1 Undervisning om homo- och bisexualitet
Utredningen om homosexuellas situation i samhället konstaterade 1984 en rad brister i olika högre utbildningar när det gäller undervisning om homosexualitet. I ett flertal utbildningar behandlades inte homosexuellas situation över huvud taget. I riksdagsbeslut 1986/87 uttalades: "Universitet och högskoleämbetet skall verka för en förbättring av samlevnadsundervisningen inklusive undervisningen om homosexualitet exempelvis i samband med utbildningskonferenser. Linjenämnder bör när lokala planer och kursplaner fastställs överväga behovet av utbildningsfrågor som rör homosexualitet." I Folkhälsoinstitutets rapport "Vad hände sen" (rapport 1997:28) konstateras att det inte har hänt så mycket sedan nämnda beslut för 10 år sedan.
2 Elever med homosexuella föräldrar
För de barn som i dag lever med homosexuella föräldrar är det viktigt att skolans personal har goda kunskaper om homo- och bisexualitet. En okunnig eller fördomsfull attityd kan betyda att såväl barn som föräldrar känner sig ovälkomna och åsidosatta. Några frågor som är mycket viktiga att fundera över när det gäller lärarutbildningen är hur studenter förbereds på det faktum att de kan komma att möta barn med homosexuella föräldrar. En annan fråga är hur studenter förbereds inför att möta homosexuella föräldrar. Hur förbereds blivande lärare att hantera eventuella konflikter i klassrummet som handlar om en elevs homosexuella föräldrar? Eller, hur hanterar en lärare fördomsfulla attityder från andra föräldrar, eller andra vuxna i skolan?
De som har erfarenhet från skolinformationer vet att mycket positivt har hänt vad gäller attityder till homo- och bisexuella de senaste åren. Tyvärr är denna utveckling många gånger koncentrerad till orter där homo- och bisexualitet är mer synlig. På mindre orter kan dock fortfarande okunskap och fördomar vara stor. Här blir lärarens roll som förebild i dessa frågor desto viktigare.
Eva Tiby visar i sin nyligen publicerade doktorsavhandling, att hot, hets och våld mot homosexuella förekommer på två av våra vanligaste vardagsmiljöer, nämligen skolan och arbetsplatsen. Det är unga homosexuella män, som enligt Eva Tibys avhandling utgör en klar riskgrupp. Detta är en skillnad mot tidigare uppgifter där man främst utmålat gatu- och parkvåld som det största hotet. För dessa ungdomar - främst gymnasieungdomar - kan en lärare med kunskaper om homo- och bisexualitet och en öppen attityd till frågor kring detta, fungera som ett stort stöd. Samtidigt kan en lärare med motsatta egenskaper vara förödande för en ung homosexuell kvinnas eller mans självbild och självkänsla. Viktiga frågor att börja diskutera inom lärarutbildningen är hur homo- och bisexuella ungdomars situation ser ut i skolan. Hur förmedlas i dag kunskap till blivande lärare om homosexuella ungdomars situation? Vilka kunskaper förmedlas om hur man hanterar en elev som i förtrolighet berättar att hon/han är homo- eller bisexuell?
3 Öka utbildningsinsatserna om homo- och bisexuella
Lärarstuderande är i bästa fall ett representativt urval av den svenska befolkningen. Detta innebär också att lärarstuderande kan bära på mer eller mindre starka fördomar mot homo- och bisexuella. En fråga som är helt central här är förstås hur lärarhögskolor kommer att motverka fördomar så att inte elever i det svenska obligatoriska skolväsendet tvingas möta lärare med bristande kunskaper eller rent av lärare med uttalat negativ inställning till homo- och bisexualitet. Hur ställer sig t.ex. lärarhögskolor till studenter som öppet uttalar sig nedsättande om homosexualitet? Kommer detta att kunna utgöra grund för avskiljande från utbildningen? Om inte, vilka argument anförs i så fall för detta?
I Lärarutbildningskommitténs utredning (SOU 99:63) finns ett kapitel som berör värdegrunden: "Lärarutbildningen skall svara för att studenterna (de blivande lärarna alltså) får kunskaper om varför vissa barn och ungdomar får svårigheter och andra når framgång. Det kan handla om barns och ungdomars förutsättningar, exempelvis i fråga om fysiska funktionsnedsättningar, kognitiva möjligheter, sociala förhållanden, etnicitet, religion och genus." Vi konstaterar att kommittén uppenbarligen glömt att beröra de homo- och bisexuellas situation. Enligt Vänsterpartiets uppfattning behövs betydande utbildningsinsatser såväl vid lärarhögskolorna som vid ämnesinstitutionerna. Lärarstuderande måste inom sin utbildning informeras och utbildas om homo- och bisexualitet ur ett pedagogiskt/didaktiskt perspektiv och ur elevvårdsperspektiv. Studenter bör här få möta och lära sig hantera de vanligaste förekommande fördomarna om homo- och bisexualitet. En lärare bör alltid förmedla att homo- och bisexuell kärlek är lika mycket värd som heterosexuell kärlek. Senast när regeringen återkommer med förslag till ny lärarutbildning med anledning av Läroplanskommitténs förslag bör regeringen lämna förslag som innebär att lärarna får utbildning att möta homo- och bisexuella elever och de elever som har homo- och bisexuella föräldrar med respekt. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Det är dock inte enbart inom lärarutbildningen som det finns brister i utbildningen när det gäller homo- och bisexuell kärlek. De homosexuellas organisationer rapporterar om att det inom olika typer av yrkesutbildningar förekommer utbildningsmoment som är direkt kränkande för en homo- eller bisexuell person. Exempelvis används fortfarande en lärobok i ämnet psykiatri som till sitt innehåll beskriver homosexualitet på ett kränkande sätt. I de flesta fall är det upp till läraren att avgöra vad man väljer att ta upp under föreläsningarna, det är ett av skälen till att homo- och bisexualitet över huvudtaget inte nämns trots att det skulle vara fullt relevant.
4 Undersökning
En ordentlig undersökning bör göras av vilken bild av homosexuella som förmedlas till blivande lärare, präster, psykologer, socionomer, läkare, sjuksköterskor, jurister och poliser. Därför begär Vänsterpartiet att regeringen ger Högskoleverket i uppdrag att kartlägga detta och föreslå lämpliga åtgärder.
5 Yrkesexamina
När det gäller beteendevetenskapliga utbildningar finns det exempel på att man inte fullt ut accepterat Socialstyrelsens snart 20 år gamla beslut att avskaffa homosexualitet som sjukdomsbegrepp. Kunskaper om homo- och bisexuella samlevnadsformer bör ingå i yrkesexamina för ovan nämnda grupper. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
6 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kunskaper om homo- och bisexualitet skall ingå i lärarutbildningen,
2. att riksdagen begär att regeringen ger Högskoleverket i uppdrag att kartlägga vilken bild av homosexuella som förmedlas till blivande lärare, präster, psykologer, socionomer, läkare, sjuksköterskor, jurister och poliser samt att föreslå lämpliga åtgärder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kunskaper om homo- och bisexuella bör ingå i yrkesexamina för ovan nämnda grupper.
Stockholm den 27 september 1999
Tanja Linderborg (v)
Charlotta L Bjälkebring (v)
Mats Einarsson (v)
Kenneth Kvist (v)
Peter Pedersen (v)
Tasso Stafilidis (v)