir orimliga genom de nya återbetalningsreglerna.
Vad vi saknar i regeringens förslag är ett incitament för den enskilde att betala av snabbare på studieskulden. Vi efterlyser således någon form av bonussystem. I detta sammanhang vill vi också uppmärksamma det faktum att studieskuldräntorna inte är avdragsgilla, vilket vi anser att de borde vara. I dessa frågor bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag. Det är också viktigt att låneadministrationen görs effektiv och svarar mot de kvalitetskrav som den enskilde låntagaren har rätt att ställa. I dagsläget är det angeläget att ge CSN rimliga förutsättningar att sköta sina uppdrag. Regeringen bör dock snarast tillsätta en utredning för att se över vilka val- möjligheter den enskilde i framtiden kan ges när det gäller administrationen av låneutbetalning.
När det gäller förslaget om nedsättningar i betalningskrav, t ex för social- bidragstagare eller p g a oförutsedda händelser, delar vi regeringens be- dömning.
Kristdemokraterna anser att vidare studielån skall betalas tillbaka. Att ha en fast åldersgräns för avskrivning strider mot denna grunduppfattning och motverkar satsningen på ett ökat personligt ansvarstagande. Däremot skall det finnas möjlighet att få total avskrivning om det finns särskilda skäl för detta. Skulden skall avskrivas för den som avlider.
Förändrade krav på studieresultat
För Kristdemokraterna är det viktigt att förändringen av studiemedelssystemet också inbegriper kravet på studieresultat. Särskilt viktigt är detta när möjligheterna att arbeta parallellt med studierna ökar. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen inte diskuterar frågan.
De förslag som Studiestödsutredningen presenterade ligger väl i linje med Kristdemokraternas. Enligt förslaget skall en eftersläpning med maximalt tio poäng tillåtas det första året och sedan med ytterligare fem poäng för varje läsår. Detta system tillåter att man misslyckas någon termin om man lyckas den övriga tiden. Dessutom ska studiestöd beviljas även då minimipoängen inte uppnås om prognosen för de fortsatta studierna är positiv. Möjligheten att återkomma i studiestödssystemet efter ett "misslyckande" måste samtidigt bli enklare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett nytt studiemedelssystem med bredast möjliga politiska förankring bör utformas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidragsdelen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fribeloppet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade krav på studieresultat,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studenternas ekonomiska helhetssituation,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggslån,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en konsekvensanalys av situationen för studerande med barn,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om "först till kvarn-systemet",
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flexibla åldersgränser,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om juluppehållet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flexiblare regler för längsta tid för studiemedel,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studiestödsberättigade utbildningar,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag när det gäller bonussystem och avdragsgilla räntor,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning för att se över vilka valmöjligheter den enskilde i framtiden kan ges när det gäller administrationen av låneutbetalning,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åldersgräns för avskrivning av studieskulderna.
Stockholm den 13 oktober 1999
Erling Wälivaara (kd)
Inger Davidson (kd)
Yvonne Andersson (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Dan Kihlström (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Desirée Pethrus Engström (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Fanny Rizell (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Maj-Britt Wallhorn (kd)
Jan Erik Ågren (kd)