Åtgärder bör vidtagas för att behålla ungdomen kvar i Kalmar län. Kalmar län lämnar nittonhundratalet med ungefär samma befolkningstal som vid inträdet för etthundra år sedan. Medan folkmängden har varit konstant runt 250 000 invånare i Kalmar län har riket totalt ökat sitt befolkningstal från 5 136 441 år 1900 till nära nio miljoner invånare i dag, en ökning med 75 procent. Parallellt med denna utveckling blir andelen äldre fler i Kalmar län. Det betyder att det i första hand är ungdomarna som flyttar från Kalmar län. För att bryta denna negativa spiral krävs det ett antal åtgärder för att behålla ungdomen kvar i Kalmar län. Kalmar län har utomordentliga framtidsförutsättningar. En ökad andel ungdomar skulle förstärka den trenden. De ungdomar som har länet som utgångspunkt i livet har också rätt att få det välmotiverade kravet tillgodosett att få möjlighet till utbildning och arbete utan att behöva flytta från sin hembygd.
Ett hotande ungdomsproletariat
Ungdomar diskrimineras idag på många områden. Så länge vi inte får bukt med miljöproblemen blir det dagens ungdom som riskerar att få en stor miljöskuld övervältrad på sig. Samma är förhållandet med statsskulden. På studiemedelsområdet hotar ungdomarna att bli skuldsatta hela livet utan att hinna återbetala studieskulderna före pensioneringen. Tjänar de extra under sommaren för att spara för kommande utgifter försvinner en stor del av det i skatt genom det låga fribeloppet som gäller. Det är generellt en dålig start som ungdomen ges i dagens Sverige. Det bör ändras.
Ge ungdomen mer att säga till om
Ungdomar är inte ointresserade av politik. De har viljan att förändra. Det politiska arbetssättet måste förändras så att yngre vill engagera sig i utvecklingen. Besluten måste flyttas ner för att ge större eget ansvar. En decentralisering av makten skulle resultera i att ungdomar skulle kunna bestämma mer över sin vardag. Beslut som fattas nära dem som berörs blir ofta bättre och alla känner medansvar. Får ungdomarna mer att säga till om i sin hembygd leder det också till att de stannar kvar. Ungdomsråden måste få mer att säga till om. Demokrati handlar om att lyssna och låta alla grupper i samhället ta beslut och ansvar. De ungdomsparlament som Landstinget i Kalmar län har genomfört har fått stor uppslutning bland ungdomarna. Det visar att ungdomen har intresse av att vara med och förändra.
Den nya utmaningen runt om i landet ligger i att forma ett samhälle för alla, och som bygger på ett personligt ansvarstagande. Politiker skall skapa förutsättningar utan att hämma den enskilda individens initiativkraft. Kalmar län bör få utgöra ett försökslän - ett frilän - där olika försök med ett decentraliserat beslutsfattande och ökat engagemang för ungdomen kan skapas. Vad som ovan sagts om Kalmar län som försökslän för decentral- isering av makten för ökat samhällsengagemang för ungdomar bör ges regeringen till känna.
Ungdomars fritid
Ungdomar måste få förutsättningar för en positiv fritid. För att skapa förutsättningar för en meningsfull fritid måste det finnas lämpliga samlingslokaler för ungdomar att samlas i för att deltaga i föreningsaktiviteter, kulturarrangemang, umgås och deltaga i ett rikt nöjesliv. Därför bör minst 25 procent av resurserna för de statliga kulturanslagen avsättas till kultur för ungdom. Ungdomsstyrelsen och allmänna arvsfonden delar varje år ut miljoner till olika ungdomsprojekt. Anslag från fonden bör avdelas för att engagera ungdomen i Kalmar län i egna kulturprojekt skapade av dem själva, projektpengar för unga, av unga med unga. Ungdomsstyrelsen bör tillföras extra resurser för en särskild satsning på ungdomskultur i länet. Vad som ovan sagts om ökade kultursatsningar för meningsfull fritid för ungdomarna i Kalmar län bör ges regeringen till känna.
