1 Inledning
Kristdemokraterna välkomnar att regeringen försöker bringa ordning och reda i en snårig forskningsorganisation. Idag är det svårt att få grepp om vem som har ansvar för vad. Ännu svårare är det att följa penningflödet, inte minst därför att flödet ser olika ut för olika forskningsområden. Detta är särskilt påtagligt om man dessutom talar om all forskning, dvs både den som ingår i lärosätenas verksamhet och den som organiseras på annat sätt. Eftersom föreliggande proposition föreslår en organisation för finansiering torde det vara angeläget att också inbegripa den fakultetsanknutna forskningen som i allra högsta grad påverkas av en förändring i den övriga organisationen.
Regeringen har tidigare aviserat att det skall komma en forsknings- proposition vart fjärde år. Frågan är när den ordningen skall infinna sig. Detta är den andra forskningspropositionen i en serie med ovisst slut. Forskningsfrågorna styckas sönder och alla tvingas leva i ovisshet om hur helheten kommer att se ut. Det är oacceptabelt att riksdagen förväntas lägga fast principer och detaljer som ur ett helhetsperspektiv kunde ha vunnit på helt andra lösningar. På detta sätt förloras överblicken, och risker finns att varken politiker, forskare, tjänstemän eller andra medborgare kan följa med i svängarna. Det demokratiska beslutsfattandet kräver en möjlighet till överblick och stringens. Den nuvarande hanteringen saknar bådadera.
När det gäller de konkreta förslagen om en ny myndighetsstruktur för forskningsfinansiering välkomnar vi intentionerna i propositionen. Det är nödvändigt att bringa ordning och reda i det virvarr som råder. Vi menar dock att regeringen borde ha
- tagit ett vidare grepp och inkluderat lärosäten,
- byggt den nya strukturen på idén att förena trygghet och konkurrens vad gäller forskarnas finansiering,
- redovisat tydligare hur intentionerna med den nya strukturen skall gynna forskningens kvalitet och effektivitet,
- arbetat för en bred politisk förankring för sin organisation.
Det är vår bestämda uppfattning att forskningsorganisationen till sin utformning är så viktig för landets utveckling att den bör utformas med bredast möjliga politiska förankring. Vi befarar att det förslag som regeringen nu lagt inte kommer att ha den förankring som en långsiktig forskningspolitik är värd och föreslår därför att riksdagen avslår propositionen.
2 Regeringens förslag
Regeringen föreslår att ett stort antal myndigheter och organ sammanförs i några stora och betydligt färre organ. Tre nya forskningsråd och en ny myndighet för finansiering och utvecklingsarbete skall inrättas. Dessutom inrättas ett Forskningsforum med uppgift att verka för dialog och samverkan mellan dem som berörs av forskningen.
Regeringens förslag till en ny myndighetsstruktur för forsknings- finansiering berör över huvud taget inte den struktur som finns för landets lärosäten och för deras forskningsfinansiering. Vi menar, tvärt emot regeringen, att det är nödvändigt att ta med fakultetsanslagen när man bygger en organisation för forskningsfinansiering.
Det nya forskningsrådet, Vetenskapsrådet, skall enligt regeringen vara ytterst ansvarigt för all forskning. Samtidigt har ministern aviserat att inga utökade fakultetsanslag skall tilldelas lärosätena. Konsekvenserna för dem som skall utföra forskningen blir att konkurrensen helt och hållet kommer att koncentreras på nationell nivå i stället för att också finnas på respektive lärosäte. Vi ser en stor risk i detta.
Att organisationen centraliseras och inte inkluderar lärosätena är skäl nog för att yrka avslag på propositionen om forskningens organisation för finansiering. Vi önskar att regeringen återkommer med ett förslag som inbegriper den forskning och de resurser som finns på lärosäten och som visar hur en förändrad organisation skall förbättra kvaliteten och effektiviteten i svensk forskning.
3 Kristdemokraternas förslag
3.1 Med fakulteterna som utgångspunkt
Vi menar att en ny organisation för forskningsfinansiering måste byggas så att grundforskningen, den fria, ämnesdisciplinära nyfikenhetsforskningen garanteras. Här handlar det om en kunskapsuppbyggnad inom ämnet. Detta kan endast ske om man tar fakultetsanslagen som utgångspunkt. Det är när man lagt fast principerna för hur resurserna för basorganisationen och kostnaderna för den ämnesdisciplinära forskningen skall tillgodoses som man kan komplettera organisationsstrukturen med forskningsråd etc. Vi menar att den fakultetsanknutna forskningen i allra högsta grad påverkas av en förändring i den övriga organisationen. De båda finansieringsvägarna är kommunicerande kärl som måste hanteras i ett sammanhang.
Vår organisation för finansiering bygger därför på och tar sin utgångspunkt i just fakultetsanslagen. Vi menar att det i huvudsak är dessa anslag som skall finansiera grundforskningen. Tillräckliga basresurser skall således gå direkt till lärosäten och varje lärosäte skall självt ansvara för fördelningen. Det är således i princip bara den tvärvetenskapliga och nyttoinriktade forskningen som skall finansieras via forskningsråden.
