Att studera på distans med hjälp av ny teknik ger fantastiska möjligheter. Det är en utbildningsform som jag tycker att vi i Sverige skall ta vara på och vidareutveckla.
Idag är utbildning på högskole- och universitetsnivå i första hand knuten till olika orter. Vi är naturligtvis medvetna om att det i många stycken är en nödvändighet, men enligt vår mening borde fler utbildningar ges på distans.
Vinsterna med distansutbildning blir flera. Många orter som idag inte har högskole- utbildning kan behålla sina ungdomar längre och de kan i sin tur på ett bättre sätt knytas till den lokala/regionala arbetsmarknaden. Trycket på högskole- och universitetsorter minskar, inte minst vad gäller bostäder och kommunal service. De regionala skillnaderna vad gäller utflyttning respek- tive inflyttning minskar och i motsvarande grad så kan hela Sverige utveck- las.
Dessutom är det ju så att utvecklingen kräver ett livslångt lärande och där är distansutbildningen en förutsättning, eftersom man inte behöver vara ledig från jobbet och kan sitta i princip var som helst.
Att läsa på distans innebär naturligtvis inte att man tillbringar sin utbild- ningstid på en och samma plats utan kontakt med andra. Istället är det så att man träffar så många fler.
På hemorten är man uppkopplad i hemmet och i lokala studerandecenter tillsammans med andra studerande i samma situation. Flera moment inom olika ämnen måste kanske ske under speciella omständigheter som t ex laborationer, vilket innebär att eleven under en kortare tid måste vistas vid högskolan respektive universitetet.
Sammantaget så ser vi inga negativa konsekvenser av en utveckling av distans-undervisning varför vi hoppas att mer av högskolans resurser i framtiden går till distansundervisning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distansutbildning på högskolenivå.
Stockholm den 29 september 1999
Krister Örnfjäder (s)
Ann-Marie Fagerström (s)
Håkan Juholt (s)
Agneta Ringman (s)