Skolplikt för alla
Under året har ett flertal rapporter kommit om att framför allt unga kvinnor slutar skolan innan avslutad skolgång dvs innan de gått ut nionde klass. En vanlig orsak är giftemål eller graviditet. Av det som framgått verkar det som om många av dessa unga kvinnor som lämnar skolan för tidigt har en annan etnisk bakgrund med andra traditioner. Detta riskerar i ett senare skede i livet att försämra deras chanser på arbetsmarknaden och försätter dem därmed troligtvis i en ekonomisk beroendesituation.
I Sverige råder skolplikt och enligt skollagen upphör skolplikten först vid utgången av vårterminen då barnet fyller 16 år (10 § SFS 1985:1100). Det innebär att man anser att alla barn har samma grundläggande rättighet och ska ha samma bas vad det gäller grundläggande utbildning. Detta avses gälla alla oavsett etnisk tillhörighet.
Lagen lägger också ett stort ansvar på föräldrarna, dvs att den som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn skall se till att barnet fullgör sin skolplikt (15 §). Dessutom skall kommunen se till att skolpliktiga elever i dess grundskola och särskola fullgör sin skolgång (13 §). Detta innebär att både vårdnadshavare och kommunen är skyldiga att se till att eleverna fullgör sin grundskola, men trots det hoppar unga kvinnor av skolan i förtid.
Vid 15-16 års ålder är man fortfarande ett barn och skall få möjlighet att fortsätta vara det. Därför är det viktigt att man inte redan som tonåring måste ta ett vuxet ansvar. För att hjälpa och stödja dessa unga kvinnor måste samhället ta ett ansvar och se över deras situation och komma med olika stödåtgärder. Kanske bör man även se över olika delar av socialförsäkrings- systemet så att dessa kvinnor inte ramlar utanför utan på ett tryggt sätt kan inlemmas.
Vi saknar idag en övergripande bild av detta såsom hur många som berörs av detta, vilka kan de bakomliggande orsakerna vara och eventuella framtida konsekvenser för dessa unga kvinnor. Med anledning av vad som anförts anser Miljöpartiet att Skolverket bör få i uppdrag att se över den rådande problematiken.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolplikt.
Stockholm den 5 oktober 1999
Marianne Samuelsson (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)