1 Inledning
Det finns inget vackrare yrke, inte heller något viktigare för landet än lärarens yrke. Åt honom anförtros det dyrbaraste vi har: våra barn. Man kan aldrig tillräckligt många gånger säga hur mycket landets framtid beror på kvalitén hos dess lärare. Det är därför man först måste tillskriva dem den aktning som de förtjänar: ett land som sänker halten på sina undervisare begår självmord. (Jean-Pierre Chevènement, tidigare utbildningsminister i Frankrike)
Läraryrket handlar om att stödja människors utveckling, att med kunskap i fokus skapa ett lärandeklimat där alla elever känner lust att lära. För detta krävs en fast hand, ett varmt hjärta och en vilja att locka fram det bästa hos varje elev. Detta är kärnan i den kristdemokratiska synen på läraryrket och utgångspunkten när vi formar vårt förslag till ny lärarutbildning.
All utbildning måste ske med lyhördhet för de krav som det kommande yrkeslivet ställer. En lärarutbildning måste på detta sätt förbereda för de uppgifter som uttrycks i läroplaner och kursplaner. I detta ligger ett självklart krav på traditionella ämneskunskaper, även om den traditionella lärarrollen har förändrats. Dagens skola ställer delvis nya krav. En stor del av kunskaps- inhämtningen sker t ex utanför skolans ramar och lärarollen handlar inte bara om att förmedla kunskaper, utan om att lära elever relatera till och värdera kunskaper, att strukturera och ge sammanhang. Läroplanen kräver också att alla lärare engagerar sig i skolans värdegrundsarbete och för att förverkliga den målstyrda skolan krävs ett aktivt engagemang i den lokala utformningen av skolans styrdokument.
Vi vill medverka till att skapa en lärarutbildning som på bästa sätt för- bereder studenterna för den värld där de skall verka. Vi tror också på lång- siktigt hållbara lösningar. Den som ger sig in i en utbildning skall känna sig trygg att inte politiska maktskiften på ett drastiskt sätt förändrar utbildnings- villkoren och möjligheten att få arbete. En förutsättning för detta är att den nya lärarutbildningen utformas i bredast möjliga majoritet. Vi har därför valt att bidra med konkreta förbättringar och följer i våra förändringsförslag i huvudsak strukturen i propositionen.
2 En samlad lärarexamen med en ny struktur
I propositionen föreslås att det inrättas en samlad lärarexamen med en ny struktur bestående av tre integrerade utbildningsområden. Detta innebär att den nya lärarutbildningen kommer att omfatta mellan 120 och 220 poäng, beroende på vad och hur den enskilde studenten väljer att läsa.
Kristdemokraterna ställer sig i grunden positiva till att man i förslaget till ny lärarutbildning fokuserar på och vill förstärka det som skulle kunna kallas lärarvetenskap, alternativt utbildningsvetenskap. Vi har på olika sätt markerat att lärarna är skolans viktigaste resurs och att vi är beredda att stödja åtgärder som vidtas för att stärka statusen i yrket. Vi menar att en ny lärarutbildning, med rätt utformning, kan bidra till en uppvärdering av vad som är att betrakta som lärarprofession.
Den flexibla utbildning som propositionen föreslår har flera fördelar och kan på ett positivt sätt medverka till att möta elevers olika behov. Vi vill dock redan inledningsvis markera att en flexibel lärarutbildning inte innebär att ämneskompetensen kan väljas bort.
2.1 Allmänt utbildningsområde
Den nya lärarutbildningen föreslås innehålla ett allmänt utbildningsområde som skall omfatta 60 poäng. I detta skall ingå för läraryrket centrala kunskapsområden och tvärvetenskapliga ämnesstudier. 10 poäng skall vara verksamhetsförlagda. Området skall organiseras så att olika inriktningar möts under utbildningen och bör, enligt propositionen, spridas ut för att möjliggöra kontinuerlig reflektion.
a) Våra utgångspunkter
För att ta ställning i frågan om ett gemensamt utbildningsblock för alla lärare måste man först göra klart vilken innebörd man lägger i ordet lärarprofession. Är lärarkunskapen i sig en kunskap som går att studera, eller skall fokus ligga på undervisningsämnen och kunskap i universitetsämnen? Frågan gäller således om lärarutbildningen är en yrkesutbildning, en högskoleutbildning eller möjligen både och. Vi menar det senare.
Att utbilda sig till lärare handlar, som Lärarutbildningskommittén poängterar, om att utbilda sig för det framtida samhällets behov. Att utbilda är därmed en vetenskap i sig och en attraktiv lärarutbildning måste ta sin utgångspunkt i denna insikt. Läraren som den reflekterande praktikern måste kunna identifiera vilken slags kunskap som behövs för att själv kunna utveckla, förändra och anpassa både sin kunskap och sitt handlande på ett meningsfullt sätt. Vi stöder därför utgångspunkten att det finns en kärna i läraryrket som behöver fokuseras. Detta anser vi angeläget också ur perspek- tivet att höja statusen i läraryrket. Om basutbildningen dessutom följs upp med möjlighet till forskarutbildning fullföljs ambitionen att skapa en lärar- utbildning som fokuserar på uppgiften att göra morgondagens skola ännu bättre.
Vi tar således ställning för att det införs ett allmänt utbildningsområde i den nya lärarutbildningen. Frågan är hur omfattande denna del av ut- bildningen skall vara. Eftersom vår utgångspunkt är att ämneskunskaperna skall tillgodoses ser vi, under förutsättning att denna vaghet i propositionen åtgärdas, ingen risk för att det allmänna utbildningsområdet inkräktar på ämneskunskaperna. Vår bedömning är att den nya förstärkta lärar- utbildningen kommer att öka lärarkompetensen och på detta sätt bli ett viktigt instrument för att komma till rätta med många av skolans problem. Vi anser att den kommer att förstärka beredskapen att kunna möta alla elevers olika behov.
