1 Inledning
En av samhällets viktigaste uppgifter är att skydda människor mot övergrepp av olika slag. I detta uppdrag ingår givetvis inte minst att skydda barn från exempelvis sexuella övergrepp och misshandel. Propositionen som nu föreläggs riksdagen sägs vara ett led i att öka samhällets möjligheter att skydda barn från sådana övergrepp. Detta skall ske genom att vid nyanställning av personal inom de aktuella områdena skall den som erbjuds anställning tvingas lämna registerutdrag innehållande uppgifter om huruvida personen i fråga förekommer i belastningsregistret. Vi anser dels att införandet av en sådan reglering riskerar att få stora smittoeffekter på andra yrkesgrupper, dels att det tenderar att likna en form av yrkesförbud. Dessutom tror vi inte att det kommer att öka skyddet för barnen mot att utsättas för övergrepp av olika slag. En annan aspekt som inte beaktats är den framtida möjligheten att uppnå en jämnare könsfördelning bland personalen inom de aktuella yrkena. Vi är övertygade om att den föreliggande propositionen ytterligare kommer att försvåra detta mål.
2 Effektivitet
Enligt propositionen är avvägningen mellan å ena sidan intresset att minska riskerna för övergrepp och å andra sidan skyddet för den personliga integriteten avgörande för frågan om registerkontroll skall införas. Europakonventionens artikel 8 ger privatpersoner ett skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens. Undantag tillåts enligt nämnda artikel, andra stycket, om det är föreskrivet i lag. Syftet skall vara att förebygga brott eller skydda andra personers fri- och rättigheter. Därutöver måste ingreppet vara nödvändigt i ett demokratiskt samhälle. Ingreppet i den personliga integriteten måste således stå i proportion till effektiviteten. Vi anser, i likhet med många av remissinstanserna, att möjligheten att uppnå den eftersträvade effektiviteten måste ifrågasättas.
Det finns i dag ingen samlad bild av förekomsten av sexuella övergrepp på barn inom de aktuella verksamheterna. Att övergrepp förekommit är helt klart men ingen undersökning har gjorts huruvida dessa övergrepp kunnat undvikas om man hade haft möjlighet till registerkontroll. Inte heller har anställningsproceduren som sådan i de aktuella fallen redovisats. Den presumtive brottslingen kan inte upptäckas genom en registerkontroll och det är den grupp som är mest intressant att hindra från att arbeta med våra barn.
Den största riskmiljön för barnen, såväl när det gäller sexuella som andra övergrepp, är heller inte skolan eller annan omsorg utan istället hemmet. Det bästa sättet att skydda barnen borde därmed vara att ge personalen bättre redskap att upptäcka och förstå tecken på att barn far illa i alla olika sammanhang.
3 Falsk trygghet
Det viktigaste instrumentet för att skydda barn mot övergrepp inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg måste vara, när det gäller nyrekryteringar, att anställningsprocessen genomförs så grundligt som möjligt. Detta innebär att anställningsförfarandet genomförs med sådan omsorg att man i största möjliga utsträckning undviker olämpliga personer. För att uppnå detta måste intervjuer genomföras professionellt, referenser måste kontrolleras och så vidare. Såväl den eller de personer som genomför anställningsintervjuer som personalen i övrigt måste få bättre kunskaper om hur man upptäcker "riskpersoner". Vi anser att det lagförslag som nu föreligger riskerar att få motsatt effekt, det vill säga att man invaggas i en falsk trygghet genom att ett blankt registerutdrag i sig "bevisat" att personen som anställs inte är någon riskperson. Risken att uppmärksamheten i övrigt blir mindre är uppenbar, särskilt med tanke på att anställningen i sig givit "fribrev" till den som anställt.
Personal som redan finns inom skola och barnomsorg skall inte kontrolleras så länge de finns kvar på samma arbetsplats. Detta innebär att personer på samma arbetsplats kommer att arbeta under helt olika förutsättningar. En person som dömts för något av de aktuella brotten får finnas kvar på arbetsplatsen men om han/hon söker nytt jobb inom samma bransch kommer kontroll att genomföras. Detta innebär att i sig lämpliga personer som har en anmärkning inte vågar byta jobb eller, ännu värre, att personer som inte borde jobba med barn blir kvar eftersom det inte finns någon chans att senare återkomma. Enligt Brottsförebyggande rådets beräkningar är dessutom antalet dömda personer som skulle påträffas vid införandet av en registerkontroll så försvinnande litet att de risker som beskrivits ovan och av många av remissinstanserna borde väga tyngre.
4 Yrkesförbud
I propositionen föreslås att det inte skall vara förbjudet att anställa en person som uppvisar ett intyg där det framgår att personen i fråga dömts för något av brotten i fråga. Samtidig sägs att "det kan förutsättas att personer som har registeranteckningar om sådana brott som framgår av de utdrag som skall lämnas till arbetsgivaren med liten sannolikhet kommer att söka arbeten, som innebär att utdrag måste företes". Målet med det nya lagförslaget blir således att utestänga personer med registeranteckningar från denna del av arbetsmarknaden enbart på grund av just registeranteckningen, inte på grund av personens egna meriter eller brist på sådana. Med detta resonemang inför man de facto just det yrkesförbud som man säger sig inte vilja ha.
5 Smittoeffekter
Strafftanken inom svenskt rättsväsende handlar bland annat om möjligheten att rehabilitera personer som begått brott så att de efter avtjänat straff kan fungera i samhället. Samtidigt som behandligsmetoderna inom kriminalvården utvecklas och förbättras går vi snabbt emot ett samhälle där fler och fler dörrar stängs. Isolerat är det givetvis möjligt att acceptera varje steg som tas mot vandelskontroller av arbetssökande. Om man däremot väljer att göra en ordentlig konsekvensanalys av vad totaleffekten blir av dessa åtgärder ser man ganska snabbt att denna blir förödande. Idag kräver kommuner att personer lämnar vandelsintyg för anställning inom äldreomsorgen, privata företag såsom butiker och taxi gör det samma, posten kräver undantagslöst vandelsintyg. Förslag föreligger att man skall kunna utestänga ungdomar från mönstring om dessa förekommer i belastningsregistret.
Att lagfästa en skyldighet att begära registerutdrag för nyanställning inom angivna områden kommer givetvis att ge effekter även inom andra områden där man anser sig ha skyddsvärda skäl. I den föreliggande propositionen sägs att "det inte är meningen att arbetsgivarna skall få den uppfattningen att de med stöd av detta förslag skall kunna begära in utdrag även på andra områden". Vi anser, liksom Lagrådet, att risken för just sådana smittoeffekter är överhängande och att detta lagförslag även kan leda till att område efter område kommer att kräva sin lagliga rättighet att införa liknande lösningar.
6 Diskriminering
När det gäller personer som har sitt ursprung i andra länder än Sverige kommer inte samma krav att ställas på uppvisande av registerutdrag. Skälet är givetvis att det ofta kan vara mycket svårt att skaffa sådana intyg. För en arbetsgivare innebär detta att han eller hon känner att bedömningsunderlaget för anställning blir sämre och den sökande har än svårare att erhålla jobbet i fråga. Vi har redan idag en arbetsmarknad som ofta utestänger personer med utländsk bakgrund. Genomförs det föreliggande förslaget kan det leda till ytterligare diskriminering eftersom dessa personer får än svårare att konkurrera på lika villkor.
7 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1999/2000:123.
Stockholm den 29 juni 2000
Alice Åström (v)
Yvonne Oscarsson (v)
Tanja Linderborg (v)
Peter Pedersen (v)
Sten Lundström (v)