1 Sammanfattning
- Kvaliteten skall stå i centrum
- Strategi för framtida lärarförsörjning
- Fler doktorandtjänster
- Skapa fler postdoktorala tjänster
- Treterminssystem
- Fler fristående högskolor
- Möjlighet till lokala antagningskriterier
- Avskaffa kårobligatoriet
- Fler utlandsstudenter
- Fler utländska studenter i Sverige
- Utbildningskonto för livslångt lärande
- Studenter skall omfattas av lagen om sexuella trakasserier
- Genusperspektiv vid tjänstetillsättning
- Funktionshindrade studenter
- Satsning på lärar-, vård- och omsorgsutbildningar
- Utred högskolans expansion med avseende på bostäder, lärartillgång och tillgång på läsplatser
2 Inledning
Utgångspunkten för liberalismen är den enskilda människan. Varje människa skall oavsett vem hon är och var hon bor få många chanser i livet och många möjligheter att fritt kunna växa och utvecklas. En sådan utveckling bygger på kunskap och sökande efter ny kunskap, på nyfikenhet, kreativitet, kritisk granskning och öppenhet för nya idéer. Dagens arbetsliv ser annorlunda ut än för bara tio år sedan. Informationstekniken har brett ut sig, tillfälliga anställningsformer blir allt vanligare. Om Sverige skall kunna konkurrera på en marknad som blivit alltmer internationell krävs flexibilitet hos både arbetsgivare och arbetstagare. Samtidigt höjs kraven på utbildning både på högskolenivå och i arbetslivet.
Vi vill att universitet och högskolor åter skall få sin självständighet. Forskningen skall vara fri och obunden från den politiska makten. Vi menar att kunskap har ett egenvärde - forskning skall inte främst vara nyttig för näringslivet, samhällsapparaten eller något annat. Den nödvändiga expansionen av antalet platser inom den högre utbildningen hade, om Folkpartiet suttit vid makten, genomförts med kvaliteten i fokus.
Utbildning av akademiker i tillräckligt antal och på tillräckligt hög nivå är centralt för varje land för att ha en möjlighet att hävda sig i framtiden. Internationella studier visar att Sverige har behov av att ytterligare höja utbildningsnivån på befolkningen. Den andel av varje ungdomsgeneration som påbörjar eftergymnasial utbildning är lägre i Sverige än i andra jämförbara länder. För Folkpartiet är målet att minst hälften av alla i en årskurs söker sig till högre utbildning.
3 Liberal högskolepolitik
3.1 Slå vakt om kvaliteten på undervisningen
Det är positivt att alltfler bereds möjlighet att utbilda sig och söka kunskap inom den högre utbildningen. Den enskilde får mer makt att påverka sitt liv efter universitetsstudier, bl a genom en ökad förmåga att förstå och analysera sin omvärld. Den snabba utbyggnaden får emellertid inte urholka kvaliteten på undervisning och forskning.
Högskolor och universitet behöver tusentals nya lärare under de närmaste åren. Till detta kommer stora pensionsavgångar. Samtidigt examineras endast omkring 1 600 doktorer varje år. Av dem stannar inte alla inom högskolevärlden. De skall även täcka andra behov än högskolans. Det behövs disputerade personer som lektorer i gymnasieskolan och Komvux, forskare i industrin och utredare i förvaltningen. Det är viktigt att det finns disputerade personer inom många olika delar av samhället, men det innebär också att fler människor måste uppmuntras att påbörja forskarutbildning. Men regeringens politik går i motsatt riktning.