Vi återkommer nedan till längden på olika lärarutbildningar. Vad som talar för att det allmänna utbildningsområdet bör motsvara 60 poäng är att det då skulle motsvara ämnesutbildningarnas krav när det gäller forskarbehörighet. Vi stöder förslaget om ett examensarbete på 10 poäng och menar att detta är en viktig del för att höja statusen på utbildningen. Examensarbetet bör kunna skrivas inom såväl det allmänna området som inom inriktning eller specialisering.
b) En flexibel utbildning
Den lärarutbildning som föreslås av såväl Lärarkommittén som regeringen är anpassad för en kategori studerande; de som redan när studierna påbörjas bestämt att bli lärare. Att de 60 poängen varvas i utbildningen och också fylls med verksamhetsförlagd tid är goda utgångspunkter för dem som valt den sammanhållna lärarutbildningen. För dem som först efter sin ämnesexamen beslutar sig för att läsa in en yrkesexamen är det nya förslaget till lärarutbildning ett föga attraktivt alternativ. Med våra korrigeringar och förtydliganden kan den flexibla lärarutbildningen anpassas även till denna kategori studerande.
Regeringen föreslår att det allmänna utbildningsområdet organiseras så att det fördelas över en längre period av lärarutbildningen. Vi anser att det all- männa utbildningsområdet bör utformas så att det kan läsas som akademiskt ämne och vara öppet för alla studerande. Det skall således vara möjligt att läsa denna del av utbildningen i följd. Det bör också finnas möjlighet att koncentrera dessa studier till ett år. Denna möjlighet bör även ges yrkes- verksamma obehöriga lärare.
c) Innehållet
Det allmänna utbildningsområdet bör innehålla moment som är gemen- samma för alla lärare. Propositionen redogör för ett antal exempel på sådant basinnehåll. Vi menar att en sådan uppräkning hade behövt fokusera på mer av det som krävs för att arbeta med den målstyrda skolan som arbetsplats. Ett lokalt ansvarstagande kräver t ex kunskaper i läroplansteori och förmåga att analysera den pedagogiska verksamheten ur ett organisationsperspektiv. För att kunna fullgöra sitt uppdrag krävs en insikt om hur lärarrollen i en decentraliserad skola skiljer sig från den i en centralstyrd.
I den genomgång som görs av samhällets grundläggande värden borde propositionen också medverka till klarhet när det gäller vari skolans värde- grund består. I stället för att som vore önskvärt lyfta fram lärarnas fostrande uppgift, att vi alla har ett ansvar för en normöverföring utifrån det arv som förvaltats inom kristen tradition och västerländsk humanism, bidrar proposi- tionen till en otydlighet när det gäller vilken värdegrund som avses. I dagens skola finns stora kunskapsbrister när det gäller hur värdegrunden kan om- sättas i praktiskt handlande. Exemplen borde därför ha en klarare koppling till läroplanen och på ett bättre sätt visa hur detta moment inom utbildningen kan se ut.
Vidare anser vi att propositionen på ett tydligare sätt borde ha lyft fram vikten av att kunna hantera föräldrakontakten på ett tillfredsställande sätt. I de examensmål som lyfts fram av Lärarutbildningskommittén, och som också finns redovisade i propositionen, betonas vikten av att kunna bedöma och värdera elevers utveckling och lärande samt informera och samarbeta med föräldrar/vårdnadshavare. Att föra utvecklingssamtal och i samverkan med föräldrar kunna bidra till elevers personliga utveckling är uppgifter som kräver god insikt och handlingsberedskap. Förberedelser för denna dimension av läraryrket måste således ingå i det allmänna utbildnings- området.
d) Organisering
Med motiveringen att skapa ett naturligt samarbete mellan lärare med olika kompetens föreslår regeringen att studenter med olika inriktningar och specialiseringar skall mötas i denna del av utbildningen. Vi vill framhålla hur viktigt det är att studenterna är säkra i den egna ämneskompetensen för att syftet att en ömsesidig förståelse och respekt för varandras yrkeskunskaper skall uppnås.
2.2 Inriktning
Det andra utbildningsområdet inom den nya lärarutbildningen skall omfatta minst 40 poäng och kallas inriktning. Detta kan svara mot ämnen eller ämnesområden som knyter an till den framtida yrkesrollen. Också här föreslås 10 poäng verksamhetsförlagd tid.
Grunden för all lärargärning är kunskap. Vi anser att propositionen kunde ha varit tydligare i att lyfta fram att det finns utrymme för gedigna ämnes- kunskaper inom ramen för den nya lärarutbildningen och att det är viktigt att lärosätena tillgodoser ämneskraven i den lokala utformningen av lärar- utbildningen. Att som nu endast ange behörighetskraven i samhällskunskap och svenska är oacceptabelt. Det skapar en otydlighet om vad som gäller inom andra ämnen.
Med stöd i tydliga skrivningar om vikten av ämneskompetens, kan varje lärosäte utforma den kursomfattning som krävs för en kvalitativ lärar- utbildning, oavsett inriktning. Regeringen väljer i stället att ge sig in i en vag precisering av vissa ämneskrav. Om regeringen med detta vill betona vikten av ämneskompetens borde man ha fullföljt ambitionen och omfattat fler ämnen. Den som är beredd att investera i en lärarutbildning, liksom vi som har att ta ansvar för den nya utbildningens utformning, har rätt att kräva en tydlighet när det gäller krav på ämneskunskaper.
