Ämnet hemkunskap infördes när alltfler kvinnor gick ut i förvärvsarbete utanför hemmet och kunskapen inte längre på ett naturligt sätt gick i arv mellan generationerna. I dag förvärvsarbetar 95 % av Sveriges kvinnor och ämnet hemkunskap är skolans tidsmässigt minsta ämne. Endast 1,8 % av undervisningstiden går till hemkunskapen. Undervisningen i ämnet sker i de lägre årskurserna av lärare som saknar ämnesutbildning. Om eleverna skall få en allsidig och relevant utbildning i hemkunskap, måste läraren ha formell behörighet i ämnet. De praktisk-estetiska ämnena är viktiga i en allsidig skola som skall träna elever i alla färdigheter och förbereda dem för vuxenlivet.
Många undersökningar visar tyvärr att barn alltför sällan äter frukost, inte äter tillräckligt av skolmaten samt att det dagliga intaget ger för lite energi. Sambandet mellan kost och hälsa är inte uppenbart för alla dagens skolbarn.
Hemkunskap är ett ämne där barnen får lära sig att planera, tillaga och värdera måltider ur pris- och hälsosynpunkt. Att inte kunna laga god och näringsriktig mat kan innebära ekonomiska problem och hälsoproblem. För de flesta människor går det inte att leva på köpt mat.
Om folkhälsoaspekter ska ingå i skolans arbete måste antalet timmar i hemkunskap utökas och förläggas så att praktiskt och jämförande arbete kan utföras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat antal timmar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildade lärare i ämnet hemkunskap. 3.
Stockholm den 5 oktober 1999
Marianne Carlström (s)
Karin Olsson (s)
Monica Green (s)
Ann-Kristine Johansson (s)