Kommande år sker en fortsatt välbehövlig utbyggnad av landets högskolor. Det rör sig om tusentals platser. Det är bra. En ökad högskoleutbildning är till nytta och glädje för både individen och landet.
De tre frikyrkliga högskolorna i Uppsala, Örebro och Stockholm är relativt unga. Numerärt är det en förhållandevis måttlig omfattning men skolorna är både i växande och har rönt positiv uppmärksamhet - inte minst i äldre teologiska fakulteter. Den ekumeniska bredden och kvalificerade nivån på utbildningen har lett till att pastorer inom frikyrkor som saknar egen högskola och blivande präster inom Svenska kyrkan i betydande utsträckning sökt sig till dessa tre frikyrkliga lärosäten med högskolestatus.
Huvudman i Uppsala är Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS), i Örebro Nybygget - Kristen Samverkan och i Stockholm/Lidingö Svenska Baptist- samfundet (SB) och Svenska Missionsförbundet (SMF).
Alla tre högskolorna förordnades 1993 om tillstånd att utfärda högskole- examen efter teologisk utbildning. För de tre skolorna gällde i starten 80- poängs-behörighet. Något som fortfarande gäller för skolorna i Uppsala och Örebro medan teologiska högskolan i Stockholm (THS) under "resans gång" fått behörighet att högskoleexaminera teologisk studerande att erhålla teolo- gie kandidatexamen om 140 poäng.
Redan från starten fick man en betydligt svagare tilldelning av statliga medel till sin högskoleutbildning. Någonting som har följt med under åren. För t.ex. teologiska högskolan (THS) så har man inte erhållit lokalstöd fullt ut som är gängse i statsstöd till högskolor och universitet. THS har haft 80 studieplatser och får nu ytterligare helårsstudenter och helårsprestationer för utbildning i teologi. Dessutom omvandlas ett tidigare projektstöd i högskole- kurs i mänskorätts- och demokratifrågor motsvarande 50 helårsstudenter och tillika helårsprestationer.
Underdimensionerade anslag
Den anslagna summan 2 miljoner 515 tusen kronor är i princip samma belopp som gäller för innevarande år. Det betyder att man sammantaget går miste om ett ansenligt statsbidragsbelopp. Det rimliga vore att det låg i nivå med det stöd som utgår till studieplatser vid övriga högskolor. Tilläggas kan att det torde röra sig om mellan cirka 300 inskrivna varav huvuddelen gör helårsprestationer. För de teologiska högskolorna i Uppsala (1,1 Mkr) och Örebro (0,9 Mkr) torde situationen vara likartad. Därför bör riksdagen justera så att en relativ rättvisa uppstår både mellan högskolorna och det gängse stöd som utgår till andra studerande vid högskolor och universitet.
Det är högst orimligt att staten förutsätter att allmänna och öppna högskolor skall finansieras med medel som till allra största delen utgörs av frivilliga bidrag från huvudmännens organisationer, dess medlemmar och sympatisörer. Vi har tidigare påtalat att här rör det sig om ett nödvändigt tillskott från många människor med fullt ut skattade pengar och inkomster. Vi har redan tidigare år påmint om att sådan "offervilja" inte förväntats i samhället i övrigt vare sig från banker, industri eller kommuner. Där utgår till dessa huvudmän för enskilda högskolor i en jämförelse med de frikyrk- liga teologiska högskolorna rikliga och förhållandevis generösa belopp. Därför känner vi anledning att påtala denna skillnad och orättvisa och förutsätter att utbildningsutskottet och riksdagen eftersträvar samma villkor för dessa nya yngre högskolor, små till volymerna men av stor betydelse för samhällsdebatten i stort. Det finns ett behov av såväl folkliga som veten- skapliga studier kring de värdefrågor som för hela vårt samhälle är så grundläggande.
Nödvändiga justeringar
De justeringar som vi eftersträvar och kräver för skolorna är oerhört betydelsefulla. För statskassan är de närmast försumbara. Därför torde rättvist tillrättaläggande av det statliga ekonomiska stödet väl kunna rymmas inom det totala anslaget. Det påtalade uteblivna lokalstödet har hängt med från starten och behöver justeras till rättvis paritet. Detta genom att vad avser grundutbildningen bidraget till lokaler skulle ingå i ersättningen för helårsstudenter. Erinras kan att inom forskning och forskarutbildning ges bidrag till lokaler på olika sätt, till universitet men även till högskolor utan egna forskningsanslag. Det innebär att inga statliga pengar ges till teologiska högskolors lokaler med vare sig grundutbildning eller forskning. I själva verket torde det röra sig om att runt 5 000 kr dras från stödet för varje helårsstudent. Detta har påtalats i ansökningarna från de teologiska högskolorna men ännu inte justerats.
Det vore dessutom hög tid för högskolorna att både bygga ut antalet studieplatser och i förekommande fall genom att tillgodose stora lokalbehov alternativt rentav omlokaliseras. Orsaken är framför allt det ökande intresset från sökandegrupperna. Ett fullgott statligt stöd till dessa unga högskolor innebär ju att de skulle få möjligheter att fortsatt ha en god utbildning grundad på en vetenskapligt styrkt undervisning.
Vi har från många riksdagsledamöter påtalat det närmast genanta för- hållandet att statsmakten varit så kärv i sin ekonomiska stödgivning. När det gäller att upprätthålla en respekt för likställdhet och rättvisa krävs att statsmaktens företrädare gör något mer än låter välvilliga högtidstal flöda.
Rättvisa villkor
De nya frikyrkliga teologiska högskolorna i vårt land har varit ett gott komplement till de äldre teologiska fakulteterna. Det sker f.ö. ett ömsesidigt och fruktbart utbyte som stimulerar den teologiska utbildningen totalt sett. Tilläggas kan att de frikyrkliga högskolorna genomgående har mycket kvalificerade lärare och ett pedagogiskt och vetenskapligt spännande utbud. För t.ex. THS gäller att man numera har 13 à 14 lärare som har doktorerat. En sådan behörighet i undervisningen för studenter på grundkurs är relativt ovanligt. Ofta får högskolestudenter "nöja sig med" att hålla tillgodo med t.ex. doktorander.
Att vi nu ånyo aktualiserar frågan om en ekonomisk utjämning har sin grund i de skäl vi angivit i vår motion. Det är hög tid att vi i samband med behandlingen av nästa års statsbudget eftersträvar och uppnår full och god rättvisa beträffande statsbidragen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att föra in de teologiska högskolorna i Stockholm, Uppsala och Örebro i de allmänna ekonomiska villkoren för högskoleutbildningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antalet årsstudieplatser så att en rimlig tillväxt kan ske vid de nya frikyrkliga teologiska högskolorna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvisa statsbidrag för de nya teologiska hög- skolorna i Sverige.
Stockholm den 4 oktober 1999
Elver Jonsson (fp)
Göte Jonsson (m)
Rose-Marie Frebran (kd)
Birgitta Carlsson (c)
Kenth Skårvik (fp)
Marianne Samuelsson (mp)
Runar Patriksson (fp)