Anslagen till upprustning och uppförande av samlingslokaler har kraftigt skurits ner av regeringen de senaste åren. För att ge ungdomen ökad tillgång till föreningslokaler kan inte den trenden fortsätta. Anslagen för innevarande år måste höjas med minst 25 miljoner till 40 miljoner. Vad ovan sagts om ökade resurser till samlingslokaler för ungdomar i Kalmar län bör ges regeringen till känna.
Avskrivning av studielån
Kunskap är en drivkraft för förnyelse och utveckling. Utbildningens infrastruktur är en av de viktigaste faktorerna för att ge möjligheter till utveckling och tillväxt i hela Sverige. Spridd kunskap betyder att alla måste ges samma möjligheter till kunskap och kompetensutveckling utifrån egna förutsättningar och behov. Den viktigaste förutsättningen för att få ungdomen att stanna i Kalmar län är att det finns utbildningsmöjligheter. Tvingas ungdomar flytta långt för att nå utbildningen finns risken att de sedan blir kvar på utbildningsorten. Det är därför viktigt att det skapas ett "decentraliserat kunskapssamhälle" vilket innebär att bygga upp en decentraliserad infrastruktur för kunskapsutveckling i hela landet. Vidare är det av stor vikt att förstärka samverkan mellan skolan och kulturlivet. På så sätt ökar intresset för kultur, kulturverksamhet och kulturmiljön.
Högskolan i Kalmar betyder mycket för den regionala utvecklingen. Högskolan i Kalmar står för en vidareutveckling och är nydanande och utgör ett viktigt utvecklingscentrum som bidrar till den regionala utvecklingen. Tillgången till kvalificerad utbildning och forskning blir en allt viktigare del i regionens infrastruktur och utveckling. Utan möjligheter till utbildning sker en kompetensutflyttning och nyetableringar av företag försvåras. Det är därför viktigt att högskolan i Kalmar får fortsätta att utvecklas och att forskningsresurser tilldelas skolan. Det bidrar till att ge ungdomen mer av utbildning utan att tvingas flytta ur länet.
Möjligheter att bedriva forskning på eget programansvar är avgörande. Forskningsresurserna för Kalmar högskola måste öka. För detta krävs ökade fasta forskningsanslag till de små och medelstora högskolorna. Vad som ovan sagts om utökade resurser för Högskolan i Kalmar bör ges regeringen till känna.
Högskola i Hultsfred-Vimmerby och Västervik
Närheten till universitet eller högre utbildning påverkar utbildningsstrukturen i olika regioner mycket starkt. Även utbildningstraditionen spelar en viss roll. Eftersom utbildningsnivån varierar mellan olika orter måste satsningar göras på de orter och i de län där nivån är lägst. Kalmar är ett sådant län. För att utbildningen ska bli decentraliserad behövs det även satsningar på distansutbildning.
I Hultsfred-Vimmerby och i Västervik finns distansutbildningskurser knutna till Kalmar högskola. Distansutbildning eller decentraliserad utbildning är betydelsefull i perspektivet av att ge ungdomen utbildning nära hemorten. En fortsatt yrkesverksamhet har kunnat kombineras med studier. Möjligheterna till denna form av utbildning har visat sig särskilt värdefull för dem som av familje- eller arbetsmarknadsskäl inte kunnat flytta till den ordinarie högskoleorten. Även för dem som sedan tidigare har en utbildning bidrar distansutbildning till att dem kan vidareutbilda sig utan att flytta. Resurstilldelningssystemet till högskolorna bör därför förändras så att det ökar tillgången till distansutbildningsplatser. Resurser bör reserveras för att högskolan kan byggas ut i ovan nämnda områden.
