Mycket tyder på att stora utmaningar väntar inom äldreomsorgen fram- över. Då de kullar som är födda på 40-talet börjar efterfråga hemtjänst och äldrevård kan det av flera skäl bli svårt för kommunerna att klara av sitt åtagande på detta område.
Ett problem är de svårigheter man kan förutse redan idag att rekrytera personal till vården i allmänhet och till äldreomsorgen i synnerhet.
Det finns många orsaker till detta, bland annat att det förutspås bli arbets- kraftsbrist rent allmänt. Vi kan redan idag se tendenser till att unga människor inte vill arbeta i vården och speciellt inte i äldrevården.
Ett sätt att möta detta problem är att göra arbetets innehåll mera spännande och utmanande, till exempel genom att hitta nya former att organisera arbetet. Nya driftformer, till exempel den kooperativa formen, kan bli ett sätt att ge mera ansvar och förtroende till vårdens personal.
Men om man som vårdpersonal ska våga och orka med att skapa en verksamhet som i sin form är något annat än löneanställning i kommunen eller inom landstinget krävs kunskaper utöver de rent vårdande färdighe- terna. Man måste också ha kunskaper i företagsekonomi och allt annat som hör till att vara företagare och entreprenör.
I vårdutbildningar idag, på alla nivåer, förekommer alltför lite, om än några, utbildningsinslag kring ämnet entreprenörskap. Det är som om tanken är att alla som utbildas ska gå till anställning i kommun eller landsting.
Vi tror att om vårdyrkena i framtiden ska bli attraktiva och om man ska hitta de entreprenörer som är beredda att hitta nya vägar för att skapa en mångfald av driftformer inom vårdsektorn måste utbildningarna förändras på det sätt vi ovan beskrivit.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av särskild utbildning i entreprenörskap inom vård- och omsorgsutbildningarna.
Stockholm den 4 oktober 1999
Helena Frisk (s)
Laila Bäck (s)