1 Inledning
Rätten till barnomsorgsplats är en väsentlig del i en god familjepolitik. En flexibel barnomsorg möjliggör för bägge föräldrarna att yrkesarbeta. För kvinnorna ger barnomsorgen tillsammans med föräldraförsäkringen möjligheten att slippa välja mellan barn eller yrkesarbete, såsom fallet ofta är på kontinenten. Detta skapar frihet och självständighet för många kvinnor.
För att barnomsorgen ska vara bra för de barn som vistas där, måste det också finnas tid för pedagogisk verksamhet. Barnomsorgen får aldrig bli en barnförvaring. Viktigt för kvaliteten och barnets bästa är att det också finns ett brett utbud av olika typer av barnomsorg. Privata och andra icke-offent- liga alternativ måste få verka på samma villkor som den offentliga barn- omsorgen.
Folkpartiet har länge arbetat för en skolstart vid sex års ålder och för att de mindre barnen ska få tillgång till några timmars pedagogiskt inriktad för- skola om dagen.
2 Regeringens proposition
I regeringens proposition föreslås ett stegvist införande av allmän förskola, förskoleverksamhet för barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga samt maxtaxa, det vill säga en viss högsta avgift inom förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. I denna motion behandlas endast frågan om allmän förskola. Folkpartiet avvisar i separat motion regeringens förslag om maxtaxa.
Regeringen föreslår att förskolan ska göras tillgänglig för alla barn i åldern fyra och fem år, omfatta minst 525 timmar om året och vara avgiftsfri. Förskoleverksamhet för barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga ska omfatta minst tre timmar om dagen eller 15 timmar i veckan och gälla barn i åldern ett till och med fem år.
3 Betona pedagogik, utbildade lärare och tydliga mål
Folkpartiet delar propositionens huvudlinje vad gäller den allmänna för- skolan samt rätt till barnomsorg för barn till arbetslösa eller föräldralediga. Vi menar dock att det är viktigt att tydligare betona den pedagogiska målsättningen. Det är nödvändigt att utbildad personal (förskollärare) har ansvar för verksamheten, som måste innehålla tydliga mål och vara strukturerad. Dessutom anser vi att det måste klart uttryckas att föräldrarna ska kunna ha barnet i allmänna förskolan, även om de i övrigt inte utnyttjar kommunal barnomsorg. Kommunerna ska inte heller få integrera den allmänna förskolan i övrig verksamhet så att det i praktiken bara blir tre timmars gratis förskoleverksamhet, oavsett tid på dygnet.
3.1 Barnen i centrum
Med ökad pedagogisk inriktning inom förskolan är det extra viktigt att alla barn får denna möjlighet att utvecklas. Att delta i en pedagogisk verksamhet redan från tidig ålder ger barnen stora möjligheter till individuell utveckling. Det ger också en extra möjlighet för skolan att på ett tidigt stadium uppmärksamma barn med särskilt behov av stöd. Barn med läs- och skrivsvårigheter får större möjligheter att lära sig läsa och skriva, om deras problem uppmärksammas tidigt. Barn med svenska som andraspråk ges också en större möjlighet att lära sig svenska före skolstarten om de deltar i den pedagogiska förskolan.
3.2 Utbildade lärare
Pedagogiskt ansvariga inom förskolan ska vara högskoleutbildade. Lika viktigt som det är att inom grundskolan ha professionella lärare är det att inom förskolan ha utbildade förskollärare. Det ska därför skrivas in i förskolans läroplan att pedagogiskt utbildad personal ska ansvara för verksamheten. Barnskötare och annan personal, som i dag arbetar inom förskolan, måste erbjudas utbildning som ger lärarbehörighet.
