I budgetpropositionen 1991/92 föreslogs ett anslag om 50 miljoner kronor för byggnationer vid Chalmers tekniska högskola, däribland en tillbyggnad för mikroelektronik. Samma anslag anmäldes för riksdagen i prop. 1992/93:170 om forskningspolitik. Tillbyggnaden för Mikroelektroniskt centrum beräknades medföra ökade lokalkostnader. Medeltillskott för tillbyggnaden med totalt 35 miljoner kronor ingick i regeringens beräkningar enligt propositionen. Riksdagen beslutade i enlighet med denna framställan.
Regeringen har varje år, fram tills nu, haft ett anslag till nybyggnation av ett centrum för mikroelektronik vid Chalmers och dessutom utökat anslaget efter hand på grund av ökad prisnivå. Nu när byggprojektet är i full gång, ett halvår innan 200 forskare ska flytta in i lokalerna och högskolan stiftat ett långsiktigt hyresavtal med Akademiska hus, dras plötsligt anslagen tillbaka ifrån årets budget. Detta sker samtidigt som regeringen föreslår utrymme i propositionen för stora satsningar av liknande projekt i Stockholm och Norrköping, ett fysikcentrum i Stockholm och forskningscentrum med bas i kiselbaserad intelligent mikroelektronik i Norrköping. Båda dessa senare projekt är på planeringsstadiet och byggplaner har inte börjat.
Ett centrum för mikroteknologi, en storsatsning i Göteborg och en blivande arbetsplats för studenter och forskare vid Chalmers, har steg för steg vuxit fram mitt i hjärtat av staden. Här finns visioner och en ambition att använda den starka vetenskapliga kompetens vid Chalmers och universitetet för att bidra till framtidens elektronikindustri. Chalmers ligger redan långt framme inom forskningen i mikroelektronik, även med internationella mått mätt, vilket redan har bidragit till regionens styrka. Vad vore t ex Ericsson idag utan mikroelektroniken? Vad blir Ericsson i framtidens konkurrensläge utan den spetskunskap som bl a Chalmers bidrar med? Den stora investeringen, nära 600 miljoner kronor, finansieras gemensamt av staten, Chalmers och andra intressenter. Ett årligt hyresbidrag har utlovats i riksdagsbehandlingen. Senast var summan 37 miljoner om året. Nu finns huset för detta centrum äntligen att beskåda i slänten mot Aschebergsgatan. Inflyttning i laboratorier och arbetsrum är beräknad till nästa sommar. Då drar regeringen in sitt stöd.
Regeringen har inte lämnat någon förklaring till att detta anslag plötsligt dragits bort ur budgetpropositionen. Inga konsekvenser för Chalmers, Göteborg och regionen beskrivs. Regeringen låter antyda att den egentliga anledningen är att Chalmers som stiftelsehögskola har ett eget och välskött kapital som man kan ta av till hyran för det nya centret. Detta är ett fullständigt felaktigt resonemang. Chalmers behöver sitt stiftelsekapital för att ta ansvar för en självständig högskola. Att ha grundkapitalet intakt är ju dessutom förutsättningen för en expansion och överlevnad på lång sikt. Det brutna löftet och uteblivna stödet slår direkt mot Göteborg som kunskapsstad. Detta måste nu rättas till. Ett löfte är ett löfte och en regering har ett särskilt ansvar att i hålla ingångna löften. Pacta sunt servanda!
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen till utgiftsområde 16 Utbildning och universitets- forskning B 53 Särskilda utgifter inom universitet och högskolor m.m. för budgetåret 2000 anvisar 43 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 494 293 000 kr.
Stockholm den 27 september 1999
Eva Flyborg (fp)