Ökningstakten av studieplatser har varit så hög att klagomål nu kommer på bristen på kompetenta lärare. Högskolan i Borlänge får t ex köpa in lärare från statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet för att klara av undervisningen. Regeringens kortsiktighet när det gäller högskolans utbyggnad är extra tydlig inom detta område. Utan disputerade lärare kan inte svenska högskolor och universitet erbjuda den vetenskapliga kvalitet på undervisningen som studenterna har rätt till. Dessutom krävs en viss kritisk massa av forskare på en institution för att kunna erbjuda en forskarvänlig miljö. Ett rikt utbud av seminarier och presentationer av forskningsresultat är ett omistligt värde både för studenter och universitetsanställda. Detta bidrar även till utbyte av idéer mellan olika discipliner, vilket förstärker tvärvetenskapen. Utbyggnaden av regionala högskolor är viktig och nödvändig, men får inte ske på bekostnad av väletablerade och fungerande äldre lärosäten.
Folkpartiet saknar en konsekvensanalys av det kvalitativa innehållet i den svenska högre utbildningen med tanke på expansionen. Folkpartiet kräver att högskolans tillväxt skall utvärderas med avseende på bostäder, lärartillgång och tillgång till läsplatser, större undervisningsgrupper och brist på lokaler.
Med tanke på den brist på utbildade lärare på högskole- och universitets- nivå som blir alltmer uppenbar i och med den högre utbildningens nöd- vändiga utbyggnad efterlyser Folkpartiet också en strategi från regeringen hur bristen skall lösas. En självklar del i den långsiktiga strategin måste vara en större rekrytering till forskarutbildningarna runt om i landet, men det är inte tillräckligt. För att klara lärarförsörjningen krävs också en större internationell rekrytering av professorer, universitetslärare och forskare.
För att höja kvaliteten på högskolor och universitet föreslår Folkpartiet en viss minskning av antalet nya platser de närmaste åren för att överföra resurser till att komma i kapp när det gäller lärare.
3.2 Fler doktorandtjänster
Den 12 december 1997 biföll riksdagen regeringens förslag till forskar- utbildningsreform. Reformen kom till efter en bristfällig beredning där konsekvenserna av den inte tillräckligt analyserats. Den grundläggande förändringen är kravet på finansiering av forskarstudierna. Dessutom innehåller reformen bl a att utbildningsbidragen återinförts i stor skala; en doktorand som har haft utbildningsbidrag eller doktorandtjänst skall ej automatiskt ha rätt att erhålla studiemedel för att slutföra sin forskning och staten förordar nu stenciltryck av avhandlingar. Det nya doktorandsystemet drabbar humaniora främst, men även samhällsvetenskap. Faktum är att många institutioner inte längre kan anta nya doktorander, eftersom de inte kan garantera doktorandernas försörjning.
Det är visserligen svårt att få en heltäckande bild av reformens konsekvenser, men en enkätundersökning som Uppsala studentkår har genomfört visar att antagningen till de olika doktorandutbildningarna vid Uppsala universitet kraftigt minskar. Höstterminen 1997 antogs 159 doktorander inom de kulturvetenskapliga fakulteterna - 1998 antogs 60 doktorander. På de språkvetenskapliga fakulteterna har antagningen av doktorander sjunkit med 60 procent.
Forskarutbildningsreformen handlar dock inte enbart om doktorandernas försörjning. En annan viktig del är den s k effektiviseringen av utbildningen. Genomsnittstiden skall vara fyra år för en avhandling, detta trots att när det gäller såväl svenska som utländska avhandlingar så skiljer sig forskningstiden markant mellan de olika disciplinerna. Framför allt gäller detta för humanistiska och samhällsvetenskapliga fakulteter. Politiker kan ge förutsättningar, bl a genom att införa fler doktorandtjänster och därmed underlätta för en kortare doktorandutbildning. Men det går inte att på politisk väg tvinga fram ett system där tiden för disputation är densamma för samtliga avhandlingar inom alla discipliner. Det är inte främst tiden, utan resultatet av forskningen som är det viktiga.
