Anpassnings- och aktiveringskurser är speciellt anpassade korta folk- högskolekurser som vänder sig till deltagargrupper med olika funktions- hinder. Kurserna är en till tre veckor långa och anordnas i samarbete mellan berörd handikapporganisation och folkhögskola.
För människor som drabbas av sjukdom eller skada förändras ofta hela livssituationen. Syftet med kurserna är att ge deltagarna och deras anhöriga redskap och kunskaper så att de ska kunna hantera sin vardag och sin nya livssituation på bästa sätt. Genom att anordna anpassningskurser når folkhögskolan människor som inte självklart ser utbildning som en del i en rehabilitering och som en väg ut ur isolering och beroende.
I dag anordnas anpassningskurser för synskadade, vuxendöva, dövblinda, reumatiker, för människor med afasi och med olika medicinska funktions- hinder samt för människor med psykiska funktionshinder. År 1998 deltog 3.200 personer i kurserna. Ett 30-tal folkhögskolor anordnar anpassnings- kurser i samarbete med 13 handikapporganisationer.
Folkhögskolorna får statsbidrag genom Folkbildningsrådet och Statens institut för särskilt utbildningsstöd, Sisus, för att anordna kurserna. Stats- bidragen ska täcka alla kostnader för lärare, assistans, studiematerial etc. Kurser vid folkhögskola är alltid kostnadsfri för deltagarna, man betalar endast för internatet (kost och logi) samt för vissa övriga kostnader i form av studiematerial, studieresor etc.
En strävan har alltid varit att anpassningskurserna ska nå och vara en resurs för dem som bäst behöver dem. Det har därför känts viktigt att studie- ekonomin inte ska vara ett hinder för den enskilde. Deltagarnas egna kostnader för resa, kost och logi har finansierats på olika sätt med flera berörda aktörer som stått för delar av kostnaderna. Deltagare under 65 år kan söka bidrag till korttidsstudiestöd och internatbidrag genom CSN. Bidragen täcker dock inte hela kostnaden och de olika lokalkontoren kan ha olika sätt att bedöma ansökningarna. Landsting och kommuner ger ofta bidrag till del av inackorderingen om de ser anpassningskurserna som en del av och ett komplement till rehabilitering enligt HSL. Sisus har hittills fyllt på upp till full kostnadsstäckning för deltagarnas internat och resor vid anpassnings- kurser. Statsbidraget är dock så översökt att Sisus inte längre ser en möjlighet att kompensera deltagarna fullt ut.
Konsekvenserna av den splittrade ansvars- och finansieringsbilden och att Sisus inte längre kan komplettera behovet fullt ut gör att möjligheterna att delta i anpassningskurser vid folkhögskola ser olika ut för olika funktions- hindergrupper och är beroende av var i landet man bor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att se över finansieringen organisatoriskt och ekonomiskt för deltagare vid korta anpassningskurser.
Stockholm den 4 oktober 1999
Sonja Fransson (s)