Det bör ske genom att Högskolan i Kalmar respektive Linköping ges ett särskilt uppdrag att anordna utlokaliserad utbildning i Hultsfred-Vimmerby och Västervik. En sådan satsning får finansieras i särskild ordning eller med öronmärkta resurser inom resurstilldelningssystemet. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till hur detta kan ske. Detta bör ges regeringen till känna.
Avskrivning av studieskulder
Att kunna rekrytera personer med adekvat utbildning är avgörande för var ett företag väljer att expandera eller lokalisera sin verksamhet. För att få fler att bosätta sig i regionalpolitiskt prioriterade områden som Kalmar län bör det införas en möjlighet att skriva av studieskulder. På så sätt finns också möjligheten att ungdomen stannar i länet efter fullgjord utbildning. Åtgärden bidrar också till att generera fler arbetstillfällen inom alla kategorier av arbetskraft. Det ökar spännvidden på arbetsmarknaden för ungdomar.
Möjligheten för Kalmar län att få utgöra ett försöksområde för avskrivning av studieskulder för dem som bor och flyttar till Kalmar län bör prövas inom ramen för de regionala tillväxtavtalen. Tiden för avskrivningen bör avgöras lokalt. Vad som ovan sagts om Kalmar län som försöksområde för avskriv- ning av studieskulder bör ges regeringen till känna.
Mantalsskrivning på hemorten
I dag tvingas ungdomarna att mantalsskriva sig på studieorten. Det bidrar till att kapa banden med sin hembygd. Den regeln bör elimineras. Ungdomar skall ska ha rätt att behålla sin mantalsskrivning på hemorten så länge studierna pågår. Då behålls möjligheten att under studietiden vara politiskt engagerad i sin hemkommun. Det bör ges regeringen till känna.
En modern lärlingsutbildning i Kalmar län
Fler vägar bör öppnas fram till en godkänd gymnasieutbildning. Lärlingsutbildningen är en form där det praktiska lärandet kommer till sin rätt. Det ger bättre förutsättningar att erbjuda fasta jobb till ungdomarna efter avslutad utbildning. Att inrätta en lärlingsutbildning inom alla yrkesinriktade program är nu möjligt sedan riksdagen bifallit förslag från Centerpartiet. Kalmar län bör i högre grad involveras i den pilotverksamhet som följer av riksdagens fattade beslut.
Lärlingsutbildning bör emellertid kunna inledas tidigare än då halva gymnasieutbildningen är slutförd. Det är angeläget att utbildning på en arbetsplats kan integreras med mer teoretiska studier i skolan. En utgångspunkt för införandet av en modern lärlingsutbildning bör därför vara en ökad lokal frihet att bestämma tidpunkten för inledning av lärlingsmomentet i gymnasieutbildningen. Regeringen bör positivt pröva möjligheten att tillåta att lärlingsutbildning påbörjas tidigare än efter halva gymnasieutbildningen. Även inom andra områden, såsom ersättning till elever och företag, bör beslut kunna tas lokalt genom överenskommelser mellan företag, elev och kommun. Frihet att anpassa lärlingsutbildningen efter elevens förutsättningar och frihet att avtala om ersättningar utgör viktiga steg mot en mer flexibel lärlingsutbildning, något som också bör vara grundläggande då lärlingsutbildningen införs. Vad som ovan sagts om ökad frihet lokalt att överenskomma om lärlingsutbildningens utformning bör ges regeringen till känna.
Utbildning i entreprenörskap
Det svenska utbildningsväsendet har alltför ensidigt varit inriktat på att utbilda löntagare. Företagande måste i framtiden i väsentligt större utsträckning ses som ett realistiskt alternativ, något som också utvecklingen mot alltfler entreprenörer och projektanställda pekar på. Hela skolan måste präglas av ett förhållningssätt som innebär att man stimulerar entreprenörskap. Utbildningen bör ha ett brett angreppssätt som innebär att man stimulerar nytänkande och kreativitet, egenskaper som behövs i många sammanhang. En utbildning i entreprenörskap i grundskola och gymnasium i Kalmar län skulle också bidra till att eleverna får större känsla för och möjligheter att starta egna företag i länet för att utveckla sin bygd och öka tillväxten att ge fler möjlighet att få anställning.