Folkpartiet inser problemet med den orimliga skuldsättning som en längre tids studier med studielån innebär. Men forskningens egenvärde kan aldrig nog betonas. För forskningen i sig spelar exempelvis forskarens ålder ingen roll. Tvärtom finns det ett värde att även ha doktorander med andra erfarenheter som påbörjar sin forskarkarriär senare i livet. Det måste finnas flexibilitet i systemet som gör att människor med relevanta forskarambitioner också har möjlighet att genomföra sina forskningsprojekt. Det måste till exempelvis vara möjligt att forska på deltid. Vi måste skapa en forskarutbildning som lockar och inte avskräcker fler människor att påbörja forskarutbildningen. För kvaliteten i svensk utbildning och den svenska forskningens framtid är detta nödvändigt.
Regeringens kortsiktighet när det gäller högskolans utbyggnad är extra tydlig inom detta område. Utan disputerade lärare kan inte svenska högskolor och universitet erbjuda den vetenskapliga kvalitet på undervisningen som studenterna har rätt till.
3.3 Fler postdoktorala tjänster
Den svenska forskarutbildningen och forskningen möter ett allvarligt problem i form av otillräcklig tillgång på postdoktorala tjänster. Detta kan vara en bidragande orsak till kvinnors svårigheter att komma in i den akademiska världen. Rimligt vore att minst hälften av de examinerade doktorerna fick möjlighet att fortsätta en vetenskaplig postdoktoral karriär i Sverige eller utomlands.
3.4 Sommaruniversitet i väntan på tre terminer
Universitetsåret består i dag av två terminer, en hösttermin och en vårtermin, där varje termin omfattar 20 poäng, vilket är 20 veckors studier. Många högskolor och universitet anordnar dessutom utöver detta speciella sommarkurser. Det är bra. Folkpartiet budgeterade därför extra anslag till universitet och högskolor som anordnar sommarkurser. Vi ser det som ett steg i rätt riktning att utöka valfriheten för studenter. Det finns också andra sätt att utöka valfriheten med exempelvis större möjlighet till distansstudier även inom de traditionella högskoleutbildningarna.
Folkpartiet anser att utbildningsåret skulle kunna delas upp i tre terminer och innefatta sommarmånaderna. En sådan indelning ger större möjlighet för studenterna att förkorta utbildningstiden. Om även sommarterminen blir en officiell termin får studenter som vill studera kurser inom utbildningen möjlighet till det. De negativa konsekvenserna av det traditionella systemet med två terminer har under de senaste årens höga arbetslöshet blivit uppenbara. I stället för att tidigare slutföra en utbildning och ta en examen tvingas många studenter att gå arbetslösa under sommaren eller studera sommarkurser som inte är del av utbildningen. Ett treterminssystem gör det möjligt för studenter som vill ha studieuppehåll att göra det och för andra som föredrar att studera även på sommaren att göra det.
3.5 Fler fristående högskolor
Det finns ett enormt tryck på högskolorna och universiteten i Sverige. Antalet platser har visserligen byggts ut kraftigt under senare år, men behovet av fler studieplatser är fortfarande stort i Sverige. Ett sätt att skapa fler studieplatser är att etablera fler fristående högskolor. De fristående högskolorna skulle kunna drivas i exempelvis stiftelseform som Högskolan i Jönköping.
Fördelarna med fler högskolor är många. Med fler högre läroanstalter kan fler människor skaffa sig en högre utbildning. Med högskolor som drivs med alternativa former får Sverige en sundare konkurrens inom utbildnings- sektorn.
3.6 Studenterna borde få rösta med fötterna
Utvidgningen av den högre utbildningen skall inte fungera som regionalpolitik. För att inte splittra upp resurser i form av pengar och personal bör de koncentreras till de platser studenter söker sig till. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att utforma ett system som gör att antalet platser på olika utbildningar geografiskt relateras till antalet sökande till olika orter. På så sätt bestämmer studenterna var den högre utbildningen skall byggas ut.
