I tidningarna kan vi ofta läsa att dagens ungdomar inte längre kan laga mat. Det skylls ibland på att deras föräldrar inte har haft tid att lära dem eller att skolans hemkunskap inte ger tillräckliga kunskaper. Det slarvas med såväl frukost, lunch som middag.
Snabbmat har fått ersätta god och näringsriktig husmanskost.
Enligt en undersökning från Umeå universitet hoppar 16 % av eleverna i årskurs 7-9 över skollunchens huvudrätt. De besöker i stället andra mat- ställen eller går hem. Dessa elever mår sämre och presterar sämre resultat i skolan. En orsak till att de hoppar över skollunchen är, enligt undersök- ningen, att de inte tycker om maten som serveras, en annan är att matsals- miljön är tråkig.
Att vara vegetarian, åtminstone en period i livet, är på modet idag. Många ungdomar prövar att äta vegetariskt och väljer då endast bort kött och fågel samt ibland även fisk. De har dessvärre dålig kunskap om vad man behöver äta för att ersätta proteiner och spårämnen i köttprodukter.
Skolan skall självklart ge barnen det bästa. Mat och matkultur är viktigt för det uppväxande släktet. Därför är det angeläget att skolan bjuder på det bästa, inte bara på luncherna utan också på kunskaper.
Hemkunskap är ett ämne som bör få högre status. I hemkunskapen lär man sig inte bara om mat utan också om mått och vikter, att räkna ut vad det kostar etc. Praktisk matematik och svenska ingår naturligt i hemkunskaps- ämnet. Hemkunskapen kan förmedla kunskaper om svensk husmanskost, mat från andra kulturer och vad en människa behöver äta, liksom läckra vege- tariska rätter.
Lunchen som skolan serverar skall självklart vara giftfri. Det borde vara en självklarhet. Frågan om giftfri mat har också uppmärksammats inom EU och därför ordnar Europaparlamentet en debatt om folkhälsa och livsmedels- säkerhet i Strasbourg. Kommissionens ordförande Romano Prodi ämnar göra ett uttalande om vilka åtgärder som kommissionen avser att vidta för att skärpa konsumentskyddet. De skandaler som har förekommit skrämmer, med galna ko-sjukan i England, dioxinförgiftad mat från Belgien, salmonella- smittad kalkon från Frankrike och det senaste, att avloppsslam har använts i djurfoder i Frankrike, Nederländerna, Tyskland och Belgien, trots att detta är förbjudet inom EU sedan 1991.
I Sverige har vi Kravmärkt, som är en garanti för att maten är av god kvalitet och att den är giftfri. Närodlat är också en garanti, då vet man varifrån maten kommer och hur den är tillverkad. Om transporterna blir kortare ökar dessutom möjligheterna att göra vårt samhälle mer ekologiskt hållbart. Skolorna bör stimuleras att bjuda på det bästa.
Det är viktigt att barnen äter bra mat i skolan. Maten ska vara av hög kvalitet varierad och smaka gott. Projekt med att servera bra mat till bra pris har genomförts på bland annat Karlbergsskolan i Stockholm. De har visat att det går att servera god mat med hög kvalitet och samtidigt hålla sig inom kostnadsramen.
Tillsammans med en bra utbildning om mat och kostvanor i hem- kunskapen och med god kvalitet på skolmaten får eleverna den kunskap och erfarenhet som behövs för ett liv med kvalitet. Det är därför angeläget att regeringen uppmanar Skolverket att utarbeta riktlinjer för att öka statusen på ämnet hemkunskap samt att stimulera skolorna att servera mat av god kvalitet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ämnet hemkunskap och god kvalitet på skol- maten.
Stockholm den 1 oktober 1999
Christina Axelsson (s)
Eva Arvidsson (s)