I ett levande och vitalt samhälle måste alla, såväl kvinnor som män, få möjlighet att komma till sin rätt, både som yrkesverksamma och som familjemedlemmar. Barnens behov av omsorg och trygghet måste tillgodoses. Det ställer krav på en familjepolitik som anpassar sig till de enskilda människornas önskemål och till familjernas olika behov. Inom barnomsorgen måste därför finnas utrymme för många olika alternativ.
I den här motionen lägger Moderata samlingspartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet liberalerna fram förslag som tar sin utgångs- punkt i barnens och familjens behov. Vi vill ge självbestämmande till föräldrarna. Föräldrarna har bäst möjlighet att avgöra hur tid och resurser ska fördelas.
Vårt förslag omfattar alla barn. Det ger större valfrihet och är rättvisare än regeringens maxtaxeförslag. Familjen ska fritt kunna välja mellan att anlita barnomsorg i kommunal regi och annan barnomsorg. Det familjepolitiska stödet ska ge större ekonomiska möjligheter för föräldrarna att under en tid minska sin arbetstid.
Regeringens maxtaxa styr och ställer
Våra partier har sedan länge hävdat att maxtaxan är orättvis och främst ett sätt att tvinga föräldrar att välja en viss form av barnomsorg. Maxtaxan är ett ingrepp i den kommunala självstyrelsen som äventyrar såväl andra kommunala verksamheter som kvaliteten i barnomsorgen. I dessa avseenden bjuder inte propositionen på några nyheter.
Fortfarande återstår många frågetecken: Hur skall kommunerna ha råd med maxtaxan? Vilka andra verksamheter måste skäras ned för att klara finansieringen? Vad händer med kvaliteten i barnomsorgen? Vilka kommu- ner drabbas hårdast ekonomiskt? Vad händer med avgifterna för dem som redan idag ligger under maxtaxans tak? Vad händer med de kooperativa förskolorna? Dessa frågor borde ha besvarats i propositionen.
Regeringen fortsätter mörka om maxtaxan och dess konsekvenser för barn, föräldrar och kommuner. Maxtaxeförslaget kommer att undergräva de eko- nomiska förutsättningarna för andra verksamheter som t.ex. skolan och äldre- omsorgen. Kvaliteten i barnomsorgen kommer sannolikt också att drabbas.
Maxtaxan begränsar valfrihet och flexibilitet för familjerna
Det borde vara självklart att stödet till barnomsorgen så långt möjligt lämnas till och styrs av familjen. Men i propositionen finns inget svar för alla de föräldrar som vill ha ökat inflytande och större flexibilitet i barnomsorgen. Där finns inget utrymme för de föräldrar som inte jobbar vanliga tider eller som försöker pussla ihop arbete och familjeliv så att de kan få mer tid för barnen.
För oss är det självklart att människor själva skall kunna bestämma hur de vill använda sin tid. Vi vill ge en reell möjlighet att välja mellan arbetstid och fritid samt mellan förvärvsarbete och hemarbete. Det kräver en stor mångfald och flexibilitet inom barnomsorgen. Maxtaxan riskerar om den genomförs att låsa fast föräldrar och barn i en enda barnomsorgsform och göra dem ännu mera beroende av kommunen.
Det finns särskilt anledning att resa en rad frågetecken kring möjligheterna att bedriva t.ex. kooperativ barnomsorg efter införande av maxtaxa. Många föräldrar hjälper själva till att driva kooperativen och kompenseras ofta för detta genom en lägre avgift. Den kompensationen försvinner med maxtaxan. En uppenbar risk finns också att de statsbidrag som kommunerna erhåller för införande av maxtaxa inte fördelas vidare till de privata utförarna, för att täcka det avgiftsbortfall som uppstår där.
Maxtaxan förstärker befintliga orättvisor
Förslaget om maxtaxa förstärker ytterligare dagens orättvisor mellan dem som kan och vill utnyttja den kommunalt finansierade barnomsorgen och dem som vill eller måste ordna annan barnomsorg. Maxtaxan gör det heller inte lättare för dem som idag står utanför barnomsorgen att få en plats som passar dem. En fjärdedel av förskolebarnen omfattas inte alls av regeringens maxtaxeförslag.