3.7 Friare antagningsmöjligheter för högskolor och universitet
Regeringens ambitioner när det gäller antagningen till högskolor och universitet har varit att införa ytterligare statliga regleringar. Högskolors och universitets möjligheter att själva, inom vissa ramar, utforma antagningskrav för vissa utbildningar har kraftigt begränsats. Folkpartiet vill att högskolor och universitet skall få förtroendet att själva utveckla lokala antagningskriterier, inom vissa ramar som exempelvis krav på högskolebehörighet, som skall vara tydliga för studenterna. Det är ett sätt att öka profileringen, samtidigt som friare högskolor kan utforma utbildningar där andra än de traditionella antagningskriterierna är aktuella. Ett exempel är antagningen till läkarutbildningen vid Hälsouniversitetet i Linköping, där en del av studenterna antas via antagningsprov och intervjuer, ett sätt som varit framgångsrikt och därför följts av andra medicinska fakulteter, t ex Karolinska institutet och medicinska fakulteten i Lund.
3.8 Föreningsfrihet även för studenter
Principen om föreningsfrihet är en av de grundläggande fri- och rättigheterna i regeringsformen. Den så kallade negativa föreningsfriheten innebär, enligt regeringsformen, ett skydd mot att genom tvång tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning. Folkpartiet anser det fel, utifrån ideologiska utgångspunkter, att studenter tvingas tillhöra studentkår, nation eller fakultetsförening som ett villkor för att få studera. Det verkar dessutom hämmande på utvecklingen av ett svenskt öppet universitet.
Den borgerliga regeringen tog initiativ till utredningen "Avvecklingen av den obligatoriska anslutningen till studentkårer och nationer" (SOU 1994:47). Slutsatserna utgick från förutsättningen att de uppgifter som studentkårerna har i dag i viss utsträckning skall åläggas högskolorna och universiteten. Kostnaden för kårobligatoriets avskaffande föreslogs bekostas av staten.
Regeringen fortsätter dock att tvinga studenter att vara anslutna till en studentkår. För Folkpartiet är det otänkbart att acceptera ett system där enskilda människor tvingas att vara med i en organisation. Rättigheten att välja att vara med, och att stå utanför, organisationer och sammanslutningar skall även gälla för studenter. Studentkårernas uppgifter kan i stort handhas inom högskolans ram, men också inom eventuellt tillkommande frivilliga ideella studentorganisationer. I denna process är det viktigt att bevara studentinflytandet vid universitet och högskolor, något som dock inte är beroende av en obligatorisk organisationsanslutning.
3.9 Ökade resurser till forskningen
Regeringens ambition har varit att ändra i stiftelsernas regler så att deras medel skulle kunna bli föremål för politiskt styrd forskning. Men eftersom detta inte är möjligt att göra för medel i bundna stiftelser minskade således regeringen forskningsrådens resurser. Samtidigt som högskolans verksamhet expanderar har regeringen dragit ned på resurserna till den högre utbildningens kärna, forskningen.
Universitetens och forskarnas självständighet är central i liberal forskningspolitik. Under århundraden har kunskap skapats, bevarats och spritts vidare inom universitetsstrukturen. Forskning är nödvändig för att kunna skapa nya kunskaper. Forskningen skall också kritiskt värdera den rådande synen på samhället, människor och natur. Forskningen ökar inte bara våra kunskaper, den fyller också en funktion som problemlösare. Sveriges utveckling är beroende av att vi har ett fritt och kreativt forskarklimat. Det förutsätter fria forskare.
Fri och obunden forskning som håller hög kvalitet är en förutsättning för samhällets utveckling. Mångfald och frihet inom forskningen har ett egenvärde. Det är när okonventionella idéer möts som icke förutsägbara forskningsresultat blir resultatet. Neddragningen på forskningsråden är därför oacceptabel. Den svenska forskningspolitiken måste ha en hög ambition. Vi behöver mer fri och mindre beställd forskning i Sverige!