2.3 Specialisering
Den nya lärarutbildningen skall, enligt förslaget, också omfatta ett utbild- ningsområde med specialiseringar om minst 20 poäng för t ex fördjupning. I detta kan t ex ämnesfördjupning av en inriktning eller en fristående breddning ingå.
Vår förhoppning är att detta utbildningsområde kommer att göra morgon- dagens lärarkår bättre utrustade för att möta de olika utmaningar som skolan kommer att ställas inför. Vi menar att ämnesfördjupning måste kunna räknas som en form av specialisering. Vi vill också särskilt betona hur angeläget det är att verksamma lärare kan ta del av dessa kurser i sin kompetens- utveckling. Att kurserna också ges på deltid och som distansundervisning är därför av yttersta vikt.
2.4 Verksamhetsförlagd tid
En av de stora förtjänsterna i det nya förslaget till lärarutbildning är den starka betoningen på verksamhetsförlagd tid. Vi menar att en yrkesutbildning på detta sätt måste vara kopplad till den verksamhet studenterna utbildas för om den skall förbereda för ett kommande yrkesliv. Vi anser också att studenten redan under första terminen skall ges tillfälle att möta den verksamhet för vilken man utbildas. Detta gör det möjligt för den som av olika anledningar inte känner sig lämpad att verka i skolan att tidigt avbryta sina studier. Det gör också att den teoretiska utbildningen kan relateras till konkret verksamhet under större delen av utbildningen.
Den starka betoningen på samspelet mellan lärarutbildningen och praktik- skolan är viktig, liksom samarbetet med kommuner. Vi vill här särskilt markera vikten av att även skolor i kommuner som inte själva inrymmer någon lärarutbildning får möjlighet att delta i lärarutbildande verksamhet. Vi tror att detta på ett positivt sätt skulle gynna utbildningskvaliteten i hela landet. Genom en fortlöpande kontakt med lärarutbildningen hålls den pedagogiska diskussionen levande. De delar av landet som i dag står utan kontakt med lärarhögskolor har också möjlighet att bidra till att fler studerande får stimulerande praktikplatser. Alla som tar emot lärarstuderande bör också erbjudas handledarutbildning.
Vi vill i anslutning till diskussionen om praktikplatser också lyfta fram hur viktigt det är att praktiken inte med nödvändighet behöver ske i traditionella former. Ett gott samarbete med myndigheter och näringsliv kan t e x möjlig- göra utmärkta praktikerfarenheter. Vidare vill vi också lyfta fram den inter- nationella aspekten på lärarutbildningen som vi tycker saknas i proposi- tionen. Detta gäller inte minst möjligheterna att tillbringa delar av sin verk- samhetsförlagda tid utomlands. Målet måste vara att så många som möjligt också av de lärarstuderande får med sig internationella erfarenheter genom sin utbildning.
2.5 Den samlade lärarutbildningen
Propositionen föreslår att det endast skall finns en ingång till lärar- utbildningen och att studenten först under utbildningens gång väljer in- riktning. Att på detta sätt få tillfälle att prova lämplighet och intresse för yrket är en positiv ambition som vi stöder. Vi delar också uppfattningen att de som bäst vet att utforma utbildningarna för att svara mot verksamhetens behov är de enskilda lärosätena. Att en utbildning på detta sätt är flexibel betyder inte att ämnesinnehållet kan tunnas ut. Det måste därför som tidigare påpekats redan på förhand markeras hur mycket av kurserna inom de olika utbildningsvägarna som skall vara ämnesinriktade. I detta sammanhang vill vi också markera vikten av universitet och högskolor erbjuder studievägledning av högsta klass.
Förskollärar- och fritidspedagogutbildning
Precis som många andra som tagit del av förslaget till ny lärarutbildning har vi ställt frågan om det är rimligt att det för lärare/pedagoger i förskola, förskoleklass, grundskolans tidigare år, fritidshem samt för undervisning i modersmål skall krävas studier av samma omfattning, dvs 140 poäng.
Vikten av omsorg har fått stå tillbaka när barnomsorgen övergått till att ligga under utbildningsväsendet. Vi menar att en allt för stark betoning av förskolans pedagogiska verksamhet inte får ske på bekostnad av barnets behov av omsorg och omvårdnad samt den fria lekens betydelse för barnets utveckling. Det är viktigt att förskolan utvecklas så att en hög kvalitet kan säkerställas. Vi anser samtidigt att det viktigaste i barnens uppväxt är nära och trygga relationer med förälder/vårdnadshavare. Förskolan kan i detta avseende aldrig bli annat än ett komplement till familjen. De flesta föräldrar kan själva tillgodose barns behov av god omsorg, möjlighet till lek och stimulans av nyfikenhet och lärande. Den som av olika anledningar väljer förskola, där grupperna oftast är större och ställer andra krav på utbildning i omsorg och pedagogik, skall känna tilltro till att förskolan på bästa sätt till- godoser barnens behov.
En förskollärarutbildning måste vara av god kvalitet för att kunna uppfylla dessa behov. Eftersom verksamhet som riktar sig till barn i åldern 1 till 5 år ställer andra krav än den i förskoleklass och i arbete med barn i grundskolans tidiga år vill vi betona hur viktigt det är att förskollärarutbildningen sker med klar inriktning mot respektive målgrupp. I detta sammanhang vill vi också lyfta fram yrkesgruppen barnskötare. Vi anser att det är viktigt med olika yrkeskompetenser för att kvalitetsmålen skall uppfyllas i den framtida för- skolan.