Förslaget slår hårt mot t.ex. familjer i glesbygd, där kommunal barnomsorg ofta är ett opraktiskt eller mindre realistiskt alternativ. Budskapet är tydligt: Den som inte väljer det socialdemokraterna vill att de skall välja - kom- munal barnomsorg - får inte ett öre genom maxtaxereformen. Våra partier vill i stället att makten ska ligga i familjernas händer och att alla barn ska omfattas av stödet.
Maxtaxan ger vidare bara en marginell förbättring för familjer med låga inkomster, eftersom dessa redan idag i de flesta kommuner har jämförelsevis låga barnomsorgsavgifter. De beräkningar av förändring i disponibel inkomst som presenteras i propositionen bekräftar i huvudsak att familjer med höga inkomster i kronor och ören tjänar mera på reformen.
I den nu framlagda propositionen finns heller inga garantier mot att familjer med verkligt låga inkomster i själva verket kan komma att drabbas av höjda avgifter i vissa kommuner. Detta eftersom de avgiftstak som införs kan tvinga fram en höjning av de avgifter som redan ligger under taket, framförallt i de många kommuner som inte erhåller full kompensation för de kostnader som införandet av maxtaxa medför.
Maxtaxan äventyrar kvaliteten och tränger ut andra kommunala verksamheter
Regeringen bedömer i propositionen att maxtaxereformen ryms inom ramen för avsatta medel, men erkänner att denna beräkning inte tar hänsyn till en eventuell ökning av antalet inskrivna barn som följd av maxtaxereformen. I propositionen ges inget svar på hur kommunerna skall klara finansieringen, när maxtaxereformen visar sig dyrare än vad regeringen beräknat.
Följden blir antingen höjda skatter, överföringar från andra kommunala verksamheter vilka redan lever med knappa marginaler eller större barn- grupper och färre anställda i förskolan.
Regeringen tillskjuter en halv miljard kronor för att kvaliteten i barn- omsorgen inte ska försämras. Stödet ska endast utgå till de kommuner som inför maxtaxan, uppenbarligen för att inte kvaliteten ska försämras när efterfrågan på kommunal barnomsorg stiger. Hade regeringen haft för avsikt att stärka kvaliteten i all förskoleverksamhet, oberoende av om man inför maxtaxa eller ej, hade regeringen också låtit kvalitetsförstärkningen nå alla barn i alla kommuner och i all barnomsorg. Det gör man inte utan i stället ska pengarna, helt uppenbart, i någon mån motverka en förväntad kvalitets- försämring.
Anmärkningsvärt är också att maxtaxeförslaget försvårar för kommunerna att arbeta med tidsrelaterade taxor, vilket nästan alla kommuner gör idag. Längre och mera svårförutsägbara vistelsetider innebär ökade kostnader för kommunerna om kvaliteten i verksamheten skall kunna upprätthållas.
Ett allvarligt ingrepp i den kommunala självstyrelsen
Regeringen hävdar att förslaget om maxtaxa bara innebär ett erbjudande till kommunerna att med hjälp av statsbidrag införa maxtaxa. Frivilligheten är dock i praktiken en chimär. Att tacka nej till ett bidrag är lika svårt för en kommun som för en privatperson. Kommunpolitiker kommer i allmänhet att känna sig tvungna att införa maxtaxa alldeles oavsett vad de tycker om förslaget eller vilka konsekvenser det får lokalt i form av neddragningar i andra verksamheter, sämre kvalitet i barnomsorgen eller höjda skatter.
Förslaget att införa maxtaxa i förskolan kommer - som redan framgått ovan - med nödvändighet att innebära stora påfrestningar på ekonomin i nästan alla kommuner. Det finns dock betydande skillnader i hur hårt olika kommuner kommer att drabbas. Motivet till detta förefaller vara att det enligt propositionen är viktigt att kompensationen är fördelningspolitiskt rättvis på kommunnivå, d.v.s. att kommuner med hög skattesats (läs: ofta socialdemo- kratiskt styrda kommuner) inte drabbas särskilt.