Forskningen behöver mer resurser. Vi anslår därför 100 miljoner kronor mer än regeringen till fler doktorandtjänster för år 2000. Eftersom sektors- forskningen och uppdragsforskningen ökar så kraftigt anslår vi 150 miljoner kronor mer till forskningsrådsnämnden för att säkra den obundna forskningen.
Därutöver vill vi flytta resurser från expansionen av utbildningsplatser inom grundutbildningen till forskning och doktorandtjänster för åren 2001 och 2002. Inom ramen flyttar vi över 70 respektive 200 miljoner kronor.
3.10 Fler utlandsstuderande
Folkpartiet anser att fler svenska studenter skall uppmuntras att studera utomlands. Vårt mål är att varje student som tar examen från en svensk högskola och ett svenskt universitet skall ha förlagt minst en termin av studierna utomlands. Det är viktigt, inte bara ur ett akademiskt perspektiv, men också för att skaffa sig kulturkompetens och nya språk. Högskolor och universitet måste dock förbättra sina rutiner när det gäller 'översättande' av utländska studier till svenska. Folkpartiet föreslår att alla studenter som förlägger en termin eller flera utomlands, skall få ett skriftligt intyg för hur utlandsstudierna räknas vid hemkomsten. Ett än större problem är detta för invandrare som har lång akademisk utbildning och som i Sverige har svårt att få den utbildningen översatt. Det måste skapas rutiner för hur utländska universitetsutbildningar skall räknas i Sverige.
Sverige måste bli bättre på att stimulera utländska studenter att komma till Sverige. Vi har tämligen många från andra länder som genomgår forskarutbildning här men alltför få gör sin grundutbildning i Sverige. Möjligheterna är egentligen goda, inte minst genom EU-medlemskapet. Samtidigt är emellertid Sverige ett litet språkområde, vilket är en nackdel. Därför borde fler kurser ges på andra språk än svenska och textböcker på andra språk än svenska och engelska användas. Det skulle motivera utländska studenter att söka sig hit och ge svenska studenter bättre förutsättningar för studier utomlands. Bristen på svenska tolkar är mycket stor i t ex italienska, grekiska, portugisiska, vilket visat sig i EU-arbetet.
3.11 Högskolans resurser
Det behövs fler människor med naturvetenskaplig och teknisk kompetens. Med det naturvetenskapliga och tekniska basåret får de elever som gått samhällsvetenskaplig eller ekonomisk gymnasieutbildning möjlighet att skaffa sig behörighet till tekniska och naturvetenskapliga utbildningar vid universitet och högskolor. Regeringen har beslutat att hälften av dessa platser skall förläggas vid högskolor och resten vid den kommunala vuxenutbildningen.
Detta innebär att högskolorna även har ansvar för viss gymnasieutbildning. Det är en orimlig prioritering. Folkpartiet har istället föreslagit att Komvux tar ansvar för dessa utbildningar. Vi anser att högskolans resurser skall fokuseras på högre utbildning, inte att ge utbildningar på gymnasienivå.
3.12 Ett nytt studiestödssystem
Regeringen tillsatte i december 1995 en utredning med syfte att arbeta fram ett reformerat studiemedelssystem, vilken lämnade sitt slutbetänkande "sammanhållet studiestöd" SOU 1996:30, i juni 1996. I det presenterades ett förslag till ett mer generellt och sammanhållet studiemedelssystem, som skulle komma till rätta med en stor del av de brister dagens system har. Regeringen har emellertid gång på gång skjutit upp att presentera en proposition om ett reformerat studiestödssystem till denna höst. Den ligger nu på riksdagens bord, varför vi i denna motion får lov att hänvisa till vår separata motion med anledning av "Ett reformerat studiestödssystem".
