Utvecklingen av informationssamhället går för närvarande mycket snabbt och förändringstakten ökar stadigt. Det är glädjande att Sverige har en tätposition när det gäller tillgången till och användningen av informationsteknik. Den tätpositionen vill vi behålla.
Målet, att alla skall ha lika möjligheter att använda informationstekniken som ett medel för ökad kunskap, demokrati och rättvisa, är värdefullt. Det handlar självklart om att bygga ut för att öka tillgängligheten i Sveriges alla delar men också att se till att alla lär sig behärska den nya tekniken för att målen skall kunna uppnås.
I tidigare proposition om IT i skolan framgår att vi satsar rejält på IT i utbildningsväsendet. Trots den pågående satsningen behöver vi poängtera att även förskolan numera är en del i det livslånga lärandet. Det är angeläget att resurser fördelas till förskoleverksamheten så att alla barn har hunnit "smaka" på en dator och den nya tekniken innan de börjar förskoleklass och den reguljära skolan. Annars riskerar vi att redan på lågstadiet få ett A- och ett B-lag vad gäller att kunna använda tekniken som ett redskap i lärandet.
IT kan utveckla välfärden och öka livskvaliteten för många grupper i samhället. Vi tänker då speciellt på de funktionshindrade som genom viss anpassad teknik kan få ökad delaktighet i samhället. Tekniken har egentligen inga begränsningar. Olika vägar som ger möjligheter för fler att delta måste prövas. Det är angeläget att anställda inom omsorgsverksamheten behärskar tekniken dels som ett redskap för att underlätta i arbetet för att bli medvetna om och kunna ta vara på möjligheterna med IT för att underlätta för den enskilde servicemottagaren.
Elektronisk handel kommer att öka. Så snart som det känns säkert att beställa varor på nätet kommer fler att använda sig av IT för att köpa olika konsumtionsvaror - allt från toalettpapper till bilar och kylskåp. Detta kommer självklart att öka konkurrensen inom många sektorer som vi idag bara kan sia om. Konsumenterna kan redan idag söka pris- och kvalitets- uppgifter på nätet. Det kan inte alla idag. Därför är det angeläget att redan nu när den elektroniska hemmamarknaden är i sin linda, börja utbilda inom konsumentområdet. Detta sker lämpligast genom ett folkbildningsarbete med start inom våra ideella konsumentorganisationer.
Det handlar inte bara om utbildning i regelverk med lagar och förordningar utan det handlar om att konsumenterna från början får vara med och påverka för att kunna forma framtida möjligheter till konsumentinformation via nätet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av IT redan i förskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av omsorgspersonal och konsumenter.
Stockholm den 5 oktober 1999
Eva Arvidsson (s)
Carina Moberg (s)