En högskoleutbildning om 120 poäng inrymmer väl de utbildningsmoment som krävs för förskollärare och fritidspedagoger. För att arbeta i arbetslag med en inriktning mot grundskolan ställs delvis andra krav och därför kan en vidareutbildning i ämnen och/eller specialpedagogik vara värdefull. Därför bör alla kommuner verka för att förskollärare erbjuds goda möjligheter till fortbildning. Vi menar vidare att längden på förskollärar- och fritidspedagog- utbildningen måste vara rimlig ur rekryteringssynpunkt. Vi avvisar därför kravet på 140 poäng som grund för förskollärar- och fritidspedagogexamen.
Andra utbildningars längd
Precis som vi för förskollärar- och fritidspedagogutbildningen ser en risk för stora avhopp om utbildningen blir för lång noterar vi att den redan i dag långa gymnasielärarutbildningen med den förlängning som föreslås kan komma att innebära avhopp i takt med att lärarbristen tilltar. Det är oerhört angeläget att det kommer till stånd en diskussion om den korrekta avstämningen mellan utbildningens längd och t ex lönenivåerna för ut- examinerade lärare och pedagoger. Längden på utbildningen måste svara mot den kvalitet som verksamheten kräver och får inte bli kontraproduktiv genom sin utformning.
Eftersom risk alltid kommer att finnas för avhopp föreslår vi dels att det utformas ett system för hur etappvis inläsning av lärarexamen skall kunna ske, dels att det införs en lärarlegitimation som i sin tur blir moroten för att färdigutbilda sig. Vi menar att detta skulle kunna ske i samarbete med de två lärarorganisationerna och då också vara startpunkten för en diskussion om vilka kriterier som skall ligga till grund för olika lönesättning.
Uppföljningar och utvärderingar måste noggrant beakta om längden på de olika utbildningarna är de optimala. I händelse att de i framtiden kortas måste de studerande som genomgår den långa utbildningsvägen på något sätt kompenseras för detta.
3 Specifika ämnes- och kompetensprofiler
Under denna rubrik behandlar propositionen skolans befintliga behov av lärare med olika ämnes- och kompetensprofiler. Vi har tidigare kritiserat att de enda teoretiska ämnen som omnämns med ämneskunskapskrav är sam-hällskunskap och svenska. Denna uppfattning förstärks i och med de bristande preciseringarna i detta avsnitt.
Modersmålslärare
För modersmålslärare är regeringen tydlig när det gäller utbildningskraven. Förutom det allmänna utbildningsområdet skall det krävas en inriktning mot undervisning i modersmål om 60 poäng samt en specialisering om 20 poäng. Modersmålsläraren skall behärska både modersmålet och svenska i tal och skrift samt vara väl förtrogen med faktorer som påverkar den tvåspråkiga utvecklingen hos barn och ungdomar. Sammantaget skall således utbildningen omfatta 140 poäng. Även om preciseringen är föredömlig när det gäller tydlighet ställer vi oss tveksamma till om detta är den optimala längden för utbildningen. Om den är väl avstämd mot verksamhetens behov och hur lång period målgruppen för lärarutbildningen är beredd att avsätta för studier måste bli föremål för noggranna utvärderingar.
Teckenspråkslärarutbildning
När det gäller teckenspråkslärarutbildningen anser vi att regeringen borde ha tagit med denna inom ramen för den nya lärarutbildningen. I stället väljer man att ge Utbildningsdepartementet ett oklart uppdrag att pröva frågan om huruvida särskilda uppdrag att anordna sådan utbildning behövs. Regeringen borde ha inhämtat nödvändig kunskap om detta innan propositionen presenterades. Vi anser att utbildningen till teckenspråkslärare skall ske med samma utgångspunkt som för andra språklärare.
Ettämneslärarutbildningar
Vidare anser regeringen att den nya lärarutbildningen kan inrymma ett- ämneslärarutbildningar som t ex musik-, slöjd- och hemkunskapslärare. Man menar att en djup och/eller smal utbildning skall kunna ges med hänsyn till den undervisning utbildningen syftar till. Vi anser att propositionen inte tillräckligt beaktat de särskilda aspekter som t ex måste läggas på utbildning av musiklärare. Anställningsbarheten är självfallet viktig, men andra aspekter som att dagens musiklärarexamen i sig inrymmer olika inriktningar, där bara den ena utbildar med fokus på grund- och gymnasieskola, finns inte beaktade i propositionen.
Det är av stor vikt att musikläraren i barn- och ungdomsskolan är en lärare med samma förutsättningar, bakgrund och status som övriga lärare i skolan. Musiklärarutbildning skall därför ske i nära samverkan med övrig lärar- utbildning. Utbildningen bör emellertid även i framtiden ske i symbios med övriga musiklärar- och musikerutbildningar. För att fungera som musiklärare krävs långt drivna musikaliska färdigheter.
Regeringen visar ingen insikt om att en stor del av musiklärarutbildningen sker med inriktning mot kommunal musik-/kulturskola och annan frivillig musikundervisning (studieförbund, kyrka, egen företagsamhet) eller kyrko- musik. I stället för att lyfta fram det unika och specifika i denna och andra typiska ettämnesutbildningar och skapa utrymme för denna fördjupade ämneskompetens, väljer regeringen att betona problemet med anställnings- barhet. Vi menar att hanteringen visar prov på bristande kunskap om såväl utbildningens som yrkesverksamhetens karaktär och mångfald och anser att regeringen bör återkomma med förnyat förslag om lärarutbildning i s k ettämnesutbildningar.