Det bör särskilt noteras att de kommuner som får högst kostnader för att införa maxtaxan ofta är borgerligt styrda. Det handlar t.ex. om barnrika förortskommuner i storstadsområdena. Av allt att döma är det inte en slump att reformförslaget ser ut som det gör. Regeringen fortsätter här i en numera etablerad tradition att sätta käppar i hjulet för kommuner och landsting där medborgarna vill ha en annan politik än den regeringen förespråkar.
Låt föräldrarna bestämma istället!
Vårt förslag omfattar alla barn, ger valfrihet och flexibilitet samt är rättvisare
Dagens familjepolitik är utformad för ett homogent industrisamhälle där människor i stor utsträckning levde likartade liv. Många hade samma arbetstider, samma arbetsgivare och samma bostadsort, inte sällan under hela livet. I dag har unga människor en annan syn på arbete och familjeliv. Vanligen vill bägge föräldrarna kunna förena familjeliv och yrkesliv på ett bra sätt, utan att för den skull lämna över ansvar och viktiga beslut till någon annan eller till kommunen.
Utmaningen i familjepolitiken är därför att ge alla föräldrar bättre möjlig- heter att förena familje- och yrkesliv på ett bra sätt. Det kräver att föräldrar- nas valfrihet ökar och att utrymme skapas för en mångfald barnomsorgs- former. Genom våra förslag lägger vi en grund för att familjerna skall få lika möjligheter, men lösningarna behöver inte vara likadana. Det är av avgörande betydelse för både kvinnor och män.
Föräldrarna måste nu på allvar ges möjlighet att styra över sin tid och över valet av barnomsorg. Staten skall inte agera med pekpinnar utan ge stöd som underlättar föräldraskapet genom att ge makten till föräldrarna. Det är föräldrarna som har bäst möjlighet att avgöra hur tid och resurser skall fördelas.
Vårt alternativ till maxtaxan tar sin utgångspunkt i barnens och för- äldrarnas behov. Det omfattar alla barn, inte bara några. Det ger mera makt åt föräldrarna, inte åt politikerna. Det stärker småbarnsföräldrars - mäns såväl som kvinnors - ställning på arbetsmarknaden genom att ge större möjligheter till flexibilitet i barntillsynen.
Vårt förslag stärker alternativen i barnomsorgsverksamheten. Många föräldrar söker andra lösningar än de som kommunen kan erbjuda och som fyller familjens behov och önskemål. Det gäller t.ex. kooperativen med hög grad av föräldramedverkan eller barnomsorg med alternativ pedagogik.
Många familjer har även önskemål om andra praktiska lösningar t.ex. på grund av oregelbundna arbetstider eller studier på kvällstid. Vårt förslag, med avdragsrätt för styrka barnomsorgskostnader och barnomsorgskonto, ger dessa föräldrar möjlighet att t.ex. söka samverkan med andra föräldrar i samma situation eller att på egen hand anlita hjälp med omsorgen.
Vi vill göra en familjepolitisk reform som tilltror föräldrarna själva valet mellan heltid, deltid eller ingen tid alls på arbetsmarknaden under olika perioder av livet. Vi vill myndigförklara föräldrarna. Mot den bakgrunden har vi fyra målsättningar för vår politik:
1 Valfrihet
Politiken ska ge stöd för en trygg och bra uppväxt för alla barn. Det förutsätter att föräldrarna har möjlighet att ta ansvar för barnens uppväxt både när det gäller barnomsorg och skola.
2 Mångfald
Verklig valfrihet förutsätter mångfald. Det är viktigt att det finns olika former av barnomsorg. Den moderna barnomsorgen skall ge utrymme för ny pedagogisk utveckling och olika former av tjänster anpassade efter den enskilda familjens behov.
