Fribeloppsgränsen för en heltidsstuderande (41/2 mån/termin) är för 1999 54 600 kronor. Beloppet är den maximala inkomst som en student får tjäna innan studiemedlen minskas.
För varje tusenlapp som studenten tjänar utöver fribeloppet reduceras studiestödet med 500 kronor. ovanpå detta kommer givetvis skatter och egenavgifter. Den student som försöker arbeta ihop pengar på egen hand och råkar hamna ovanför fribeloppstaket får därmed räkna med en marginaleffekt på över 85 procent.
Fribeloppet är inte särskilt högt. Studiemedel utgår endast under nio av årets tolv månader. Tre månader per år är man således tvungen att försörja sig på annat sätt. Därmed intecknas redan där en stor del av fribeloppet. Med litet extraknäck vid sidan av studierna slår man i inkomsttaket ganska snabbt, och då lönar det sig inte att jobba längre. Det svenska studiemedelssystemet omöjliggör därmed sparande.
Särskilt påtagligt blir detta för studenter som till exempel har för avsikt att studera utomlands, eftersom utlandsstudier oftast kostar mer än universitets- studier i Sverige. Det finns visserligen möjligheter att låna extra av CSN, men den som vill hålla nere sina studieskuld genom att försöka spara ihop dessa själv, inser snart att detta är väldigt svårt. Det är knappast rimligt att någon skall behöva jobba ihop 100 000 kronor för att kunna betala en terminsavgift på 15 000 kronor. Det enda rimliga är att det är upp till studenten att själv avgöra hur mycket hon eller han vill tjäna vid sidan om studiemedlen och att det inte finns någon gräns.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopande av fribeloppsgränserna.
Stockholm den 23 september 1999
Elizabeth Nyström (m)
Anita Sidén (m)