3.2 Rådsstrukturen
Den rådsstruktur man bygger visar vilken typ av forskning man vill uppmuntra. Eftersom vi har andra ideologiska utgångspunkter än regeringen ser också rådsstrukturen annorlunda ut. Vi vill ha en organisation där de olika forskningsorganen, liksom den forskning man skall stödja, tar sin utgångspunkt i människans behov. Det innebär att de olika organen skall vara tvärvetenskapliga till sin karaktär även om de gärna kan samverka med ämnesdisciplinära forskare. Det ömsesidiga samarbetet mellan olika forskare måste stödjas.
Vart och ett av de olika forskningsorganen skall vara kopplat till det eller de departement som området berörs av. Hur kopplingarna ser ut beror på de behov av forskning som varje departement anser sig ha, och därmed kan rådens verksamhet präglas av flexibilitet och förändras över tid. Det viktiga är således att varje departement råder över den forskning som det anser skall bedrivas, tillika de anslag som skall anvisas. Då går det att fånga upp samhälleliga behov på ett snabbt och effektivt sätt, vilket krävs i ett allt högre utvecklat kunskapssamhälle.
3.3 Forskningens styrning
Vi menar att varje minister skall bedöma såväl forskningsbehov som anslag inom sitt område. Varje minister ansvarar således för den forskning som skall beställas av respektive departement. Med denna princip som grund är det också rimligt att utbildningsministern ansvarar för grundforskningen på lärosätena och finansieringen av denna.
Dessvärre tror vi inte att förslaget till ny myndighetsstruktur kommer att förbättra forskarnas möjlighet att få ägna sig mer åt själva forskningen och mindre åt att ansöka om medel. Vi ser snarare en risk i att den nya strukturen förstärker den rådande situationen. Den tolkning vi gör är att medel för forskning i huvudsak kommer att fördelas via ansökan hos råden. Forskare kommer således att tvingas använda alltmer av sin tid till att söka forskningsmedel för att konkurrera på nationell nivå. Detta är inte rimligt.
En angelägen fråga är också vilket värde det har att söka forskningsmedel i nationell konkurrens i stället för att söka medel lokalt. Det är viktigt att det finns en balans mellan konkurrens och trygg basfinansiering där forskning kan utföras under trygga förhållanden på ett lärosäte. Vi ser dock en risk att den nya rådsstrukturen lutar alltför mycket åt en ogenomtänkt konkurrens- situation. Konkurrens måste nämligen vara sammankopplad med pluralism för att vara kvalitetshöjande i vid mening. Nu tycks regeringen vilja ha både konkurrens och större och färre organ. Man kan därför på goda grunder ifrågasätta rimligheten i att förändra sektorsorganen. Om förändringen sker för sin egen skull eller om det finns uppenbara vinster att göra är en av regeringen obesvarad fråga.
Vi anser att det finns risk för att humankapital går förlorat och viktig erfarenhet försvinner från de myndigheter som läggs ned. Förändringar måste ske till det bättre. För att tydliggöra den kristdemokratiska modellen vill vi ge ett par exempel på hur forskningsorganen kan se ut.
3.4 Miljöforskning
Regeringen föreslår att ett av de nya forskningsråd som inrättas skall vara områdesinriktat för miljö, lantbruk och samhällsplanering. Man föreslår vidare att framför allt Miljödepartementet och Jordbruksdepartementet i samråd skall ansvara för styrning och uppföljning av rådets verksamhet. Miljödepartementet skall dock vara huvudansvarigt för det nya rådet.
Kristdemokraterna vill betona hur viktigt det är att tydliggöra miljö- forskningens betydelse för ett uthålligt samhälle. I det förslag som regeringen presenterar finns emellertid en risk för att områdesinriktning får en alltför stor bredd och därmed riskerar slagsida åt ena eller andra hållet. Området samhällsplanering borde flyttas över till forskningsrådet för sociala frågor och arbetsliv. Det nya rådets ansvarsområden skulle således bli miljö och lantbruk. Rådet skulle alltså överta de ansvarsområden som idag handhas av Skogs- och jordbrukets forskningsråd.
Vi har inget att invända mot att ett nytt råd övertar delar av Natur- vårdsverkets forskningsuppgifter och forskningsanslag, så länge regeringen garanterar att man får behålla de anslagna medlen t o m år 2002. Då kan man vid Naturvårdsverket fullfölja de forskningsprojekt som redan är påbörjade eller planerade.
Från Kristdemokraternas sida har vi redan tidigare poängterat vikten av ökade satsningar på forskning och utbildning inom lantbruksområdet. Detta är nödvändigt för att svensk livsmedelsproduktion som idag har en till viss del sjunkande lönsamhet skall kunna överleva på en alltmer konkurrensutsatt internationell marknad. Vi anser att Jordbruksdepartementet bör vara det departement som blir huvudansvarigt för ett nytt råd för miljö och lantbruk, inte minst med hänsyn till den komplexitet som den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU innebär.
3.5 Kommunikation och bostad
Regeringen föreslår att en ny myndighet för forskning och utveckling inrättas. Den föreslås bland annat överta de ansvarsområden som Kommunikationsforskningsberedningen handhar idag.