3 Omfatta alla barn
Det offentliga stödet till barnomsorgen ska nå alla barn. Åtgärderna ska tillsammans flytta makten över barnomsorgen från kommunpolitiken till föräldrarna. Familjen ska fritt kunna välja mellan att anlita barnomsorg i kommunal regi och annan barnomsorg.
4 Ökad jämställdhet förutsätter flexibla lösningar
Både kvinnor och män ska ha möjlighet att förena yrkesliv med familjeliv. Förutsättningarna är olika och familjer har olika önskemål om lösningar för barnens omsorg. Föräldrarna måste själva få större möjlighet att påverka avvägningen mellan yrkesliv och familjeliv. I en tid när det är svårt att kombinera ansvar för barn med ett aktivt yrkesliv behövs inte mer av de gamla lösningarna utan nya möjligheter för familjen att själva välja barnomsorgslösningar.
Våra tre förslag för barnomsorgen
Ökad valfrihet och kvalitet i barnomsorgen uppnås bäst om det ekonomiska stödet går direkt till föräldrarna i stället för till kommunen, samtidigt som valfriheten ökar. Vår politik för barnomsorgen innehåller därför tre förslag:
1 Barnomsorgskonto
Omfattar alla barn och ger föräldrarna möjlighet att välja barnomsorg, minska sin arbetstid eller stanna hemma under en del av barnens uppväxt.
2 Avdragsrätt för styrkta barnomsorgskostnader
Föräldrarna skall ha rätt att fritt välja barnomsorg. Styrkta barnomsorgs- kostnader skall vara avdragsgilla i den kommunala beskattningen.
3 Etableringsfrihet för ny barnomsorg
Garanterar mångfald och ger valfriheten ett reellt innehåll.
Barnomsorgskonto för alla barn
Ett barnomsorgskonto införs för barn i förskoleåldern. Med det budget- utrymme som nu står till förfogande utgår 40.000 kronor per barn.
Pengarna får användas av barnens föräldrar i enlighet med deras önskemål. Maximalt 20.000 kronor får tas ut per år, men i övrigt finns inga begräns- ningar i uttagsmöjligheterna. Pengarna kan användas under barnets hela förskoleålder.
Barnomsorgskontot kan alltså användas mycket flexibelt genom att för- äldrarna själva avgör takten i uttag, och genom att summan på kontot inte påverkas genom valet av arbetstid eller barnomsorg.
Pengarna från barnomsorgskontot är inte skattepliktiga och föreslås inte påverka några andra transfereringar eller bidrag. Beloppet bör räknas med vid en bedömning av om socialbidrag ska utbetalas.
Avdragsrätt för styrkta barnomsorgskostnader
En bra barnomsorg på föräldrarnas villkor är en grundförutsättning för att förvärvsarbete skall bli möjligt för småbarnsföräldrar. En rätt till avdrag för alla typer av barnomsorg - såväl offentlig som privat - ökar familjernas valfrihet och ger utrymme för flexibla lösningar.
En rätt till avdrag för styrkta barnomsorgskostnader införs därför. Rätten gäller för samtliga barnomsorgskostnader oavsett tillsynsform. Avdraget får göras med maximalt 50.000 kronor per barn och år. Avdraget görs i den kommunala taxeringen och minskar alltså kommunalskatten. Kommunerna kompenseras för skattebortfallet.
I en kommun med genomsnittlig skattesats minskar den skatt som familjen betalar med en knapp tredjedel av de kostnader som dras av. Avdragsrätten kan utnyttjas under hela förskoleperioden.
Avdragsrätten för styrkta barnomsorgskostnader bidrar till att omvandla svart barnomsorg till vit. Tillsammans med barnomsorgskontot ökar avdrags- rätten möjligheterna att använda andra typer av barnomsorgsformer än den kommunala. Avdragsrätten minskar dessutom tröskeleffekterna vid övergång till förvärvsarbete genom att den effektiva kostnaden för barnomsorg sänks.
Ökad mångfald - fler alternativ genom etableringsfrihet
Med en mångfald av barnomsorgsformer kan olika verksamheter stimulera varandra och bidra till en utveckling av hela barnomsorgen. Därför måste olika barnomsorgsformer ha möjlighet att verka på lika villkor. Mångfald och valfrihet är dessutom den bästa garantin för hög och jämn kvalitet.