3.13 Nej till höjd expeditionsavgift
Regeringen har infört en höjd expeditionsavgift för återbetalning av studielån. Folkpartiet avvisar den höjningen och tillskjuter därför extra resurser till CSN. Vi anslår 20 miljoner kronor mer än regeringen till utgiftsområde 16 anslag C 3 Centrala studiestödsnämnden.
3.14 Individuella utbildningskonton för ett livslångt lärande
Ett helt nytt system med individuella utbildningskonton behövs för att människor skall få bättre möjlighet att klara sin försörjning vid vuxenstudier. Människor måste få större frihet att bestämma själva, om och när de ska vidareutbilda sig under sin yrkesverksamma tid. Yrkesarbetande måste ha möjlighet att förbereda sig på kommande yrkesavbrott för att inte då vara helt beroende av arbetsgivarens eller statens välvilja. En anställd måste få möjlighet även till utbildning som arbetsgivaren inte är beredd att räkna som personalutbildning.
Det nuvarande avdragsgilla pensionssparandet skall därför kunna breddas till ett "pensions- och utvecklingssparande", där individer får göra skattebefriade avsättningar, som senare kan användas för att bekosta studier. Folkpartiet vill att människor ska ges en möjlighet att spara själva till sin utbildning på gynnsamma villkor men också förmånligt kunna låna pengar för att vidareutbilda sig. Därför föreslår vi att det ska bli möjligt för människor mellan 30 och 55 år att upp till en viss gräns låna av det allmänna pensionssytemet för att finansiera utbildning. Om de fackliga organisationerna vill bredda avtalspensionerna på samma sätt skall det möjliggöras genom regeländringar. Förslagsvis kan man få ta ut 60 procent av sin årslön. I gengäld reduceras individens ålderspension med motsvarande belopp. Den som tagit ut ett pensionsår i förväg kan återvinna denna pensionsrätt genom sparande, exempelvis i en privat pensionsförsäkring, annat privat sparande eller genom att gå i pension något senare.
3.15 Brist på studentbostäder
Bristen på studentbostäder har i och med den stora utbyggnaden av platser vid universitet och högskolor blivit ett stort problem på många orter. Förra året infördes ett speciellt investeringsbidrag för byggandet av studentbostäder.
I vårpropositionen föreslog regeringen att det statliga investeringsbidraget för anordnandet av studentbostäder skall vidgas så att det inte begränsas till bostadsbyggandet på eller i anslutning till orter där det finns universitet eller högskola. Folkpartiet har visserligen principiella invändningar mot lokala investeringsbidrag, men accepterar detta just för att bostadsbristen bland studenter är stor på många högskoleorter. Vi anser därför att det är oacceptabelt att regeringen ändrade karaktären av detta lokala investe- ringsbidrag till att vara ett generellt stöd till allmänt bostadsbyggande. Det behövs fler lägenheter för studenter, då är det till studentbostadsbyggandet investeringsbidraget skall gå.
Trots att det lokala investeringsbidraget som ursprungligen var avsett för studentbostäder inte har gett de resultat som var önskvärda, anser Folkpartiet att det är viktigt att investeringsbidraget skall vara avsett enbart för bostäder till studenter.
3.16 Sexuella trakasserier
Regeringen valde att begränsa den strängare lagstiftningen om sexuella trakasserier till att enbart gälla för dem som omfattas av lagen om anställningsskydd, LAS. Det innebär att studenter inte omfattas av den nya lagen.
Studenter vid högskolor och universitet befinner sig i en liknande situation som andra arbetstagare. Den kan för t ex doktorander som är inne i ett flerårigt projekt och är beroende av sin handledare vara än mer problematisk. Det är viktigt att studenters situation uppmärksammas när det gäller sexuella trakasserier. Lagstiftningen om sexuella trakasserier gäller ej för studenter, eftersom de inte omfattas av lagen om anställningsskydd. Folkpartiet anser att lagen om sexuella trakasserier skall gälla enligt förebild i arbets- miljölagen, och gälla även för studenter.