Utbildning i entreprenörskap bör införas som ett obligatoriskt ämne i grundskolans kursplaner som pilotverksamhet i Kalmar län. Ungdoms- företagande som praktisk verksamhet ska i ett sådant projekt också utvecklas och stimuleras i både grundskolan och på gymnasienivån. Ett ökat utbyte mellan privata företag och skola bör stimuleras bl.a. genom att eleverna inom alla program under utbildningen bör beredas möjlighet till kontakter med företag. Vad som ovan sagts om införande på försök av utbildning i entreprenörskap i skolan i Kalmar län bör ges regeringen till känna.
Ny studiemedelsreform
För att ge ungdomarna bättre förutsättningar att kunna studera utan att bli skuldsatta genom hela livet av studieskulder bör studiemedelssystemet reformeras. En större andel bidrag i förhållande till lån bör införas. Regeln bör vara att 50 procent ska vara bidrag och 50 procent lån. Fribeloppet bör höjas med minst två basbelopp. Det bör ges regeringen till känna.
Väg till meningsfulla fasta jobb i stället för arbetslöshet
Många ungdomar saknar fast arbete. Det är en väg bort från länet till andra arbetsmarknader eller bidrag. Fasta och meningsfulla jobb bör skapas för ungdomarna i Kalmar län genom en reformerad arbetsmarknadspolitik. En sådan försöksverksamhet bör bedrivas i Kalmar län.
Arbetsmarknadspolitiken på väg mot fasta meningsfulla jobb för ung- domar bör utgå från tre arbetsmarknadspolitiska spår:
1. Utbildning upp till gymnasiekompetens inom ramen för en utbildnings- garanti, för att lägga grunden för vidare lärande, i eller utanför arbetet.
2. Kvalificerade arbetsmarknadsåtgärder för att lägga grunden för åter- inträde på arbetsmarknaden. Volymåtgärder bör fasas ut för att ge utrymme för bättre insatser.
3. Inträde på en övergångsarbetsmarknad, som skapas i en överenskom- melse om ett partnerskap mellan staten, de regionala myndigheterna i länet samt privata och offentliga arbetsgivare, där efterfrågesidan stimuleras genom olika åtgärder. Genom att komma i kontakt med reguljära arbeten kommer många att fastna genom en "kardborreeffekt".
Vad som ovan sagts om ett arbetsmarknadsprojekt för ungdomar mot fasta meningsfulla jobb i Kalmar län bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kalmar län som försökslän för decentralisering av makten för ökat samhällsengagemang,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade kultursatsningar för meningsfull fritid för ungdomarna i Kalmar län,3
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhöjda anslag till allmänna samlingslokaler,3
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade resurser till Högskolan i Kalmar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högskoleutbildning i Hultsfred-Vimmerby och Västervik,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kalmar län som försöksområde för avskrivning av studieskulder,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt att vara mantalsskriven på hemorten under studietiden, 2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade möjligheter till lokala överenskommelser om ökad lärlingsutbildning i Kalmar län,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande på försök av utbildning i entreprenör- skap i skolorna i Kalmar län,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett reformerat studiemedelssystem för ökad ekonomisk trygghet för ungdomarna,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett arbetsmarknadsprojekt för ungdomar för fasta, meningsfulla jobb i Kalmar län som pilotprojekt som ett led i en reformering av arbetsmarknadspolitiken.4
Stockholm den 5 oktober 1999
Agne Hansson (c)
1 Yrkande 1 hänvisat till KU. 2 Yrkande 7 hänvisat till SkU.
3 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till KrU.
4 Yrkande 11 hänvisat till AU.