Regeringen lägger genom sitt förslag för utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning grund för viss utbyggnad av de fristående högskolor som drivs av idéburna folkrörelser. Tre fristående teologiska högskolor med examensrätt för viss teologisk utbildning får stöd för ett något ökat antal helårsstudenter: Teologiska högskolan i Stockholm (gemensam för Svenska Missionsförbundet och Svenska Baptistsamfundet) + 10, Örebro missionsskola (som drivs av Nybygget, tidigare Örebromissionen) + 8 och Johannelunds teologiska institut (Evangeliska Fosterlandsstiftelsen) + 7.
Därutöver får Teologiska högskolan medel motsvarande 50 helårspresta- tioner för utbildningsprogrammet kring mänskliga rättigheter och demokrati. Ersta-Sköndals högskola får motsvarande 50 studieplatser för ett samordnat omvårdnadsprogram med sjuksköterske- och socionomutbildning. Utfästel- ser görs också för en samfinansiering av kyrkomusikerutbildningen.
Förslaget i bugetpropositionen är ett erkännande av idéburna rörelsers rätt och möjlighet att svara för utbildning också på högskolenivå. Ofta betonas de folkliga rörelsernas viktiga roll för demokratins framväxt och utveckling. Skall de idéburna rörelserna ha en roll även i framtidens kunskapssamhälle måste deras möjligheter att ge utbildning också utvecklas i takt med kunskapssamhällets krav.
Framväxten av fristående högskolor från skilda trossamfunds institutioner för utbildning bör i sig också kunna tjäna som förebilder för andra idé- rörelser. Exemplen visar också redan att högskolor med idéburna rörelser som huvudmän också kan bidra till kreativt nyskapande utbildningar.
Jämfört med expansionen av de statliga och privata högskolorna är medelstilldelningen till de idéburna högskolorna fortfarande liten. Av de fristående skolorna har Teologiska högskolan (THS) snabbt skapat en utbildningsmiljö med lärarkompetens helt i nivå med de teologiska fakul- teterna i Uppsala och Lund. THS har också av Högskoleverket fått full examensrätt för teol.kand.-examen. THS har också ett välmeriterat eget forskningsprogram.
Det är och har varit ett värde att medelstilldelningen för den teologiska utbildningen varit likartad mellan de skilda högskolorna. Likabehandling får emellertid inte bli ett hinder för skolornas fortsatta utveckling.
Teologiska Högskolans program, grad av meriterade lärare, forsknings- verksamhet och också antalet sökande till utbildningen gör att högskolan snarast bör få möjlighet till fortsatt expansion inom sin kärnverksamhet utöver de 10 nya platser som anges i regeringens förslag.
Ersta-Sköndals högskola har också nu erhållit examensrätt för sin teolo- giska utbildning. Viktiga utbildningar utvecklas inom vård, socialomsorg och också i de särskilda programmen för frivilligt socialt arbete. Den teologiska utbildningen, som för närvarande har en omfattning motsvarande ca 50 studieårsplatser, är även för Ersta-Sköndal en viktig bas för högskolan. Den teologiska utbildningen bör när den nu erhållit examensrätt erhålla statligt stöd till ett antal studieårsplatser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Stockholms Teologiska Högskola och Ersta- Sköndals högskola (Stiftelsen Stora Sköndal) bör få ett väsentligt utökat antal platser vid kommande års fördelning.
Stockholm den 5 oktober 1999
Berndt Ekholm (s)
Mariann Ytterberg (s)