3.17 Ökad jämställdhet
Regeringen har tyvärr ett alltför kvantitativt sätt att se på jämställdheten inom den högre utbildningen. Rekryteringsmål och könsfördelning är mätinstrument. Folkpartiet anser inte att detta är tillräckligt. För att kunna åtgärda jämställdhetsbristerna inom högskole- och universitetsvärlden måste de osynliga hindren och bakomliggande strukturerna analyseras.
I dag satsar såväl kvinnor som män på doktorandstudier men kvinnors möjligheter att efter disputation göra karriär och nå professur är betydligt sämre än männens. I flera fall har det i efterhand visat sig oförklarligt varför en manlig sökande satts före en kvinnlig. Mycket talar för att det finns osynliga strukturer i det akademiska systemet som lägger hinder i vägen för kvinnorna. En genomgång för ett par år sedan av hur Medicinska forskningsrådet behandlade ansökningar från kvinnor respektive män ger stöd för detta antagande. Vi anser därför att en genomgång med genusperspektiv bör göras av de senaste årens professorstillsättningar där såväl kvinnor som män varit placerade bland de tre främsta kandidaterna. Hur har sakkunniga valts? Finns skillnader i bedömning av forskningens originalitet, pedagogisk skicklighet etcetera, som kan hänföras till om personen i fråga är man eller kvinna? Modell för en sådan genomgång kan vara analysen av Medicinska forskningsrådet.
3.18 Studenter med funktionshinder
Funktionshindrade skolelevers situation har utretts i FUNKIS- utredningen om funktionshindrade elever i skolan från 1998. I utredningen påtalas en rad brister och förslag som framför allt innebär stora förändringar för enskilda verksamheter som dagens specialskolor. Brister rapporteras också från universitet och högskolor. Studenter med funktionshinder har fått vänta flera år på att börja sina studier därför att universitet/högskolor inte ansett sig kunna ta emot dem på grund av lokalernas utformning. Detta är oacceptabelt. Funktionshindrade studenter måste ha samma rätt som andra studenter till högre studier.
Det är viktigt att ansvariga för lokalutformningen vid universitet och högskolor har tillräckliga kunskaper om olika funktionshinder för att kunna anpassa lokalernas utformning till funktionshindrade studenters behov.
3.19 Utbildning i bristyrken
Sverige kommer att få en skriande brist på såväl läkare, lärare som sjuksköterskor om ingenting görs. Andra bristyrken på grund av stora pensionsavgångar är receptarier och psykologer.
Rapporterna vittnar om att alltfler lärare vantrivs i sitt arbete. Det stora antalet avhopp från lärarutbildningarna och ointresset bland unga för att utbilda sig till lärare vittnar samstämmigt om läraryrkets kris.
Sverige står inför ett gigantiskt generationsskifte i lärarkåren. Det beror på det mycket stora antalet lärare som nyanställdes vid 1960-talets stora utbildningsreformer. Läraryrket är mycket impopulärt bland yrkesväljande ungdomar. Läraryrket är på väg att bli ett lågstatusyrke. Lärarhögskolorna har svårt att fylla sina utbildningsplatser. Folkpartiet har en strategi för att höja läraryrkets status. I den ingår bl a införandet av lärarlegitimation, fler karriärtjänster, fler lektorat etc.
När det gäller hälso- och sjukvården bör man underlätta för personer med utländsk bakgrund och som har vårdyrkesutbildning att arbeta inom vårdyrkena. Ett problem här är utformningen av språkproven, där man fäster stor vikt vid förmågan till rättstavning. Med tanke på den utbredda användningen av datorer i sjukvården borde invandrares problem med stavning, t.ex. användningen av dubbelkonsonanter, kunna lösas, och inte bli till ett hinder för yrkesutövningen.
