Det ideella ledarskapet är det viktigaste grundfundamentet för den svenska modellen av folkrörelseidrott. Svensk idrott bärs upp av ca 3 miljoner ideellt arbetande ledare med olika funktioner inom den svenska idrottsrörelsen. Den svenske idrottsledaren lägger i snitt ner sex timmar per vecka och har en "livstid" på sex år enligt tidigare gjorda undersökningar. Dessa fantastiska insatser möjliggör för svensk idrott att ta hand om en stor andel av våra barn och ungdomar. De senaste åren har det visat sig bli allt svårare att skaffa och behålla de ideellt arbetande ledarna inom svensk idrott. Detta är en mycket allvarlig trend som kan få stora konsekvenser för vår största folkrörelse samt för våra barns och ungdomars fostran.
Dessvärre har det visat sig att ett allt hårdare arbetsklimat och en hårdare press på arbetsmarknaden gör att många väljer bort sina ideella uppdrag. På sikt kan detta även få negativa konsekvenser på demokratifostran av svensk ungdom då idrottsrörelsen och dess föreningsliv i dag har en betydande roll i detta arbete.
För att vända denna trend samt att synliggöra ledarnas värde för samhälls- utvecklingen bör man utreda möjligheten till någon form av meritvärdering av det ideella ledarskapet. Den ideellt arbetande idrottsledaren måste på något sätt få känna att samhället värderar hans eller hennes insatser. Meritvärdering för studier och på annat sätt visa betydelsen av ledaruppdrag skulle kunna stärka det ideella engagemanget inom svensk idrottsrörelse.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en utredning bör tillsättas för att finna lämpliga former för meritvärdering av det ideella ledarskapet inom svensk idrott.
Stockholm den 27 september 1999
Roy Hansson (m)