3.3 Tydliga mål för förskolan
För att en läroplan ska ha effekt måste det finnas individuellt uppsatta mål för vad ett barn ska uppnå i skolan. Sådana mål saknas ofta i dagens förskola. För både elever och lärare är det viktigt att det finns klara mål med verksamheten. Det bör vara två typer av mål. Ett mål som anger inriktningen på förskolans pedagogiska verksamhet och samtidigt uttrycker en önskad kvalitetsutveckling ("mål att sträva mot"). Det andra målet ska utgå från det enskilda barnets förutsättningar och med hänsyn till dessa uttrycka vad barnet ska ha uppnått när det lämnar förskolan ("mål att uppnå").
För liberaler är det självklart att människor som arbetar inom skolan har mål med verksamheten och ansvar för att målen uppfylls. Detta bör även gälla för den pedagogiska verksamheten inom förskolan.
Med en liberal kunskapssyn är det självklart att en förskola med höga ambitioner också har ett ansvar för att vissa resultat uppnås under förskoletiden. Det är viktigt att målstyrning innefattar en tydlig utvärdering av hur målen uppfylls. Den nya allmänna förskolan ska skilja sig från heldagsbarnomsorg, genom att vara mera strukturerad och målinriktad. Samtidigt ska den allmänna förskolan vara rolig för barnen och stimulera barnens nyfikenhet och lust att lära genom lek.
3.4 Avgifterna
Folkpartiet avvisar propositionens formulering om att avgiftsfriheten inom den allmänna förskolan måste komma till uttryck i taxan för övrig barnomsorg. Regeringens förslag innebär i sin helhet att förutom kostnaderna för maxtaxan tillkommer "rabatten" för fyra-femåringarna, som får betala reducerad maxtaxa (minus 3 timmar) om de vistas hela dagen i förskola.
Enligt Folkpartiet måste kommunerna själva få avgöra taxeprinciper för föräldrar som önskar hel- eller halvdagsbarnomsorg. Liberala kommunpoliti- ker arbetar för att införa enhetliga taxor inom barnomsorgen. Föräldrarna måste i större utsträckning själva få bestämma vad de vill göra med samhällets stöd till barnfamiljer, och därför ska inte statliga medel i denna utsträckning reserveras för att subventionera en enda barnomsorgsform.
4 Valfrihet
Möjligheten att välja skola upplevs alltmer som en självklarhet för elever och föräldrar. Friskolorna har i dag fått ett visst lagligt skydd. Detta behöver stärkas ytterligare enligt Folkpartiet, genom att godkända friskolor utan förbehåll tillförsäkras samma ersättning som kommunala skolor. Den nya allmänna förskolan måste omfattas av samma regler som fristående skolor. Efter godkännande av Skolverket ska en fristående allmän förskola garanteras samma resurser som en kommunal allmän förskola.
5 Skolstart från sex års ålder
Folkpartiet anser att grundskolan ska vara tioårig, där förskoleklassen utgör det första året. Svenska elever har den kortaste undervisningstiden i västvärlden. Den totala undervisningstiden i skolan måste öka. Den utökade tiden bör användas till att förstärka de baskunskaper som skolan idag inte lyckas ge många elever. En tioårig grundskola ger möjlighet till att anpassa undervisningen efter de enskilda elevernas behov och ta hänsyn till det faktum att barn utvecklas i olika takt. Kunskapssamhällets ökade krav fordrar en tioårig grundskola.
6 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att pedagogiskt ansvariga inom förskolan skall vara högskoleutbildade,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av tydliga mål för förskolan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det klart måste uttryckas att föräldrar skall kunna ha sina barn i allmänna förskolan, även om de i övrigt inte utnyttjar kommunal barnomsorg,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommunerna själva bör få avgöra taxe- principer för föräldrar som önskar hel- eller halvdagsbarnomsorg,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den nya allmänna förskolan måste omfattas av samma regler som fristående skolor,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolstart från sex års ålder,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den nya allmänna förskolan bör skilja sig från heldagsbarnomsorg genom att vara mera strukturerad och målinriktad, samtidigt som den skall stimulera barnens nyfikenhet och lust att lära genom lek.
Stockholm den 28 juni 2000
Ulf Nilsson (fp)
Yvonne Ångström (fp)
Ana Maria Narti (fp)