Ortopedteknik är ett för många människor mycket viktigt område. Ortopedteknisk verksamhet utgör den allra största delen inom hjälpmedelområdet, med allt från tekniskt avancerade armproteser till softgods i form av t ex knäledsortoser som används vid en övergående idrottsskada.
Att utveckling, utvärdering och utprovning av ortopedtekniska hjälpmedel görs på ett vetenskapligt sätt är väsentligt. Under 1990-talet har det emeller- tid skett en omfattande privatisering av den ortopedtekniska verksamheten. Numera är i landet endast en mindre del landstingsägd. Det har bland annat lett till att forsknings- och utvecklingsverksamheten när det gäller ortopedteknik blivit mindre öppen.
Sverige ligger långt framme på hjälpmedelsområdet. När det gäller orto- pedteknik har vi Hälsohögskolan i Jönköping, som tillsammans med motsvarigheten i Oslo är de enda utbildningsanstalterna i Norden som ut- bildar ortopedingenjörer på högskolenivå.
Det är viktigt att denna frontposition bevaras och förstärks. Det gäller inte minst mot bakgrund av att behovet av ortopedtekniska hjälpmedel runt om i världen är stort. I t ex många krigshärjade länder finns många människor som är i behov av ortopedtekniska insatser.
Handikapporganisationer har länge rest krav på att det borde inrättas en professur i ortopedteknik på något av lärosätena i Sverige. Professurer i ortopedteknik finns för övrigt i andra länder, bland annat i Skottland. En sådan professur skulle för Sveriges del innebära en framflyttning av de vetenskapliga positionerna på området, och också medföra en högre forskningsambition. Statusen på ortopedteknisk forskning och utveckling skulle höjas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om professur i ortopedteknik.
Stockholm den 29 september 1999
Morgan Johansson (s)