Studiemedelssystemet har under senare år diskuteras livligt. Däremot är frågan om vilka utbildningar som berättigar till studiemedel oklar.
Naprapathögskolan har drivit utbildning sedan 1970. Utbildningen är på högskolenivå och bedrivs på heltid, men studenterna får dock själva betala sin utbildning. Genom ett riksdagsbeslut 1994 infördes legitimation för naprapater från Socialstyrelsen. Genom detta beslut förlängdes utbildnings- tiden från fyra till fem år, eftersom ett obligatoriskt praktikår infördes. Detta genomfördes utan att studiemedel eller något annat samtidigt infördes, för att underlätta naprapatstudenternas ekonomiska situation.
Många ungdomar, framför allt de med invandrarbakgrund, är intresserade av naprapatutbildningen men tvingas avstå från utbildningen eftersom den inte berättigar till studiemedel. Enbart terminsavgiften och övriga kostnader för naprapatutbildningen uppgår till cirka 260 000 kronor. Utöver detta till- kommer de faktiska levnadskostnaderna.
Många uteblir från utbildning eftersom studierna oftast måste finansieras med banklån. Dessa banklån kräver säkerhet och då blir föräldrarnas ekonomi avgörande för vem som kan påbörja utbildningen eller inte. Elever med invandrarbakgrund har många gånger stora svårigheter att få banklån vilket innebär att de inte kan påbörja utbildningen.
Det finns i dag drygt 600 legitimerade naprapater i Sverige varav ett 80-tal är registrerade i Finland och många söker sig nu också till Norge. Napra- paterna utgör ett värdefull komplement till den övriga sjukvården eftersom deras arbete innebär en avlastning för den i dag ansträngda sjukvården.
Hanteringen av Naprapathögskolans studenter förefaller något inkonse- kvent. Mot bakgrund av att samhället i övrigt intar en generös hållning gentemot andra studenter som vill skaffa sig en yrkesutbildning är detta svårt att förstå. Eftersom samhället infogat utbildningen i sitt kontrollsystem, via legitimationen, borde utbildningen vara berättigad till studiemedel.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda förutsättningarna för att legitimerad naprapatutbildning kan berättiga till studiemedel under hela utbild- ningstiden.
Stockholm den 5 oktober 1999
Nikos Papadopoulos (s)
Paavo Vallius (s)