När kartan och verkligheten inte stämmer överens brukar de flesta inse att det är kartan som måste anpassas och skrivas om. Samhället finns till för att hjälpa och underlätta för medborgarna att kunna leva ett bra liv i gemenskap med andra. Om det finns enskilda eller grupper som inte passar in i hur samhället fungerar och är organiserat så måste samma klarsyn gälla. Det är samhällets regelsystem som måste ändras efter den enskildes behov och livssituation.
För dem som har vad man brukar kalla funktionshinder är det tydligt att trösklarna in i samhällsgemenskapen många gånger är alldeles för höga. I ungdomshandikapprörelsens gemensamma rapport Arbetsmarknad för unga med funktionshinder, som baseras på intervjuer med nästan 1 000 ungdomar i åldern 16-35 år med funktionshinder, framkommer det att 22 procent av de tillfrågade lever på förtidspension. I en liknande undersökning 1996 var mot- svarande siffra "bara" 9 procent.
Det är svårt att tro att det är de funktionshindrades kvaliteter som arbets- tagare som har förändrats under dessa tre år. Snarare är det så att tröskeln in till arbetsmarknaden har blivit högre och svårare att forcera. Detta går stick i stäv mot de ambitioner som riksdag, regering och myndigheter entydigt har deklarerat. Det är också förvånande med tanke på att framväxten av IT snarast borde vara till hjälp för de människor som tidigare har haft svårt att hitta en plats där de känner att de kan få ge sitt bidrag i arbetslivet och i sam- hällsarbetet i stort. Rapportens slutsats, som visar att utvecklingen går åt fel håll, är därför mycket allvarlig och måste uppmärksammas. Åtgärder som stoppar och vänder på dessa siffror måste genast genomföras.
I samma studie har man också undersökt studiesituationen. Där visar det sig att över en tredjedel av ungdomarna inte har valt sina studier utifrån det man vill studera, istället valde man studieinriktning utifrån det man ansett sig klara av studiemässigt oavsett intresse. När vi i andra sammanhang hyllar talet om valfrihet och att vi ska låta ungdomar själva få välja sin framtid framstår resultatet som uppseendeväckande.
När det gäller anpassningen av miljön för att underlätta studierna uppger cirka en femtedel av de tillfrågade att den har anpassats, men knappt hälften anger att någon anpassning inte skett trots att det hade behövts. I arbetslivet finns liknande problem. Fyra av tio har svarat att de inte får arbetshjälpmedel trots att de har behov av det. När det gäller vidareutbildning säger knappt en tredjedel att de inte erbjuds vidareutbildning i samma utsträckning som sina kolleger.
Resultaten som redovisas i studien visar tydligt att kartan måste ritas om. Samhället måste bättre anpassas efter hur verkligheten ser ut, det vill säga efter vilka behov och förutsättningar den enskilde har. Det är ovärdigt utifrån människovärdesprincipen och ett samhällsekonomiskt slöseri att gå miste om alla de tillgångar och kreativa bidrag som de unga funktionshindrade skulle kunna ge samhällsgemenskapen om trösklarna till studier och arbetsliv sänktes.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till en strategi för hur funktionshindrade ungdomars tillgång till studier och arbetsmarknad kan underlättas.
Stockholm den 5 oktober 1999
Chatrine Pålsson (kd)