Vuxenpedagogik
Regeringen menar att behovet av vuxenpedagogik kan tillgodoses inom ramen för lärarutbildningen och att det därför inte föreligger något skäl att inrätta en särskild vuxenpedagogisk examen. Man utgår vidare från att Lärarutbildningskommitténs förslag att det skall finnas särskilda specialiseringar att välja för dem som avser att undervisa vuxna. Vuxenpedagogik skall också kunna ingå i det allmänna utbildningsområdet. Kristdemokraterna har drivit kravet på en separat utbildning inom vuxenpedagogik, eftersom undervisningen av denna målgrupp måste ske med delvis andra förutsättningar än för undervisning av barn och ungdomar. Vi menar fortfarande att det unika inom vuxenpedagogiken måste fokuseras och att det finns en risk att ansvaret för denna flyter ut genom otydligheten i propositionen. Vi föreslår i stället att lärosätena bör få i uppgift att utforma en inriktning mot vuxenlärare.
4 Lärare i yrkesämnen
Den nya lärarutbildningen föreslås också omfatta lärare i karaktärsämnen i gymnasieskolans program med yrkesämnen. För lärarexamen föreslås krav på studier om minst 60 poäng inom en för yrkesområdet relevant högskoleutbildning, samt det allmänna utbildningsområdet som läses av alla. Detta innebär att den sammanlagda utbildningstiden kommer att omfatta 120 poäng.
Det råder i dag brist på ett stort antal yrkeslärare och därför bör det noga övervägas om den nya lärarutbildningen utformas så att fler kommer att välja denna bana. Vi menar att det är angeläget att yrkeslärarna besitter hög kompetens inom sina undervisningsområden. Precis som när det gäller gruppen ämnesstuderande som väljer att komplettera med en yrkesutbildning i efterhand, får det inte heller för yrkesutbildade som kan tänka sig att bli lärare bli ett oöverstigligt hinder att gå igenom utbildningen. Vi föreslår därför att utbildningen koncentreras på motsvarande sätt som för ämnes- studerande, alternativt läses enligt förslaget om etappindelning.
Vi vill också betona vikten av att det utvecklas goda möjligheter till validering och att regeringen inte skjuter denna fråga ytterligare på framtiden. För kristdemokraterna är det också angeläget att regeringen på allvar inser vikten av den praktiska kunskapen och inrättar en renodlad lärlingsutbildning, med uppföljning av en yrkeshögskola. Vi menar att detta skulle vara ett viktigt steg också för att kunna attrahera fler till att vilja bli lärare i yrkesämnen.
Generellt visar propositionen brister när det gäller hur man inom ramen för lärarutbildningen skall få kunskap i entreprenörskap och hur samverkan med arbetslivet kan åstadkommas. Detta är särskilt påtagligt när det gäller de lärare som skall verka i yrkesämnen.
5 Lärares kompetensutveckling
Regeringen föreslår att varje kommun och landsting skall ansvara för att möjligheter till kompetensutveckling ges för den personal som har hand om utbildningen. På varje skola skall en plan för kompetensutveckling finnas. Bestämmelserna om högst fem studiedagar skall upphävas.
Möjligheten till kompetensutveckling och att kunna vidareutvecklas i sitt yrke ökar med det nya förslaget till lärarutbildning. Utökade möjligheter till distans- och deltidsstudier liksom möjlighet att forska inom sitt yrkesområde kommer att göra läraryrket mer attraktivt. Att rätten till kompetensutveckling säkerställs är därför oerhört angeläget och skall självfallet också omfatta förskolan. Vi vill betona att det är den enskilde lärarens upplevda behov som skall styra valet av kompetensutveckling och att olika behov av kompetens- utveckling skall kunna tillgodoses.
6 Forskningsstrategi för lärarutbildning
Resurserna för forskning och forskarutbildning i anslutning till lärar- utbildningen och den pedagogiska yrkesverksamheten skall öka. Detta är något som Kristdemokraterna har verkat för under flera år. Därför känner vi stor tillfredsställelse över att denna satsning finns med i förslaget till ny lärarutbildning. Däremot delar vi den oro som flera remissinstanser uttrycker över att den utökade satsningen inte kommer att åtföljas av tillräckligt med nya forskningsmedel, utan att lärosätena kommer att tvingas till omprioriteringar inom i huvudsak befintliga ramar. Lärosätena måste tillföras nya medel om intentionerna i propositionen skall förverkligas.
Lärarutbildningskommittén föreslog att ett nytt utbildningsvetenskapligt vetenskapsområde skulle införas. Denna uppfattning delas inte av reger- ingen, som i stället anför att det nya resurstilldelningssystemet för forskning och forskarutbildning och den nya organisationen för forskningsfinansiering som nyligen presenterades för riksdagen tillgodoser dessa behov. Vi menar att de brister som vi påpekat när det gäller den nya organisationen också kan få negativa konsekvenser för forskningen inom lärarutbildningens område. Vårt alternativ, med tillräckliga basresurser direkt till lärosätena och en rådsindelning utifrån sektorsbehov, hade på ett bättre sätt kunnat hantera finansieringsfördelningen till den mångfald av institutioner och discipliner som har att tillgodose lärarforskningens behov. Då hade den utbildnings- vetenskapliga kommitté som regeringen nu i ett initialskede anser vara nödvändig inom Vetenskapsrådet inte behövts. Regeringens agerande förstärker osäkerheten när det gäller resurstilldelningen på forsknings- området.
Bristerna förstärks ytterligare av att regeringen inte heller är beredd att förorda inrättandet av ett nytt universitetsämne. Att ämnesinstitutionerna uppmuntras att ta större ansvar för den didaktiska forskningen är utmärkt. Det finns dock en tydlig risk i att det som i utgångsläget är allas ansvar att utföra i slutänden lätt blir ingens ansvar i det konkreta utförandet. Därför ser vi positivt på att högskolor med lärarutbildning skall inrätta ett särskilt organ som har det samlade ansvaret för grundutbildning, forskning och, i före- kommande fall, forskarutbildning inom lärarutbildningen.
