Kritik handlar inte om att säga att tingen inte är precis som de är. Det handlar om att demonstrera vad det är för slags antaganden, för slags bekanta, obestridda och obeaktade tankesätt som de praktiker vi accepterar vilar på ...
Kritik handlar om att jaga bort detta tankesätt och söka förändra det:
att visa att tingen inte är så självklara som man trodde, att se att det som accepteras som självklart inte längre kommer att bli accepterat som sådant.
Att utöva kritik handlar om att göra det svårt att göra enkla gester...
Citatet är hämtat ur Michael Foucaults essä "The art of telling the truth".
En av grundförutsättningarna i propositionen är att all lärarutbildning i landet bedrivs vid en högskola eller ett universitet. Möjligheten för andra intressenter att bedriva lärarutbildning har ej tagits upp. I direktivet angavs att olika pedagogiska profileringar skulle behandlas. Men deras behov av lärarutbildning kvarstår att handlägga.
Samhällets ansvar för att en lärarutbildning håller hög kvalitet och vilar på vetenskaplig grund säkerställs genom Högskoleverkets särskilt utarbetade kriterier. Utifrån dessa kriterier borde det finnas möjligheter för andra organisationer med t ex alternativ pedagogik att få till stånd att arrangera lärarutbildning.
I Sverige finns för närvarande 40 waldorfskolor med sammanlagt 5 000 elever. Till det tillkommer 1 200 barn i waldorfförskola och ca 800 barn och vuxna i läkepedagogisk verksamhet. Skolorna är, liksom andra fristående skolor, offentligt finansierade. Själva poängen med waldorfskolor är att arbeta utifrån en annan pedagogik än de allmänna skolorna, och det krävs en särskild lärarutbildning.
Så länge inte den lärarutbildningen omfattas av den offentliga finansieringen blir waldorfskolornas lärarförsörjning helt beroende av enskilda människors uppoffringar. Lärarkandidater måste betala höga avgifter, lärarutbildare måste acceptera mycket låga löner eller enskilda gåvor. Utbildningsresurser blir mycket knappa.
Utbildningen av waldorflärare bedrivs sedan 1994 inom Rudolf Steinerhögskolan. För en blivande klasslärare är utbildningen 4-årig liksom för ämneslärare inom de olika konstnärliga ämnesområdena. Vidare finns en 3-årig waldorfförskola och en 4-årig läkepedagogisk utbildning. För dem som redan har en lärarutbildning finns en ettårig påbyggnadsutbildning i waldorfpedagogik.
Propositionen betonar högskolornas ansvar att genom sitt kursutbud tillgodose studenternas efterfrågan av alternativ pedagogik. Regeringen förutsätter ett nära samarbete med företrädare för de aktuella pedagogiska profileringarna.
Det borde innebära att t ex waldorflärarutbildningen bedrivs på den högskola som har kompetens, nämligen Rudolf Steinerhögskolan.
Kompetent att bedöma vad som bör krävas för behörighet som waldorflärare är rimligen Rudolf Steinerhögskolan som också är waldorflärarutbildningarnas lärosäte. Regeringen fastslår också att särskilda behov av viss lärar- kompetens ska tillgodoses genom att lärosätena ges specificerade utbildningsuppdrag.
Lärarutbildningen ska vara en garanti för en likvärdig skola. Waldorfskolorna är erkända som likvärdiga utan att vara lika andra skolor. Målet är att Rudolf Steinerhögskolan ges examensrätt. Under inväntan av denna måluppfyllelse utgår jag ifrån att utvecklingen med examensrätt för enskilda anordnare fortsätter under förutsättning att Högskoleverket gett sitt godkännande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enskilda anordnare av lärarutbildning.
Stockholm den 7 juni 2000
Ewa Larsson (mp)