Allt fler ungdomar från Huddinge kommun - söder om Stockholm - läser vidare på högskola och universitet. Tendensen är densamma över hela landet men den är särskilt tydlig i Huddinge. På Södertörns högskola i Flemingsberg har man lyckats bryta snedrekryteringen till högre studier. Av studenterna kommer 40 procent från hem där föräldrarna saknar akademisk examen. Det är en anmärkningsvärd siffra. Vanligtvis brukar den ligga på 10-20 procent. En förklaring till detta är det projekt som internt kallas "Klassresebyrån". Man arbetar mycket konsekvent med att motarbeta den sociala snedrekryteringen till högre studier, och att locka ungdomar från studieovana miljöer.
En annan förklaring till att man lyckats underlätta inträdet i den akademiska världen är den introduktionskurs man kan läsa på Södertörns högskola. Kursen, en termin lång, innehåller tio poäng praktisk svenska, fem poäng vetenskapsteori och lika mycket idéhistoria. Viljan finns och kraften växer. Det finns många och mycket intressanta utvecklingsidéer för hela området - ja för hela regionen Södertörn.
Vi anser att den kraft som föds ur den faktiska och konkreta satsningen på en högskola på Södertörn bör tas tillvara av många olika skäl. En utökning av forskningsresurser och fortsatt expansion för högskolan - mot ett universitet - bör vara något som diskuteras vidare. Den lokala målsättningen är att detta skall vara genomfört till år 2003 och tillmäts mycket stor betydelse som en utav flera viktiga tillväxtfaktorer. Det vi ofta talar om - att bryta segregationen - är kanske den enskilt viktigaste motiveringen till att se på denna fråga med förtur.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla högskolan på Södertörn till univer- sitet.
Stockholm den 4 oktober 1999
Carina Moberg (s)
Christina Axelsson (s)