4 Anslagsfrågor
Folkpartiet anslår extra resurser till den högre utbildningen. Inom utgiftsområde 16 (Utbildning och universitetsforskning) använder vi av praktiska skäl anslag B 52 där Folkpartiets anslagsökning ligger på 305 miljoner kronor. Det avser 110 miljoner ytterligare till universitet och högskolor för att bedriva undervisning med god kvalitet, 100 miljoner kronor att fördelas till universitet och högskolor för anställning av doktorander och 95 miljoner till universitet och högskolor för att kunna bedriva sommaruniversitet. Vårt anslagsförslag för B 52 blir därmed 1 848 659 000 kronor.
Inom ramen flyttar vi också 70 miljoner kronor år 2001 och 200 miljoner kronor år 2002 från medel för utbyggnaden av högskolan åren 2001-2002 till forskning och doktorandtjänster. Tillsammans med vårt rampåslag gör vi detta för att försöka rätta till den kvalitetssänkning som de senaste årens socialdemokratiska politik medfört och för att studenterna har alldeles för få disputerade lärare, särskilt på de nya högskolorna. Vidare anslår Folkpartiet 150 miljoner kronor mer än regeringen till Forskningsrådsnämnden (anslag D 1) att dela ut till forskningsråden. Vårt anslagsförslag för D 1 är därmed 81 503 000 000 kronor.
Vi motsätter oss höjningen av expeditionsavgiften till CSN, och anslår ytterligare 20 miljoner kronor på anslag C 3. Vårt anslagsförslag för C 3 Centrala studiestödsnämnden blir därmed 363 250 000 kronor.
5 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om viktiga faktorer för en god studie- och forskningsmiljö,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en konsekvensanalys av den högre utbildningens expansion,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en strategi för att trygga lärarförsörjningen vid högskolor och universitet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av fler doktorandtjänster,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att dela in högskole- och universitetsåret i tre terminer,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fler postdoktorala tjänster,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om universitetskurser på sommaren,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fler fristående högskolor,
9. att riksdagen begär att regeringen utformar ett system som gör att antalet studieplatser på olika utbildningar geografiskt relateras till antalet sökande till olika orter,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att högskolor och universitet på vissa utbildningar skall få utforma lokala antagningskriterier,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av kårobligatoriet,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mer resurser till forskningsråden,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överföra 70 miljoner kronor för år 2001 samt 200 miljoner kronor för år 2002 från de medel regeringen avsatt för utbyggnaden av högskolan åren 2001-2002 till forskning och fler doktorandtjänster,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla studenter som studerar utomlands vid hemkomsten skall få ett skriftligt intyg om hur utlandsstudierna översätts,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att fler studenter studerar utomlands,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att fler utländska studenter rekryteras till svenska universitet och högskolor,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sänkt expeditionsavgift för återbetalning av studielån,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av ett utbildningskonto,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att högskolor skall fråntas ansvaret för utbildningar på gymnasienivå,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det specifika lokala investeringsbidraget åter skall begränsas till att enbart gälla för byggandet av bostäder till studenter,2
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att studenter skall omfattas av lagen om sexuella trakasserier,1
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genusperspektiv vid tjänstetillsättningar,
23. att riksdagen avslår regeringens förslag till riksdagsbeslut att godkänna vad regeringen förordar om utbyggnad av forskning och forskarutbildning vid universitet och högskolor,
24. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag för budgetåret 2000 anvisar anslagen under ut- giftsområde 15 Studiestöd samt 16 Utbildning och universitetsforsk- ning enligt följande uppställning: 25. Tabell 1: (Utgiftsområde 15, Anslag Regeringens förslag Anslagsförändringar )
Tabell 2: (Utgiftsområde 16, Anslag Regeringens förslag Anslagsförändringar )
Stockholm den 5 oktober 1999
Ulf Nilsson (fp)
Yvonne Ångström (fp)
Ana Maria Narti (fp)
1 Yrkande 21 hänvisat till AU. 2 Yrkande 20 hänvisat till BoU.