Under många år har psykologutbildning givits vid universiteten i Göteborg, Lund, Stockholm, Uppsala och Umeå. 1995 tillskapades en sjätte utbildning vid universitetet i Linköping. Utbildningen omfattar 200 poäng och den ger såväl en yrkesförberedande som forskningsförberedande skolning med en stark vetenskaplig teoretisk och metodologisk skolning. Programmet är ett av de mest sökta vid universiteten med mer än 10 förstahandssökande till varje plats. Antagningspoängen har genomgående varit hög eller mycket hög. Efter att under 1980-talet ha antagit 150 studenter per år så har successivt antalet nybörjarplatser utökats till i dag 312.
Framskrivningar av de beräknade pensionsavgångarna under de närmaste decennierna visar att psykologkåren kommer att minska från nuvarande cirka 7 000 legitimerade psykologer till drygt 5 000, med nuvarande antagnings- volym och examinationsfrekvens. Olika beräkningar bl.a. från AMS och SCB visar på ett underskott på mer än 2 000 psykologer en bit in på 2010- talet. Detta påtalas även i rapporten från Kommissionen för rekrytering till vård och omsorg.
Redan i dag finns det vissa problem med att möta efterfrågan på psykolo- ger utanför de etablerade universitetsorterna. För att kunna täcka arbets- marknadens behov av psykologer behövs snarast en dubblering av antalet utbildningsplatser. Det finns inte kapacitet inom de nuvarande institutionerna för en så stor utökning utan Psykologprogrammet bör inrättas vid fler utbildningsorter. Situationen är således sådan att ett av de mest eftertraktade utbildningsprogrammen vid universiteten skulle behöva uppdimensioneras för att svara mot samhällets nuvarande och framtida behov av psykologer, då man nu ej kan ta emot större andel av de sökande.
Det är av yttersta vikt för kvaliteten och innehållet att utbildningen ges vid universitetsinstitution med stark förankring i den vetenskapliga tillämpade psykologin, dvs.med fast egen forskningsresurs i psykologi och då i första hand med klinisk inriktning. Detta utgör en begränsning av det antal läro- säten som skulle kunna komma ifråga för att ge Psykologiprogrammet. Inte desto mindre skulle ett ytterligare universitet t.ex. Karlstads universitet som uppfyller dessa krav utgöra ett välkommet tillskott för att möjliggöra en uppdimensionering av Psykologprogrammet och samtidigt bidra till att den framtida tillgången säkerställs såväl numerärt som geografiskt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvidgning av utbildningsplatserna vid Psykolog- programmet vid Karlstads universitet.
Stockholm den 5 oktober 1999
Lisbeth Staaf-Igelström (s)
Marina Pettersson (s)