Utvecklingen inom tandvården ställer nya krav på yrkesstrukturen. Den nya tekniken och den vetenskapliga utvecklingen ställer krav på nya kunskaper och en utvecklande organisation. Teamarbetet i tandvården förutsätter att man talar samma språk och har en gemensam utbildningsbakgrund till gemensamma grundkunskaper. Detta leder till behov av reformering av såväl yrkena som utbildningarna.
Den demografiska utvecklingen och de stora pensionsavgångarna inom yrket påverkar också volymbehovet av personal under det närmaste decenniet. Därför måste vi nu planera och utbilda personal så att det finns arbetskraft att tillgå också i framtiden.
Vi har de senaste åren haft en tandvårdsutbildning som inte har den kun- skapsnivå som dagens och framförallt morgondagens tandvård kräver.
Under det senaste året har nuvarande gymnasieprogram "gren tandvård" i omvårdnadsprogrammet dragits in och varje kommun får själv ange inrikt- ningen på programmet. Det finns risk för att där det råder brist på tandvårds- personal kommer det att erbjudas utbildningar som är otillräckliga ur kvalitetssynpunkt för att klara den akuta personalsituationen. Detta samtidigt som det långsiktiga behovet av kvalificerad personal inte tillgodoses. Det märks också mycket tydligt att "gren tandvård" inte attraherar ungdomarna och därför utbildas allt färre.
Bristen på vidareutbildning för tandsköterskan tillika tandhygienisten leder också till stora svårigheter att få till stånd viktiga fort- och vidareutbildningar för befintlig personal, eftersom grundutbildningen inte är löst och således blockerar möjligheten till vidareutbildningen. Ett tungt vägande skäl till gemensam utbildning med samlad kompetens för den vidareutvecklade tandsköterskan tillika tandhygienisten är den ökande risken för utbrändhet och förslitningsskador. Detta är en följd av en för snäv yrkesroll och därmed för monotont arbete.
Därför behövs en snabb reformering av samtliga grundläggande utbild- ningar i tandvården. Allt fler tandsköterskor arbetar idag under delegering. Här är det oerhört viktigt att formalisera dessa kompetenser för att kunna validera kunskaperna att jämföras med europeisk standard. Detta talar för att vi måste undvika kort- och snabbutbildningar.
En 3-årig högskoleutbildning med både en vidareutvecklad tandsköterskas tillika tandhygienists kompetens och legitimation är en fråga som skyndsamt bör utredas och samordnas med andra tandvårdsutbildningar inom hög- skolan. Samma gymnasiekompetenskrav bör gälla som för tandläkarut- bildningen. Det bör bli möjligt med stegvis utbildning från tandsköterska tillika tandhygienist till tandläkare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skyndsamt utreda förslag till en 3-årig gemensam högskoleutbildning för tandsköterskor och tandhygienister.
Stockholm den 29 september 1999
Sonja Fransson (s)