Den socialdemokratiska regeringen avskaffade efter makttillträdet 1994 den etableringsfrihet som beslutats under den borgerliga regeringen och som var en av förutsättningarna för ökad mångfald.
Vi vill återskapa den etableringsfrihet som socialdemokraterna avskaffade och alltså ge ersättningar till privat och kooperativ barnomsorg på samma villkor som till den kommunala förskolan. Självfallet skall alternativen liksom den kommunala barnomsorgen uppfylla gällande kvalitetskriterier.
Ett återinförande av etableringsfriheten förutsätter lagändringar i linje med de som tidigare beslutats av riksdagen. Det får ankomma på utskottet att utforma nödvändig lagtext.
Vårt förslag i praktiken
Med vårt förslag sänks barnomsorgsavgifterna med i genomsnitt ungefär en tredjedel för alla. Barnomsorgskontot tillsammans med avdragsrätten gör det dessutom möjligt att t.ex. korta arbetstiden, vara hemma med barnen under längre tid än vad föräldraförsäkringen medger eller använda sig av kompletterande barnomsorg. Det ger den flexibilitet som många barnfamiljer idag saknar.
En återinförd etableringsfrihet garanterar möjligheten att välja barnomsorg oavsett i vilken kommun man bor. Privat, kooperativ och kommunal barnomsorg får lika villkor.
Även den familj som väljer annan barnomsorg än den kommunalt finansie- rade får en mycket långtgående valfrihet. Kombinationen av barnom- sorgskonto och avdragsrätt gör till exempel att man för en egen kostnad av omkring 15.000 kronor per barn kan betala barnomsorg för 50.000 kronor per barn.
Det är alltså ett mycket kraftfullt stöd vi föreslår. Våra förslag ger goda möjligheter åt alla att ordna en bra barnomsorg både hos kommunen och hos fristående daghem och skolor. Föräldrarnas valfrihet ökar i stället för att minska och hela barnomsorgsstödet blir mera flexibelt och rättvist. Avvägningarna mellan skatt och avgiftsnivå i den kommunala barnomsorgen görs på lokal nivå ute i kommunerna.
Våra förslag ger också möjlighet för föräldrar att själva ägna mera tid åt barnen. Med vårt förslag blir det betydligt lättare även för en ensamstående förälder att t.ex. gå ned i arbetstid. Den ökade möjligheten att välja är lika betydelsefull för alla.
Reformen skall gälla från den 1 januari 2002. Som ett första steg införs då barnomsorgskontot med 40.000 kronor för ettåringar och 20.000 kronor för tvååringar.
Kostnaderna för vårt förslag är av samma storlek som kostnaden för regeringens förslag, d.v.s. knappt 5 miljarder kronor. Barnomsorgskontot motsvarar cirka 3,5 miljarder kronor och avdragsrätten för styrkta barntill- synskostnader med ett tak på 50.000 kronor motsvarar cirka 1,5 miljarder kronor.
Med våra förslag kommer föräldrarnas önskemål att spela huvudrollen. Exakt vilka nya alternativ, tjänster och verksamheter som kommer att växa fram går inte att säga i förväg, med tanke på den dynamik förslagen leder till. Men att de kommer är givet, liksom att de underlättar för föräldrar att räcka till för barnen och få livet att gå ihop.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår propositionen i den delen som avser max- taxan i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa samt om statsbidrag för kvalitets- säkrande åtgärder till kommuner som tillämpar maxtaxa i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar införa ett barnomsorgskonto som omfattar alla barn i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar införa en avdragsrätt för styrkta barn- omsorgskostnader i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar återinföra etableringsfrihet i barn- omsorgen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 juni 2000
Chris Heister (m)
Inger Davidson (kd)
Kenneth Johansson (c)
Karin Pilsäter (fp)
Beatrice Ask (m)
Yvonne Andersson (kd)
Sofia Jonsson (c)
Ulf Nilsson (fp)