7 Styrning av lärarutbildningen
Regeringen menar att lärarutbildningen skall vara ett led i att nå målet att garantera en likvärdig förskola, skola och vuxenutbildning av hög kvalitet.
Lärarutbildningen är såväl en högskoleutbildning som en yrkesutbildning. Detta innebär att utbildningen till innehåll och form ska vila på vetenskaplig grund med allt vad det innebär av forskningsanknytning och stringens. Som yrkesutbildning måste den samtidigt anpassas till verksamhetens behov och utveckling. Detta kräver en koppling där teori och praktik möts. Vi vill betona att statens styrning av utbildningen i första hand innebär kunskap om statens mål och ambitioner med verksamheten. Den kunskapen skall ges eleverna på lärarutbildningen. Den innebär också dimensioneringen av platser i meningen att det finns tillräckligt många utbildningsplatser för att möta verksamhetens behov av arbetskraft.
8 Rekrytering, studieorganisation och antagning
Rekrytering
Regeringen menar att det bör vidtas åtgärder för att få en bred rekrytering av lärare inom alla undervisningsområden och en lärarkår som så långt möjligt speglar befolkningens sammansättning samt för att tillgodose specifika rekryteringsbehov.
Vi delar till stor del denna uppfattning. I vårt mångkulturella samhälle är det t ex viktigt att särskilda rekryteringsinsatser görs för att få fler invandrare att söka sig till yrket. Olika hinder för detta måste rivas. Det samma gäller rekryteringen av män. Det prioriterade målet måste emellertid vara att rekrytera så många som möjligt som är lämpade för läraryrket och inte att lärarkåren i alla avseenden skall vara ett representativt Sverige. Flexibiliteten både när det gäller att utforma och komma i åtnjutande av utbildning kan dock öka. Detta kan möjliggöra att grupper som av olika anledningar tidigare undvikit att söka sig till yrket i framtiden kan komma att göra det i större utsträckning.
I propositionen föreslås också att högskolor skall följa upp studenternas prestationer och skapa förutsättningar att slutföra studierna. De kommuner som anställer lärare utan behörighet skall uppmuntra dessa att slutföra sina studier och genom olika åtgärder underlätta detta. Vi har redan tidigare i motionen markerat hur viktigt det är att det görs en avstämning mellan hur mycket målgruppen är beredd att sätta av i tid för sin utbildning och längden på densamma. Det är kontraproduktivt att inrätta en ordning där den enskilde har riksdagens stöd att hoppa av sin utbildning. Utbildningen måste utformas så att den blir attraktiv att gå och fullfölja.
Studieorganisation och antagning
Regeringen menar att det bör ankomma på universiteten och högskolorna att organisera lärarutbildningen på det sätt som fordras och att tillgodose kraven i fråga om rekrytering av olika grupper och valmöjligheter under studiegången. För att underlätta rekryteringen skall den studerande fritt kunna välja fortsatt inriktning av examen.
Regeringen lämnar således fritt åt universitet och högskolor att utifrån givna mål fullgöra sina uppgifter. Att på detta sätt hänskjuta beslutsfattandet till dem det i första hand berör är en grundprincip som Kristdemokraterna stöder, under förutsättning att detta utgör den lägsta effektiva nivån. Detta är t ex fallet när det gäller utformning av olika antagningsförfaranden.
När det gäller det successiva valet inom lärarutbildningen avvisar flera högskolor och universitet förslaget eftersom man bl a anser att flexibiliteten i praktiken endast blir skenbar då platsantalet ändå måste bestämmas i förhand. Mot bakgrund av detta ifrågasättande borde regeringen ägnat ytter- ligare tankemöda åt hur den öppna och flexibla lärarutbildningen skall åstadkommas samtidigt som vi måste utbilda för en nationell efterfrågan som i dagsläget visar tydlig slagsida för vissa ämnen. Vi ser en risk i att regering- ens försöksperiod förstärker denna snedvridning ytterligare.
Lämplighetsprövning
Regeringen föreslår att lämplighetsprövning endast skall ske vid anställning och inte till utbildning, eftersom det inte är säkert att den som utbildar sig till lärare med nödvändighet kommer att arbeta med barn. Vi finner denna argumentation mycket tveksam, eftersom propositionen i övrigt argumenterar för utökad andel verksamhetsförlagd tid. Vi föreslår därför att de beslut som riksdagen fattar med anledning av propositionen om lämplighetsprövning stäms av för att också anpassas till lärarutbildningen. Praktikskolor skall självfallet omfattas av samma trygghet som skolor som inte tar emot lärarkandidater.
9 Särskilda frågor
Specialpedagogisk utbildning
Regeringen föreslår att specialpedagogisk utbildning bör ingå som ett moment inom det allmänna utbildningsområdet och således läsas av alla lärarstuderande. Man föreslår vidare att specialpedagogisk utbildning skall ges inom ramen för inriktnings- och specialiseringsdelarna. Dessutom skall en specialpedagogisk påbyggnadsutbildning kunna leda fram till specialpedagogexamen.
Vi delar bedömningen att den specialpedagogiska kompetensen behöver stärkas hos samtliga lärare. Att förbereda för att kunna möta elever i behov av särskilt stöd och se till att dessa får en studiegång utifrån sina specifika förutsättningar är ett viktigt moment i all lärarutbildning. För att denna utbildning skall bli tidsaktuell bör samarbete ske med forskarinstitutioner som utvecklar kunskaper inom området. Centrum för handikappvetenskap, som finns vid Linköpings och Örebro universitet, är t ex av hög europeisk klass när det gäller kunskaper om handikappades livsvillkor.