Syftet med Kommunikationsforskningsberedningen är att stimulera kunskapsutveckling som kan ge stöd för myndighetsutövningen. Vi kristdemokrater har redan tidigare ställt oss tveksamma till att låta Kommunikationsdepartementet uppgå i ett superdepartement där departe- mentschefen inte kan ha möjlighet att överblicka och aktivt driva utvecklingen. Vi tror inte på en centralisering av kommunikations- forskningen. Kontakten med departementen försvåras, och forsknings- effektiviteten blir lidande. Vi vill i stället inrätta ett områdesinriktat forskningsråd för samhällsplanering, bostad och kommunikationer, och som sorterar under Näringsdepartementet.
Samhällsplanerings- och bostadsforskning är ett brett forskningsområde och grundläggande för vår vardag. Att låta dessa stora ämnesområden bilda ett forskningsområde för "miljö, lantbruk och samhällsplanering" är ytterst tveksamt. Vi anser att ett mastodont forskningsråd kommer att innebära risk för att vissa forskningsgrenar hamnar i skymundan.
Det är t ex viktigt att "Design för alla", för att minska handikapp och öka livskvalitet, får genomslag också i forskningen om produkter, miljöer och bebyggelse. Forskningen behöver förstärkas, och ett nationellt handlings- program behövs för att säkra inomhusmiljön och minska de kontinuerligt ökande allergiska reaktioner som drabbar inte minst barn och ungdom.
Byggsektorn är också påtagligt manligt dominerad. Det behövs särskilt stöd för uppbyggnad av genusforskningen. Kvinnors intresse för forsk- ningsområden måste kartläggas. FoU-myndigheten bör få i uppgift att ta fram ett särskilt programområde som rör genus och teknik.
Samhälls- och byggforskningen finns väl förankrad i universitet och högskolor samt olika institut och stiftelser. Det som är särskilt utmärkande är att privata och offentliga resurser samverkar. Näringslivets ansvarstagande för forskningen är påtagligt inom hela infrastrukturområdet, något som borde uppmuntras på fler områden.
3.6 Forskningsforum
Ett forskningsforum med koppling till all forskning är viktigt. Det kan i vår modell binda samman forskningsorganens tvärvetenskapliga forskning med den ämnesdisciplinära på lärosäten, vilket kan stödja samverkan mellan lärosäten och ämnesspecifik forskning.
Forskningsforumet ska samla alla som påverkas av forskningen för meningsutbyte och dialog. Här kan således forskningsinformation få sin naturliga plattform, något som vi anser vara positivt. Vi vill emellertid poängtera att ansvaret för forskningsinformation också fortsättningsvis måste finnas på alla de organ och lärosäten som bedriver forskning.
Ett kunskapssamhälle, och ett litet land som Sverige, måste bygga på ett rikt nyttjande av varandras kunskaper för att ligga i framkant av kunskapsutvecklingen. Ett forskningsforum som möjliggör att ta till vara varandras och andras kunskaper är därför mycket positivt.
Det är vidare viktigt att rutiner för ett gott samarbete utvecklas mellan samtliga forskningsfinansierande myndigheter, inte minst med tanke på deras innovationsstödjande ansvar. I det internationella samarbetet har svenska forskare ett gott renommé, och det är viktigt att medverka till internationellt attraktiva forskningsmiljöer.
3.7 En ny FoU-myndighet
Regeringen föreslår att det inrättas en ny myndighet med uppgift att initiera och finansiera behovsstyrd forskning och utveckling till stöd för innovationssystemet och en hållbar utveckling och tillväxt. FoU- myndigheten föreslås överta de ansvarsområden som handhas av Kommunikationsforskningsberedningen och de FoU-finansierade delarna av Närings- och teknikutvecklingsverkets verksamhet. FoU-myndigheten skall också, enligt förslaget, överta delar av de ansvarsområden som handhas av Rådet för arbetslivsforskning.
Kristdemokraterna delar regeringens syn på behovet av forskningsstöd som syftar till att ge en god kunskapsbas för tillväxt i svenskt näringsliv och samhälle. Det är emellertid vår uppfattning att en genomgripande utvärdering av hela den hittills förda näringspolitiken måste göras innan riksdagen tar ställning till hur en eventuell ny organisation skall utformas. Eftersom den föreslagna FoU-myndigheten är starkt kopplad till de två nya myndigheter som föreslås i proposition 1999/2000:71 och som vi avvisar av ovan nämnda skäl, kan vi inte heller ställa oss bakom förslaget till en ny FoU-myndighet. Det behövs mer än en omorganisation på central nivå för att uppnå detta syfte. Det krävs ett helhetsgrepp som utgår från företagens perspektiv och behov, något som tyvärr saknas i regeringens förslag.
4
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med avslag på proposition 1999/2000:81 hos regeringen begär förslag enligt de principer om en helhetslösning för finansiering av forskningen som presenterats i motionen.
Stockholm den 6 april 2000
Yvonne Andersson (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Inger Davidson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Dan Kihlström (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Desirée Pethrus Engström (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Fanny Rizell (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Ingvar Svensson (kd)