Det finns många skäl att oroa sig för utvecklingen när det gäller alkohol- vanorna bland de unga. De alkoholvaneundersökningar som regelbundet genomförs i skolorna visar att den grupp som alkoholdebuterar tidigt, i jämförelse med kamrater som börjar senare, har en hög konsumtion och att denna ökar. Inte minst tydligt är flickornas ökade drickande. Det finns föräldrar som inte på allvar förstår konsekvensen av att vid alltför tidiga år ge alkohol till sina barn. Därvid medverkar de till att grundlägga tidiga alkoholvanor som i sin tur är grunden till en intensiv konsumtion senare i livet. Här har samhället ett stort ansvar och här skulle även t.ex. Folkhälsoinstitutet kunna vara en självklar aktör. Skolan måste i framtiden spela en mera aktiv roll i arbetet med att skapa hållbara attityder mot alkohol och narkotika.
Här har de lokala skolprogrammen en stor uppgift att fylla. Enskilda kommuner utarbetar olika program och formar kursplaner och motsvarande på olika grunder. Risken är att i vissa skolor faller utbildningen i alkohol- och andra drogfrågor nästan helt utanför ramen. Man kan gå igenom hela skolan utan att få några grundläggande kunskaper om vad alkoholen och andra droger innebär.
Lärarutbildningen viktig
Även den som lämnar högskole- och universitetsutbildningen kan göra det med obefintliga kunskaper om alkoholens problem. Undervisningen i ämnet är begränsad. Detta gäller också inom högskoleområden som lärar-, polis-, jurist- och socionomutbildningarna och inte minst inom sjukvården. Alla kommer i sin framtida yrkesroll att möta alkoholrelaterade problem men i den grundutbildning som erbjuds är detta ämnesområde tillbakasatt.
Då det alkoholpolitiska beslutet togs 1977 var en bärande hörnsten en aktiv information och kunskapsförmedling till ungdomar om drogfrågorna. Tidigare hade länsskolnämnderna ett mycket aktivt och tydligt ansvar för ANT-undervisningen (alkohol, narkotika och tobak). I den nya organisa- tionen med Skolverket som högsta ansvariga skolmyndighet har detta blivit mera otydligt både i utformning och i fråga om var ansvaret ligger. Ambitiösa skolor kan ha ett gott ANT-program medan väldigt många lämnar frågan därhär.
Det borde vara självklart att det både inom den obligatoriska skolan och inom lärarutbildningen ges en adekvat utbildning om alkohol och andra droger så att en stabil grund kan anses lagd för dem som går genom svenskt utbildningsväsende.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lärarutbildningens utformning för att kunna ge skolungdomar en god ANT-undervisning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Skolverkets roll och ansvar att inspirera och informera,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att - i förekommande fall - tillsammans med Kommunförbundet/Landstingsförbundet aktualisera droginformatio- nens värde och vidta åtgärder som kan leda fram till en mer aktiv och förbättrad ANT-undervisning i skolorna.
Stockholm den 5 oktober 1999
Elver Jonsson (fp)