Alternativmedicinska behandlingsmetoder används i dag både inom och vid sidan av den etablerade hälso- och sjukvården. Till metoderna hör bl.a. akupunktur, homeopati och örtmediciner/naturmedel. Alternativa terapiformer används framför allt av människor med kroniska eller allvarliga sjukdomar, men det är bruket av alternativa former för förebyggande hälsovård som förefaller öka mest. Sjukvårdens planerings- och rationaliseringsinstitut (Spri) har i Spri rapport 485 konstaterat att forskningen om alternativ medicin fortfarande är begränsad trots att alternativkommittén redan för drygt tio år sedan påtalat behovet. Det saknas således till stor del forskning rörande alternativa terapiformers terapeutiska effektivitet och säkerhet respektive risker. Det saknas också forskning om patienters val, upplevelser och erfarenhet av alternativ behandling samt om en eventuell samhällsekonomisk nytta av alternativ medicin. Detta har lett till krav från ett flertal europeiska, amerikanska och internationella utredningar om behovet av forskning och former för spridning av kunskap och information om alternativmedicinska behandlingsmetoder.
Jag anser därför att satsningar bör göras på forskning inklusive tvärvetenskaplig sådan rörande en rad olika aspekter av alternativ medicin både som samhälleligt och terapeutiskt fenomen. Vidare behövs utveckling av lämplig metodik för att studera alternativa terapiformer. Det behövs studier över alternativ behandling av sjukdomar och hälsoproblem som man inte kommit till rätta med med konventionella medel och metoder. Eftersom intresset bland forskare att ta sig an dessa problem varit svagt föreslår jag inrättandet av forskningscentra för alternativ medicin knutna till etablerade forskarmiljöer. Dessa centra skulle också kunna vara kunskapscentra för insamling, bearbetning och spridning av kunskap om alternativ medicin. Slutligen behövs naturligtvis finansiella resurser för detta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av forskning om alternativmedicinska metoder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av forsknings- och kunskapscentrum för alternativ medicin.
Stockholm den 20 september 1999
Barbro Westerholm (fp)