Den nya organisation som föreslås förstärker stödet till disciplin- och sektorsövergripande forskning. Möjligheterna att kombinera vetenskaplig kvalitet med samhällsrelevans ökar därmed. Tillkomsten av den nya FoU- myndigheten tillsammans med övriga förslag i proposition 1999/2000:81 förtydligar statens ansvar såväl för en effektiv länkning mellan forskningen och näringslivets egna FoU-insatser som för stöd i olika former till det för näringslivet så omfattande och för den praktiska användningen av forskningsresultat så avgörande utvecklingsarbetet.
Landstingen och kommunernas egna FoU-insatser har växt under 90-talet. Dalarnas Forskningsråd har i en nyligen genomförd studie med stöd från Forskningsrådsnämnden, Socialstyrelsen, Landstingsförbundet och Svenska Kommunförbundet visat på omfattningen och kraften i denna utveckling (Det dolda universitetet DFR-rapport 2000:1). Riksdagen bör uppmärksamma denna utveckling i sin behandling av propositionen.
På samma sätt som i näringslivet får kunskapsförsörjningen i landsting och kommuner stöd av och tillgång till den forskning som den nya råds- organisationen skall finansiera och stödja. Forskningen kan också belysa den statliga politikens verkningar, utvärdera förändringar, analysera nya behov osv inom de offentliga verksamheterna. Liksom för näringslivet är emellertid forskningsstöd i sådana former otillräckligt för en positiv utveckling av landsbygdens och kommunernas verksamheter.
I dagens decentraliserade samhälle har landstingen och kommunerna i ökad utsträckning börjat ta ansvar för att i eget utvecklingsarbete omsätta forskningsresultat i praktisk verklighet. Det är en för hela samhälls- utvecklingen betydelsefull förändring som därmed tar form. Parallellen till näringslivets av regeringen i propositionerna apostroferade utvecklingsarbete för att åstadkomma nya produkter, processer och tjänster är påfallande, även om omfattningen ännu inte nått samma relativa nivå. Vissa delar av den offentliga verksamheten faller också, som framgår av propositionen, inom den nya FoU-myndighetens ansvarsområde.
De "mjuka" offentliga verksamheterna, som utgör huvuddelen av de ca 500 miljarder kronor som kommunsektorn omsätter har emellertid också sina särdrag och specifika villkor. Även om synsätt från den samverkan forskning-näringsliv som behandlas i propositionens förslag om en ny FoU- myndighet är tillämpliga krävs särskilda överväganden om lämpliga former och organ för att uppnå motsvarande effekter på kvalitet och kostnader inom områden som vård, omsorg och skola. Riksdagen bör därför uppmana regeringen att snarast utreda dessa frågor och återkomma till riksdagen med erforderliga förslag.
En inte oviktig delfråga, som inte torde kräva några ytterligare utredningar, gäller vilka som kan söka och få stöd från de nya forskningsråden. Inslag i förarbetena har kunnat tolkas som att stödet skulle förbehållas universitet, högskolor och vissa forskningsinstitut. Propositionen synes ta avstånd från en sådan uppfattning men är inte entydig. Den utveckling som pågår inom kommunsektorn innebär att ett antal självständiga FoU-enheter skapats med olika institutionell utformning och status. Ytterligare sådana föreslås i utvecklingsavtalen. Det är angeläget att den forskning som ingår i dessa enheters FoU-program blir av hög kvalitet och att de kan konkurrera på lika villkor ifråga om vetenskaplig kvalitet och samhällelig relevans om anslag från de nya forskningsråden. Riksdagen bör i sin behandling av propositionen markera vikten av att så i praktiken blir fallet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens roll och ansvar i samband med lands- tingens och kommunernas egen FoU,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av forskningsrådens forskningsstöd.
Stockholm den 6 april 2000
Per Erik Granström (s)
Laila Bäck (s)
Barbro Hietala Nordlund (s)
Bengt-Ola Ryttar (s)