Vi ser positivt på att verksamma lärare får möjlighet att utveckla sin kompetens inom det specialpedagogiska området, genom att kurserna kommer att vara öppna även för denna kategori studerande. Detta är särskilt angeläget för att kunna klara målsättningen om ökad integration mellan det ordinarie skolväsendet och särskolan.
Behovet av utökad specialpedagogisk kompetens kommer att öka ytter- ligare den dag som regeringens beslut att lägga ner delar av specialskolorna träder i kraft. Vi vill än en gång markera att detta beslut strider mot Kristdemokraternas övertygelse om behovet av koncentrerad special- pedagogisk kompetens som komplement till den kommunala kompetensen.
Massmedier och informationsteknik
Alla lärare bör, enligt propositionen, ge barn och elever redskap för att kunna inhämta, bearbeta och ta ställning till information från massmedier och via den nya informationstekniken. Man menar vidare att forskning om pedagogisk utveckling utifrån informationsteknikens roll i lärandet bör stimuleras. Berörda myndigheter bör få i uppdrag att informera om pågående forskning om lärande och IT och den nya tekniken skall utnyttjas för lärarutbildning på distans.
Den nya tekniken inrymmer många möjligheter, inte minst till pedagogisk utveckling. Vi menar därför att det är positivt att den nya tekniken upp- märksammas i samband med utvecklandet av en ny lärarutbildning. Vi måste utbilda för de krav som ett framtida liv och arbetsmarknad ställer. Vi är emellertid också skyldiga att identifiera och förebygga de riskmoment som den nya tekniken inrymmer. Därför borde propositionen på ett tydligare sätt ha lyft fram vikten av att undervisningen också inrymmer de etiska bedöm- ningar som varje användare måste lära sig att göra inför mötet med den nya tekniken.
Aktuell forskning visar att det som elever främst lär sig vid arbete med datorer som inte traditionell pedagogik och andra läromedel kan tillgodose är att eleverna blir duktiga på att använda själva datorn. Denna insikt är viktig att bära med in i den nya lärarutbildningen. Datorerna skall inte ersätta andra pedagogiska metoder i skolan utan utgöra ett komplement till dessa. Datorerna kan heller aldrig ersätta mänsklig kontakt vilket är särskilt viktigt ju yngre barnen är.
Pedagogisk profilering
Regeringen menar att det nya förslaget till lärarutbildning inrymmer möjligheter till pedagogisk profilering. Man ser därför ingen risk att möjligheten till utbildning i t ex montessori- och waldorfpedagogik marginaliseras.
Lärarutbildningen skall utformas så att den på bästa sätt tillgodoser elevers behov av olika pedagogisk stimulans. Att uppmuntra till pedagogisk mång- fald är därför en självklarhet för oss kristdemokrater. Vi menar att alternativa pedagogiska inriktningar måste finnas tillgängliga för de lärarstuderande. Regeringen förutsätter att ett nära samarbete mellan högskolor och före- trädare för de aktuella pedagogiska profileringarna kommer till stånd.
Riksdagen har vid ett flertal tillfällen tagit ställning för ett statligt stöd till waldorflärarutbildningen. Regeringen har genomgående skjutit frågan fram- för sig, först till Lärarutbildningskommittén och sedan med hänvisning till den nu aktuella propositionen. Vi anser att regeringen med särskilda uppdrag till vissa lärosäten på ett tydligare sätt kunde ha medverkat till att förbättra tillgängligheten till utbildning i alternativ pedagogik.
Även om regeringen kan säkerställa möjligheten till utbildning i alternativ pedagogik inom ramen för den nya lärarutbildningen, bör man ge examens- rätt till fristående privata lärarutbildningar.
Jämställdhet
Den kritik som riktats mot Lärarutbildningskommittén när det gäller hanteringen av jämställdhetsfrågor har givit resultat i propositionen. Varje högskola med lärarutbildning får nu i uppgift att anlägga ett könsperspektiv på utbildningen. De skall också utveckla lärarstudenternas medvetenhet och kunskap om jämställdhetsfrågornas betydelse i det framtida arbetet. Särskilda insatser skall ägnas åt hur de verksamhetsförlagda delarna av utbildningen kan ge studenterna erfarenheter av jämställdhetsarbete bland barn och elever. Högskoleverket skall också få i uppdrag att stimulera en vidareutveckling av lärarutbildningarna i detta avseende.
Kristdemokraterna vill betona att en viktig målsättning i skolans demo- kratiska fostran måste vara att verka för jämställdhet mellan kvinnor och män. En viktig del i detta arbete är att verka för en miljö där barnen redan från tidig ålder möts av både kvinnor och män, i olika yrkesroller. Den bild av könsrollsfördelningen som möter barnen när de är små präglar dem som vuxna. Att långsiktigt påverka könsfördelningen inom de yrkeskategorier som finns representerade i skolan är därför grundläggande. Vi ser därför positivt på de insatser som propositionen lyfter fram för att attrahera män till lärarutbildningen.
Flickors och pojkars olika sätt att uttrycka sig både verbalt och med kroppsspråk måste också uppmärksammas i lärarutbildningen. Många undersökningar visar att pojkar tar betydligt mer plats i klassrumssituationen vilket ger flickorna ett sämre utgångsläge från början. Samtidigt missgynnas pojkarna av att de har så få manliga förebilder i skolan. Att skapa med- vetenhet om hur situationen ser ut och hur den aktivt kan påverkas är en viktig uppgift som måste tydliggöras i lärarutbildningen.
