Över en kvarts miljon svenskar lider av fibromyalgi. Det är mest kvinnor, cirka 90 procent, som drabbas. Kanske är detta förhållande en förklaring till varför det dröjde så länge innan man inom vården började ta sjukdomen på allvar. Även om "SVBK-stämpeln" (sveda-, värk- och brännkärring) numera är borta ur de flesta journaler finns det fortfarande läkare som är upprörande okunniga om vad fibromyalgi är.
Fibromyalgi är en plågsam, kronisk sjukdom, med smärta i muskler och muskelfästen. Vanliga symptom är dessutom onormal trötthet, kraftlöshet, sömnstörningar, stelhet och svullnad samt minnes- och koncentrations- störningar. Depressiva symptom kan förekomma som en följd av smärtorna och den förändrade livssituationen.
De som drabbas av fibromyalgi, har oftast tidigare levt ett synnerligen aktivt liv och gjort sig kända för att vara plikttrogna och ambitiösa. Sjukdomen tvingar dem till ett lugnare tempo på alla områden - på jobbet, i hemarbetet, inom föreningslivet etc. Det är en omställning som är svår, särskilt om de möts av oförståelse och ifrågasättanden från personer som saknar kunskaper om fibromyalgi.
Eftersom det inte är klarlagt vad som orsakar sjukdomen behövs intensifierad forskning för att kunna förebygga och få fram botemedel. I dag finns bara möjligheter att i någon mån lindra besvären. Behandlingarna är emellertid ofta på försöksnivå och leder ej sällan till att tillståndet förvärras.
Dessutom behövs ökad utbildning av läkare och annan sjukvårdspersonal för att bereda ett bättre omhändertagande av de drabbade. Även för- säkringskassans handläggare måste få bättre kunskaper om fibromyalgi för att förstå de sjukas situation och därmed ge dem ett bra bemötande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad forskning om fibromyalgi samt bättre utbildning av dem som skall vårda och på annat sätt bistå de drabbade.
Stockholm den 22 september 1999
Maud Ekendahl (m)
Cristina Husmark Pehrsson (m)