10 Rektorsutbildning och utbildning i ledarskap
Regeringen föreslår att Statens skolverk får i uppdrag att förnya innehållet i den nuvarande rektorsutbildningen för det offentliga skolväsendet med en relevant högskoleutbildning som bas. Man föreslår vidare att en relevant påbyggnadsutbildning mot utbildningsledarskap utvecklas och några lärosäten skall ges i särskilt uppdrag att intensifiera detta arbete. Däremot avvisar regeringen kommitténs förslag till nytt akademiskt ämne kallat utbildningsledarskap.
Det pedagogiska ledarskapet är centralt i hela skolans verksamhet. Med de senaste läroplanerna förtydligades rektorernas roll och precis som för annan personal har omställningen till en målstyrd och decentraliserad skola inne- burit ett merarbete även för rektorerna. Rektorerna har ett tungt ansvar både för skolans pedagogiska, organisatoriska och ekonomiska utveckling. För flera har detta blivit ett allt för tungt ansvar att bära och det har blivit svårt att rekrytera kompetent personal. En ledarskapsutbildning med fokus på pedagogisk verksamhet är nödvändig för att förbereda och bistå rektorerna i deras viktiga uppgift.
Pedagogiskt ledarskap utövas av fler än rektorer. I den organisatoriska omdaning som präglar dagens skolväsende får allt fler uppgifter av ledande karaktär. Det kan gälla att leda arbetslag, eller fungera som mellanchef med t ex ämnesledaransvar. Att undervisa är i sig att leda andra människor och vi anser att alla som har intresse av att utbilda sig i utbildningsledarskap skall uppmuntras till detta. För att denna utbildning skall bli tillgänglig för alla är vi beredda att gå ett steg längre än regeringen och införa utbildnings- ledarskap som nytt akademiskt ämne. Vi tror att detta är bästa sättet att fokusera på vad som är det typiska i att leda pedagogiskt arbete. Eftersom man inom näringslivet har ett försprång när det gäller vissa moment inom ledarskapsutbildning bör denna kompetens utnyttjas.
11 Genomförande och ekonomiska konsekvenser
Regeringen bedömer att det kommer att behövas ett tillskott på 51 miljoner för att förlänga de kortare utbildningarna. Vidare menar man att den allt större andel som kommer att utbildas inom det allmänna utbildningsområdet kommer att kräva ett resurstillskott på ytterligare 51 miljoner. De sammanlagda årliga kostnaden för den utbyggda lärarutbildningen bedöms således till 102 miljoner kronor, exklusive forskningsresurser.
Vi utgår från att de beräkningar som regeringen presenterar är korrekta och förutsätter att universitet och högskolor får ekonomisk kompensation i de fall det visar sig att regeringen gjort allt för snäva bedömningar. Eftersom vi föreslår en kortare förskollärar- och fritidspedagogutbildning än regeringen frigörs ett belopp motsvarande 51 miljoner. Dessa medel bör användas till att utbilda obehöriga som i dag verkar inom barnomsorg och skola.
När det gäller forskning och forskarutbildning ser vi också, trots de extra medel som regeringen aviserar, en risk i att den utökade forskning som anknyter till lärarutbildningen kommer att finansieras med indragning på annan forskning. I propositionen redogör man t ex för att man kommer att ge berörda lärosäten i uppdrag att avsätta en betydligt större andel av det statliga bidraget till sådan forskning som anknyter till lärarutbildning. Det är viktigt att den särskilda forskningssatsning som nu görs får bredast möjliga stöd och uppbackning ute på lärosätena. Att staten ger tillräckligt stöd är en viktig förutsättning för detta.
12
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur det allmänna utbildningsområdet bör utformas för att vara öppet för alla studerande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av tydlighet när det gäller vari skolans värdegrund består och hur arbetet med den kan omsättas i praktiskt handlande,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av tydlighet när det gäller ämnes- kunskaper,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om verksamhetsförlagd tid och samspelet mellan lärarutbildning och praktikskolor,
5. att riksdagen med avslag på propositionens förslag om förlängd förskollärar- och fritidspedagogutbildning hos regeringen begär nytt förslag i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om etappvis inläsning av lärarexamen och en lärarlegitimation,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utbildningen till teckenspråkslärare skall ske med samma utgångspunkt som för andra språklärare,
8. att riksdagen med avslag på regeringens förslag till lärar- utbildning i s.k. ettämnesutbildningar hos regeringen begär nytt för- slag i enlighet med vad i motionen anförts,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att lärosätena bör få i uppgift att utforma en inriktning mot vuxenlärare,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten till validering av den praktiska kunskapen,
11. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en renodlad lärlingsutbildning, med uppföljning av en yrkeshögskola,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetensutveckling,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lärosätena måste tillföras nya medel om intentionerna i propositionen skall förverkligas,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna för lämplighetsprövning också bör omfatta lärarutbildningen,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökad specialpedagogisk kompetens i för- hållande till den koncentrerade kompetensen vid specialskolorna,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om massmedier och informationsteknik och vikten av att undervisningen också inrymmer etiska frågeställningar,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alternativ pedagogik inom ramen för den nya lärarutbildningen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om examensrätt till fristående privata lärar- utbildningar,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utbildningsledarskap bör införas som nytt akademiskt ämne,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av statligt stöd för att den särskilda forskningssatsning som nu görs får bredast möjliga stöd och upp- backning ute på lärosätena.
Stockholm den 9 juni 2000
Yvonne Andersson (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Maria Larsson (kd)
Inger Davidson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Helena Höij (kd)
Dan Kihlström (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Fanny Rizell (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Ingvar Svensson (kd)